Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Daimler Truck onderzoekt intensief zijn nieuwe en verder ontwikkelde veiligheidsassistentiesystemen

Daimler Truck onderzoekt intensief zijn nieuwe en verder ontwikkelde veiligheidsassistentiesystemen

Of het nu gaat om een noodstop aan het einde van een file, meer veiligheid bij het rechts afslaan en bij het wisselen van rijstrook, het verminderen van het slipgevaar bij het rijden in bochten of uitwijkmanoeuvres en vele andere toepassingen: Met veiligheidsassistentiesystemen kunnen professionele bestuurders tal van soms lastige situaties in het wegverkeer beter beheersen en idealiter ongevallen vermijden of op zijn minst de gevolgen ervan tot een minimum beperken. Op dit punt is Daimler Truck altijd al een pionier in de sector geweest. De ontwikkelings- en testingenieurs van het bedrijf zijn al tientallen jaren bezig om bestuurders zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun werk met de juiste functies en zo de veiligheid van alle weggebruikers verder te vergroten. 

Daimler Truck had al lang voordat ze wettelijk verplicht waren – zoals door de huidige General Safety Regulation (GSR) 2019/2144 van de EU-Commissie – talrijke systemen in haar verschillende modelseries geïnstalleerd. Sinds 6 juli 2022 schrijft de verordening extra systemen voor als standaarduitrusting voor nieuwe voertuigtypes en vanaf juli 2024 – in de zin van een geleidelijke verplichting voor geavanceerde systemen – voor alle nieuwe registraties. 

Een ding is zeker: Voordat assistentiesystemen in serieproductie kunnen gaan, moeten ze uitvoerig worden getest. Dergelijke tests worden bij Daimler Truck het hele jaar door uitgevoerd, met name in het Ontwikkelings- en Testcentrum (DTC) in Wörth am Rhein, maar ook in Finland, Spanje en Japan of op de testbaan van Daimler Truck Noord-Amerika in Madras, Oregon. Het hele jaar door worden wereldwijd tot 60 voertuigen van Daimler Truck aan permanente tests onderworpen. Van 2020 tot eind 2023 zullen er ongeveer vijf miljoen kilometers worden gereden om de systemen veilig te stellen. 

Niyazi Mustafa Üstertuna, hoofd Software & Elektronica bij Daimler Truck: ‘Tests zoals deze in Wörth zijn voor ons van fundamenteel belang om de daaruit verkregen resultaten en bevindingen in de consequente optimalisatie van bestaande rijhulpsystemen of de ontwikkeling van nieuwe veiligheidsvoorzieningen mee te nemen – van de kleine Atego via de Special Trucks tot de bus. Onze nieuwe systemen, die zich ook onder extreme omstandigheden bewijzen, worden nog eens merkbaar verbeterd.’ 

Nieuwe maatstaven 

In het middelpunt van de recente uitgebreide tests in het centrum stonden vooral rijhulpsystemen die vanaf april 2024 in de verschillende vrachtwagens en bussen van Daimler Truck worden gebruikt. Daaronder de Active Brake Assist (ABA) 6, de nieuwe Frontguard Assist, de Active Sideguard Assist (ASGA) 2, de Active Drive Assist (ADA) 3 en de Traffic Sign Assist. Daimler Truck onderstreept met de systemen nogmaals zijn voortrekkersrol op dit gebied en zet nieuwe maatstaven op het gebied van veiligheid. Tot de testvoertuigen behoren naast de Actros, de eActros en de Atego van Mercedes-Benz Trucks ook bussen van Mercedes-Benz en Setra en speciale trucks zoals de Econic of Unimog. 

Er wordt bijvoorbeeld getest hoe en wanneer de ABA 6 waarschuwt voor en remt voor een fietser of motorrijder die plotseling op de rijstrook voor het voertuig oversteekt of verschijnt, maar ook voor  een ander voertuig aan het einde van een file, bijvoorbeeld. En hoe de nieuwe Frontguard Assist bestuurders visueel en akoestisch waarschuwt voor onbeschermde weggebruikers direct voor de vrachtwagen, vooral in hectische situaties, bijvoorbeeld bij het wegrijden of op kruispunten. Of hoe de Active Sideguard Assist (ASGA) 2 bij het rechts afslaan reageert als er zich naast het voertuig een voetganger of fietser bevindt. En hoe de Active Drive Assist (ADA) 3 de vrachtwagen automatisch terug naar zijn rijstrook leidt als de bestuurder bijvoorbeeld naar links wil uitwijken om in te halen, maar daarbij een van achteren naderend voertuig over het hoofd heeft gezien. 

270-graden fusietechnologie van de sensoren 

De basis voor de geteste assistentiesystemen is een nieuw elektronisch platform en de zogenaamde bijbehorende sensorfusie voor het samenvoegen van radar- en cameragegevens voor een nog breder zicht naar voren en opzij. Het elektronische platform biedt hiervoor 20 keer meer gegevensverwerking en de in totaal zes ingebouwde sensoren – vier korteafstandsradars aan de voor- en achterkant rechts en links, één langeafstandsradar aan de voorkant in het midden en de multifunctionele camera in de voorruit – bestrijken nu een hoek van 270 graden rond het voertuig. Door de aanzienlijk bredere gezichtshoek kunnen de reeds effectieve assistentiesystemen hun sterke punten nog beter benutten. Tegelijkertijd gaat Daimler Truck met zijn veiligheidsassistentiesystemen op veel gebieden veel verder dan de GSR-voorschriften. Zo kan ABA 6 bijvoorbeeld actief ingrijpen bij het remmen en kan het bij snelheden tot 60 km/h niet alleen voor stilstaande voertuigen afremmen, maar ook voor overstekende, tegemoetkomende of in de rijstrook rijdende weggebruikers. 

Hightech en gedetailleerde planning 

Er is ultramoderne apparatuur beschikbaar voor de toepassingen die talloze keren zijn gereproduceerd in levensechte tests op de testbaan van de EVZ in Wörth. Hieronder vallen voertuigen die zijn uitgerust met veel hightech meetgegevens en stuur- en gaspedaalrobots, maar ook GPS-gestuurde dummy’s en targets. Vóór de eigenlijke use cases worden de sensoren die nodig zijn voor de doeltreffendheid van assistentiesystemen getest in componententests en de functies in software-in-the-loop tests. Bovendien worden integratietests in het voertuig en systeemtests in de verschillende modelseries en modellen uitgevoerd. 

In het EVZ kunnen op beveiligd terrein de meest uiteenlopende scenario’s zoals het einde van een file, inhaalmanoeuvres of afslagscenario’s worden gesimuleerd. En dat op verschillende wegprofielen die de wegen van deze wereld weerspiegelen. Op deze manier kunnen dezelfde omstandigheden worden gecreëerd voor testvoertuigen als bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Afrika en natuurlijk ook in Europa. 

Een belangrijke basis voor het valideren van de systemen en functionaliteiten vormen altijd ook de testritten op openbare wegen voor de meettechnische  voorbereiding van de veiligheidsrelevante gegevens om zo de verschillende systemen in de modelseries en modellen op de afgebakende testbanen tot het uiterste te drijven en de rijdynamische grenzen te verkennen. Daarnaast hebben de ontwikkelingsingenieurs van Daimler Truck ook de functies en systemen van de voertuigen onder de loep genomen bijvoorbeeld tijdens de reis naar de wintertests begin 2023 in Finland. Bijvoorbeeld ondersteuning bij het wisselen van rijstrook als onderdeel van de actieve bochtassistent of actieve rijstrookgeleiding met Active Drive Assist in de Actros L. Omdat er verschillende landsgrenzen moesten worden overgestoken, kon ook de invloed worden gemeten van landspecifieke rijstrookmarkeringen, verkeersborden of digitale kaartgegevens op de prestaties van de assistentiesystemen die in 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details