Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Egaliseren met elektronisch gestuurde Knikmops

Egaliseren met elektronisch gestuurde Knikmops

Om te vieren dat het constructiebedrijf van de bekende Knikmops in 2019 dertig jaar actief is, vieren de Gebroeders Geens dat met verschillende activiteiten. Een van de festiviteiten is een speciale demodag in hun nieuwe magazijnhal. Daar demonstreren ze een leuke primeur: een automatisch werkend levellerbord. 

Voor het egaliseren en/of uitvlakken van grondvlakken zijn meerdere methodes in zwang. Zo is er de handmatig bediende afstrijkbalk en het eenvoudige grondegalisatieframe, kan een extra brede bak op de graafmachine worden gezet en eindigen we bij de lasergestuurde Geco-leveller. Deze leveller wordt met behulp van een snelkoppelsysteem aan de machine bevestigd, waarbij de installatie en bediening via laser nog het nodige handwerk vergt. Het zijn allemaal op zichzelf handige methoden, maar niet per definitie de meest efficiënte werkend. En tijd is geld.

Slimmer aanpakken
Dat moet dus slimmer kunnen, dachten de Gebroeders Geens en ze ontwikkelden een automatisch werkend systeem. De basis is uiteraard het levellerbord. Dat is al geruime tijd beschikbaar in het zeer uitgebreide Knikmops assortiment van aanbouwdelen.

In de nieuwe situatie werkt dit levellerbord nauw samen met een elektronisch gestuurde Knikmops. Deze machine neemt de volledige sturing over van de machinist. Bert Geens legt uit: “Tijdens de demodag lieten we zien dat de sturing van het levellerbord voortaan in de machine zit en niet langer in het bord zelf. Voordeel van deze opbouw is dat je de ontvangers op een egalisatiebord of ander hulpstuk kan monteren. Daardoor kan ook met andere aanbouwdelen worden gewerkt in combinatie met de lasersturing.”

Knikmops
Een video van ’the making of’ of ’the making of Knikmops’ is in de maak om het feestjaar extra kracht bij te zetten.

Ventielenbord verplaatst
Bert Geens benadrukt dat dit mogelijk is geworden doordat het ventielenblok dat normaliter in het levellerbord zit, is overgeplaatst naar de elektronisch gestuurde Knikmops. Dat gebeurde in samenspraak met leverancier Bosch. De overplaatsing van het ventielenblok maakt het mogelijk om het levellerbord grotendeels automatisch zijn werk te laten doen, zonder verdere acties van de machinist. Via het ventielenblok wordt de arm aangestuurd en kan die geautomatiseerd op en neer bewegen en de Knikmops voor- en achteruit laten rijden. De Knikmops kan hierdoor nog sneller en efficiënter werken bij het egaliseren.

Nieuw magazijn nodig
De op vrijdag 8 februari gehouden demodag is één van de festiviteiten die dit jaar plaatsvinden vanwege het dertigjarig bestaan van het productiebedrijf uit Hoogstraten. Het is een voorbode van de grote opendeurdag die zal plaatsvinden in het tweede weekend van oktober. Bezoekers konden tijdens de demodag ook de nieuwe overdekte hal ontdekken. Niet alleen werden daarin de verschillende demonstraties gehouden, de hal wordt tevens het nieuwe magazijn. “De nieuwe hal wordt gezet om de opslag te vergroten en binnenin het bedrijf te centraliseren. Want het mag duidelijk zijn,” aldus Bert Geens, “dat alle vernieuwingen van de laatste tijd in het teken staan van het vergroten van de productiecapaciteit. In deze hal kunnen we perfect ons levellerbord demonstreren, net als ons egalisatiebord en ons vacuümsysteem. Met het vacuümsysteem kunnen we probleemloos Stelconplaten plaatsen.”

Knikmops
De Knikmops met gestuurde leveller in de nieuwe magazijnhal waar de demodag van Gebr. Geens werd gehouden.

The making of Knikmops
Wie niet naar Hoogstraten kon komen om het nieuws met eigen ogen te zien, krijgt binnenkort de gelegenheid om dat online te doen. De Facebook-pagina is op zich al een succes. Om het productieproces rond de Knikmops voor iedereen eens goed in beeld brengen is een video van ’the making of’ of ’the making of Knikmops’ in de maak om het feestjaar extra kracht bij te zetten.

Ook feest in Nederland
De Knikmops is ook in Nederland een door bestratingsbedrijven en tuinaannemers veel gebruikte kniklader en we vinden hem evenzeer in de woning- en industriebouw. Jan-Willem Slegh van dealer De Schans uit Hedel is dan ook nieuwsgierig of het verplaatsen van het ventielenblok iets is voor de Nederlandse markt. Hij ging uiteraard kijken op de demodag in Hoogstraten. “Bij ons staat het blad op de grond en in België hangt het er net boven. Dat is een iets andere werkwijze. Maar als er vraag naar komt zullen we er zeker werk van maken.” Ook voor De Schans is dit trouwens een jubileumjaar. In juni staan er 25 jaren op de teller. Dat wordt overigens pas in 2020 gevierd met een open dag, want dan kan ook de geplande nieuwbouw worden bekeken.   

Tekst | Pieter de Mos  Beeld | Gebroeders Geens
Uitgelichte afbeelding: 
De sturing van het levellerbord zit voortaan in de machine en niet langer in het bord zelf, waardoor meer automatisch kan worden gewerkt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details