Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
CMB.TECH en Luyckx stellen graafmachine op waterstof voor

CMB.TECH en Luyckx stellen graafmachine op waterstof voor

Hiermee kunnen bedrijven binnen de sector inzetten op de energietransitie met de machines van vandaag zonder permanent afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van waterstof.

“Gedreven door de wensen van onze eindgebruikers en fleetowners startten we op eigen initiatief een haalbaarheidsstudie naar mogelijke alternatieve oplossingen die helpen de CO2-emissie te reduceren, het machinepark te verduurzamen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We zijn hiervoor al enkele jaren op zoek naar de juiste oplossingen. De uitdaging zat vooral in de energie eisen van zware machines. Vanuit die visie werd de samenwerking met CMB.TECH opgestart om een 37 ton graafmachine (Hitachi ZX350LC-7) om te bouwen met een dual fuel motor (waterstof/diesel), zodat er een eerste concrete stap wordt gezet naar vergroening binnen de sector.”, aldus Jos Luyckx – CEO Luyckx. 

Het is de eerste oplossing binnen de volledige sector van zware graafmachines die concrete vergroening mogelijk maakt zonder de machine te beperken in vermogen of autonomie. De traditionele brandstof blijft beschikbaar en de machine kan verder functioneren als de bevoorrading van waterstof niet mogelijk is. De machine kan m.a.w. vandaag aangekocht en in gebruik genomen worden, ook al is het waterstofvraagstuk voor de klant of site nog niet volledig uitgewerkt. Met deze eerste generatie dual fuel machines kan de CO₂ uitstoot gereduceerd worden tot 50%.

“De meerkost van de machines in de sector is eerder beperkt waarbij de gebruikte kg’s waterstof meteen leiden tot CO2-reductie. Vanaf vandaag bieden we de applicaties aan om zonder operationele beperkingen en voor de laagst mogelijke kost tot 8 ton CO2-reductie per site per dag mogelijk te maken, om het even waar in de Benelux.”, vertelt Roy Campe – CTO CMB.TECH. 

Naast de graafmachine, stelt CMB.TECH vandaag ook haar nieuwe mobiele waterstoftankstation voor. Deze kan tot 600 kg groene waterstof op 350 bar tot bij de verbruiker brengen. Dit werkt voor graafmachines, maar ook voor andere applicaties zoals vrachtwagens, port equipment, schepen en gensets. Het mobiele tankstation is hét antwoord op de bevoorrading van waterstof bij maritieme en industriële toepassingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details