DAF CF- en XF-trucks
02:29
16-08-2017

DAF vernieuwt CF en XF

DAF introduceert de nieuwe generatie CF- en XF-trucks. Vernieuwingen aan de motoren, nieuwe aandrijflijnen en aerodynamische optimalisaties resulteren in een aanzienlijk lager brandstofverbruik. Het nieuwe online fleetmanagementsysteem DAF Connect moet zorgen voor een verhoogde efficiëntie. De nieuwe DAF’s bieden meer laadvermogen en kregen een vernieuwd interieur en exterieur.

DAF heeft een goede reputatie op het vlak van brandstofefficiency. Die is op de nieuwe trucks nog verbeterd via een volledig geïntegreerde en innovatieve aandrijflijn. De constructeur claimt een tot 7% lager brandstofverbruik. De luchthuishouding van de PACCAR MX-11- en -13-motoren is verder doorontwikkeld met een nieuwe turbo, een verbeterd EGR-systeem en een nieuw ontwerp van de klepbediening. Ook nieuwe zuigers, verstuivers, inspuitstrategieën en hogere compressieverhouding dragen hun steentje bij. Koel-, stuur- en oliepompen met variabel toerental zorgen voor een verdere verhoging van het rendement. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van de nieuwe aandrijflijnen was het verlagen van het motortoerental. Daarom werd het maximumkoppel aanzienlijk verhoogd en is dit al beschikbaar bij 900 t/min. Er is een ruime keuze aan vermogens, gaande van 300 tot 530 pk / 220 tot 390 kW. De onderhoudsintervallen kunnen verlengd worden van 150.000 naar 200.000 kilometer.

Diverse optimalisaties
Standaard hebben de nieuwe trucks ZF TraXon geautomatiseerde bakken met twaalf versnellingen (optioneel zestien). Minder wrijvingsverliezen, nog sneller opschakelen, een goede spreiding en nog meer gebruik van EcoRoll zijn hierbij de troeven. Voor de transmissie zijn snellere eindreducties beschikbaar. Een nieuwe generatie achterasdifferentiëlen kreeg een nieuw ontworpen kroonwiel en pignon. De kersverse fabricagemethode – inclusief toepassing van een geavanceerd slijpproces – verlaagt wrijvingsverliezen en het geluidsniveau.

Een nieuwe regelunit stuurt de verschillende componenten van de aandrijflijn aan. Functionaliteiten zoals EcoRoll en Cruise Control zijn verder uitgebreid. Nieuw is Dynamic Cruise, die het karakter van de Cruise Control aanpast aan de rijomstandigheden. Dankzij een verdere integratie van Predictive Cruise Control (PCC) en EcoRoll wordt de transmissie bij een beklimming eerder dan voorheen in ‘neutraal’ gezet. Dat gebeurt zodra massa en snelheid voldoende zijn om met hulp van de kinetische energie over de helling te geraken zonder te veel snelheid te verliezen.

Naast de motorprestaties zijn de prestaties van de PACCAR Engine Brake verbeterd. Omdat er bij lage toerentallen een indrukwekkend remvermogen beschikbaar is, hoeft er minder vaak te worden geschakeld.

Om het laagst mogelijke brandstofverbruik te bereiken, is de aerodynamica verder verbeterd, zelfs tot in de motorruimte. Nieuwe grilleafdichtingen verminderen de luchtweerstand, terwijl nieuwe afdichtingen voor de sleuven onder de hoekspoilers en boven de koplampanelen de best mogelijke aerodynamica realiseren.

DAF-CF-Exclusive-Line---Interior

Tot 100 kilo meer 
DAF ontwikkelde een geheel nieuw en compact uitlaatgasnabehandelingssysteem (EAS). Hierdoor is er meer ruimte aan het chassis voor bijvoorbeeld grotere brandstoftanks, compressoren, gereedschapskisten of kraanstempels. De nieuwe  EAS is ca. 40% compacter en 50 kg lichter. Aanvullende gewichtsbesparende maatregelen aan motor en chassis zorgen voor een totale verlaging van het voertuiggewicht met 100 kilo, wat het laadvermogen integraal ten goede komt.

De verbeterde opbouwbevestigingsmethode garandeert de kortste opbouwtijd. Een nieuw gatenpatroon aan de achterzijde van het chassis maakt een eenvoudige montage van bijvoorbeeld laadkleppen, gesloten opbouwen en kranen mogelijk.

De cabine van de nieuwe CF en XF heeft ook een fraai vernieuwd interieur, met heel wat innovaties die zorgen voor nog meer comfort en gebruiksgemak. Een nieuw klimaatbeheersysteem (HVAC) is eenvoudig te bedienen, verbruikt minder energie en gebruikt ook de restwarmte van de motor. Het instrumentenpaneel is opnieuw ontworpen en biedt een nog beter overzicht. Alle snelheidsgerelateerde functies (inclusief Cruise Control, Predictive Cruise Control en Adaptive Cruise Control) zijn nu perfect en logisch gegroepeerd aan de rechterkant van het stuurwiel, voor een uitstekend bedieningsgemak.

DAF Connect (optie) is een innovatief fleetmanagementsysteem waarmee de transportondernemer inzicht krijgt in de prestaties van zijn voertuigen en chauffeurs. Informatie over bijvoorbeeld voertuiglocatie, brandstofverbruik, gereden kilometers, bezettingsgraad en het stationair draaien van de motor wordt duidelijk gepresenteerd op een online dashboard, dat kan worden aangepast aan individuele klantwensen. Dit systeem optimaliseert de voertuigbeschikbaarheid, reduceert de operationele kosten en verhoogt de logistieke efficiency. Bovendien stelt DAF Connect de transportondernemer in staat om onderhoud en reparaties zo efficiënt mogelijk te plannen.

Ook bouwvoertuigen
De nieuwe CF en XF gaan deze zomer in productie. Er wordt gestart met de levering van 4×2-trekker- en bakwagenuitvoeringen, de 6×2 FTG-trekker met voorloopas en een nieuwe lichtgewichtvering (- 29 kg) en de 6×2 FTP-bakwagen met voorloopassen en 18”-wielen, alsook een 6×2 FAR-bakwagen met naloopas met enkele montage. In de CF-reeks staan ook weer bouwvoertuigen op het programma, met 6×4- en 8×4-asconfiguraties. Met wat geluk zijn de eerste exemplaren te bezichtigen op Matexpo…

Tekst: Leo Van Hoorick    |    Beeld: DAF

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Bouwvervoer , DAF , Trucks

Bouwmat partners

Bobcat FRC150STVolkswagen Crafter 2017