Eurosteel
02:08
18-04-2018

Compact draai-kantelstuk maakt graafmachines efficiënter

Tijdens Matexpo 2017 toonde Eurosteel, importeur van Rototilt voor de Benelux, de compacte Rototilt R4 CW-CW, een uitneembaar draai-kantelstuk met een extreem lage bouwhoogte voorzien van de vertrouwde CW20-aansluiting aan boven- en onderzijde. Ook tijdens de TKD 2018 zal Eurosteel dit draai-kantelstuk tonen.

Eurosteel is van mening dat de inzet van een uitneembaar draai-kantelstuk de graafmachine nog efficiënter maakt. Zo kan één draai-kantelstuk aan meerdere machines ingezet worden. Het kan ook afgekoppeld worden bij gewone graafwerkzaamheden of zware sloopwerkzaamheden. Deze mogelijkheid maakt de graafmachine efficiënter en het komt de levensduur van het draai-kantelstuk ten goede. In combinatie met CEJN-MULTI X snelkoppelingen voor de hydrauliek en vetsmeerleiding kan de Rototilt snel aan- en afgekoppeld worden.

Speciaal voor de Benelux
De R4 is geschikt voor graafmachines van 10 tot 16 ton, de meest populaire gewichtsklasse voor draai-kantelstukken in de Benelux. Tot voor kort was er in deze klasse geen compacte variant die voorzien is van het, voor de Benelux standaard, CW-systeem leverbaar. Bedrijven die zochten naar een dergelijk uitneembaar draai-kantelstuk kwamen daarom al snel uit bij varianten met het Zweedse S60-systeem. Hoewel Eurosteel ook Rototilt draai-kantelstukken en snelwissels levert die voorzien zijn van het S-systeem, kreeg Eurosteel hier nauwelijks vraag naar. Er zijn immers tal van nadelen verbonden aan de overstap naar het S-systeem. Zo moeten graafmachines uitgerust met een CW-snelwissel voorzien worden van een S-snelwissel en moeten alle uitrustingsstukken omgebouwd of vervangen worden. Bij veel bedrijven gaat het al snel over tientallen stukken. Een behoorlijke kostenpost, dus. Daarnaast is men veel minder flexibel in het uitwisselen van uitrustingsstukken tussen verschillende machines en bedrijven. Leveranciers die het S-systeem promoten claimen daarentegen tal van voordelen op het gebied van bouwhoogte, gewicht en veiligheid. 

Eurosteel

Voor Eurosteel, als aanbieder van beide systemen was dit een van de redenen om te starten met een onafhankelijk vergelijkend onderzoek. Daaruit blijkt dat de geclaimde voordelen niet veelzeggend zijn, en berusten op een vergelijk tussen de losse snelwissels. Graven doet men niet men een snelwissel, maar met de combinatie van snelwissel en bak.

Kijkende naar de totale combinatie van snelwissel en bak blijken er juist voordelen voor het CW-systeem te zijn. Zo is de bouwhoogte, van giekpen tot bakmes, bij een gemiddelde CW20/30-combinatie enkele procenten lager dan bij een gemiddelde S60-combinatie, wat resulteert in een groter behoud van opbreekkracht. Cruciaal detail daarbij is dat de vergelijking werd gemaakt met aan de binnenzijde identieke bakken, het volume en de graaf- en loseigenschappen zijn dus gelijk. Kiest men voor een bak met een verzonken CW ophanging, dan wordt de bouwhoogte nog eens met 10 centimeter verlaagd. Verder blijkt uit de vergelijkingen dat het gewichtsverschil tussen beide combinaties nihil is.

Veiligheid
Ook de veiligheid is onderzocht. Daaruit blijkt dat hydraulische CW-snelwissels, in tegenstelling tot S-snelwissels, in regel zijn met de laatste relevante veiligheidseisen zonder extra (kwetsbare en kostbare) systemen. Zo voldoet de CW-snelwissel onder andere aan de laatste nieuwe richtlijn voor snelwissels, opgesteld door de CECE. En dit omdat de CW-snelwissel voorzien is van een dubbele veiligheid: hydraulische vergrendeling door middel van een cilinder met ingebouwd terugslagventiel, dus ook gezekerd in geval van slangbreuk, en mechanisch door middel een zwaar verenpakket dat de spie ingetrokken houdt.

Eurosteel

Oliebad
Rototilt is de enige fabrikant die de rotor laat draaien in een oliebad, in plaats van in het vet. Dat komt de levensduur aanzienlijk ten goede. De reden is duidelijk volgens Eurosteel: assen en versnellingsbakken draaien toch ook niet in het vet? Daarnaast voorziet Rototilt sinds 2018 zijn draai-kantelstukken standaard van lasthoudventielen op de cilinders en heeft men de keuze uit verschillende besturingssystemen: het standaard TE-systeem (zes slangen), het TLE systeem met snelwisselbediening (vijf slangen) en het volledig proportionele ICS systeem (drie slangen) waarbij de Rototilt via eigen joysticks en display aangestuurd wordt. Optioneel kan de Rototilt uitgerust worden met compacte telescoopcilinders, gecentraliseerd smeerpunt, gps-voorbereiding en een draaidoorvoer geschikt voor volumes tot 200 liter per minuut.  

Tekst en beeld  |  Eurosteel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

Grondwerken Simon EggermontAhlmann Nederland