Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
De emissievrije bouwplaats

De emissievrije bouwplaats

Zero Emission-machines van Wacker Neuson in bedrijf in de voetgangerszone 

Voor een nachtelijke bouwplaats in de voetgangerszone van Kopenhagen waren eind 2019 geluidsarme bouwmachines en -apparatuur benodigd. Daarom werd bijna de hele Wacker Neuson Zero Emission-familie gebruikt voor het leggen van nieuwe kabels: van accu-aangedreven stampers en elektrische wielladers tot de EZ17e minigraver.

Geen compromissen ondanks de emissievrije werking – dat is de belofte van de Zero Emission-oplossingen van Wacker Neuson. In de binnenstad van Kopenhagen hebben ze dit eind 2019 kunnen bewijzen. Hier werden nieuwe kabels gelegd in de voetgangerszone. Om beperkingen op de openingstijden van winkels voor lokale bedrijven te vermijden en om de bewoners niet te storen, werden de werkzaamheden voornamelijk ’s nachts en ’s morgens vroeg uitgevoerd. Dankzij de Zero Emission-serie van Wacker Neuson kon op de gehele bouwplaats volledig emissievrij en stil gewerkt worden: De geluidsmetingen van de stad Kopenhagen registreerden geen enkele geluidsemissie van de Zero Emission-producten – alleen de passerende vuilniswagens met conventionele motoren veroorzaakten meetbare waarden. “Als gevolg van de steeds strenger wordende emissieproblematiek, met name in binnensteden, en de steeds kostenefficiëntere oplossingen, zien we een groeiende behoefte aan emissievrije oplossingen”, zegt Alexander Greschner, CSO van de Wacker Neuson Group. “Vijf jaar geleden presenteerden we een wereldprimeur met onze accu-aangedreven stamper en sindsdien hebben we ons portfolio van emissievrije machines verder uitgebreid, dat nu in totaal 13 producten voor de bouwsector omvat.”

Het gehele proces volledig emissievrij

Verhuurpark GSV in Denemarken voorzag de aannemer van de emissievrije machines van Wacker Neuson. Peter Fritzbøger, sales- en marketingmanager bij GSV, over de oplossingen van Wacker Neuson: “Onze ervaring leert dat Zero Emission-machines eenvoudig te bedienen zijn, dat er geen speciale training nodig is en dat deze net zo betrouwbaar werken als conventionele machines.” Eerst werd het trottoir in de binnenstad van Kopenhagen met de volledig elektrische EZ17e Zero Tail-graafmachine opengebroken en vervolgens werd er aarde uitgegraven. Dankzij het compacte ontwerp stak de achterzijde op geen enkel moment buiten het onderstel uit. De 1,5-tons graafmachine is geenszins minderwaardig aan de minigraafmachines op brandstof uit dezelfde klasse: alle hydraulische functies hebben hetzelfde vermogen als het conventionele model. De EZ17e graafmachine is dankzij een intelligent laadmanagementsysteem volledig flexibel te gebruiken, waarbij de laadcapaciteit voldoende is voor een gemiddelde werkdag. Bovendien is het mogelijk om de graafmachine tijdens het gebruik op te laden, omdat de machine tijdens stationaire werkzaamheden, zoals sloopwerk in gebouwen, opgeladen kan worden. De accu kan opgeladen worden via een normaal huishoudelijk stopcontact (110-230V). Met hoogspanningsstroom is het bovendien mogelijk om de accu binnen vier uur op te laden.

Het afgegraven materiaal werd met behulp van de elektrische wieldumper DW15e met een laadvermogen van 1,5 ton weggebracht. Bij de dumper beschikken zowel de rijaandrijving als de werkhydraulica over een eigen elektromotor om het motorvermogen naar behoefte en onafhankelijk te verminderen en het energieverbruik te minimaliseren. Als de machine afremt of bergafwaarts rijdt, dan wordt de energie teruggevoed naar de accu om deze op te laden. De onderhoudsvrije accu wordt geleverd met een geïntegreerde lader, die kan worden aangesloten op het laadstation. Daarnaast werd de WL20e wiellader gebruikt voor materiaaltransport op de bouwplaats. De wiellader beschikt over een kieplast van 0,2 kubieke meter en is standaard uitgerust met een hoogwaardige AGM-accu (“Absorbent Glass Mat”). Deze accu onderscheidt zich door de gebruiksvriendelijkheid en het geringe onderhoud.

Nadat de kabels in de voetgangerszone waren gelegd, werd de bodem verdicht met een accutrilstamper en een accu-aangedreven trilplaat. Voor grotere oppervlaktes werd de accu-aangedreven trilplaat AP1850e gebruikt, terwijl accutrilstamper AS50e ingezet werd in de krappere ruimtes. Beide machines zijn te gebruiken met dezelfde modulaire lithium-ionbatterij, die in een handomdraai gewisseld kan worden. Deze accu is speciaal ontworpen voor het zware werk op de bouwplaats en levert voldoende energie voor alle werkzaamheden die een verdichtingsmachine op een gemiddelde werkdag moet uitvoeren.

Emissievrijheid wordt steeds belangrijker

Steeds meer steden denken aan een aanscherping van de emissiegrenswaarden en dat geldt ook voor Kopenhagen. “Er is nog geen regelgeving, maar we willen de komende jaren in Kopenhagen wel regels gaan invoeren. In dit opzicht zijn wij van mening dat wereldwijde samenwerking tussen steden en samenwerking met de industrie noodzakelijk is”, aldus Jørgen Abildgaard, directeur van het Klimaatprogramma van de stad Kopenhagen.

De Zero Emission-serie van Wacker Neuson bestaat uit drie accutrilstampers, drie accu-aangedreven trilplaten, de dual power-graafmachine (hybride), een elektrische minigraafmachine, een elektrische wiellader, elektrisch aangedreven rups- en wieldumpers en een elektrisch trilstrilnaaldsysteem voor het verdichten van beton.

Bekijk hieronder een video over de emissievrije bouwplaats in Kopenhagen:

Meer informatie is te vinden op www.wackerneuson.com/zeroemission

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details