DL280-5
04:15
23-10-2018

Doosan introduceert nieuwe wiellader DL280-5

Doosan heeft tijdens de Demo Dagen in het Tjechische Kamen de nieuwe wiellader DL280-5 gepresenteerd. De wiellader heeft een speciaal design voor afvalverwerking, recycling en industriële toepassingen. De DL280-5 is de laatste toevoeging aan de serie krachtige wielladers van Doosan, die bestaat uit twaalf modellen met een gewicht van 12 tot 35 ton. Het nieuwe model wordt geleverd met de nieuwe styling voor alle modellen in het gamma Doosan wielladers. De nieuwe styling bestaat uit gewijzigde kleuren (van oranje naar donkergrijs) voor de voorste hefarm, het voorframe en de voor- en achterassen.

De DL280-5 biedt niet alleen prima prestaties en hoge productiviteit, maar ook bijzonder grote uitbreekkrachten, een hogere kiplast en een groter vermogen. De voorste hefarm wordt aangedreven door een gesloten hydraulisch systeem met een axiale zuigerpomp met een opbrengst van 210 l/min. Dit systeem levert uitstekende hydraulische prestaties; echter zonder overcapaciteit te produceren, waardoor brandstof wordt bespaard en de levensduur en betrouwbaarheid van belangrijke onderdelen worden vergroot.

Hoge uitbreekkrachten
De DL280-5 heeft Z-balk kinematica met een eenvoudig hefzuigersysteem, speciaal ontwikkeld voor zware toepassingen. De uitbreekkracht van 145 kN wordt gecombineerd met een laadbakhoek die gedurende het hele bewegingsspectrum constant blijft. De laadbakhoeken worden ook tijdens het verplaatsen en op de grond geoptimaliseerd.

De hefarm beschikt over een automatisch laststabilisatorsysteem (LIS), ook ‘demping- en veersysteem’ genoemd, een standaard voorziening waarmee het rijgedrag van de wiellader aanzienlijk wordt verbeterd om soepeler over ruw terrein te rijden. Ook de cyclustijden worden verkleind vanwege de hogere stabiliteit tijdens het rijden. Hierdoor kan de gebruiker productiever en efficiënter werken bij laad- en transporttoepassingen. De snelheid waarbij het LIS-systeem automatisch wordt geactiveerd kan door de gebruiker worden ingesteld.

De DL280-5 wordt door de beproefde 5, 9 liter Doosan DL06 dieselmotor aangedreven, die bij deze en andere Doosan-modellen voor een hoog koppel, hoge prestaties en een lange levensduur zorgt. De motor beschikt over gekoelde-uitlaatgasrecirculatie (EGR), een uitlaatgasturbo met verbeterde technologie en selectieve katalytische reductie (SCR). Ondanks dat er geen roetfilter noodzakelijk is (dat is met name bij bedrijven in  de afvalverwerking en recycling van groot belang) voldoet de DL06 motor wel aan de Stage IV/Tier 4 Final emissievoorschriften.

Het motorvermogen van de DL280-5 wordt in drie verschillende werkmodi geregeld: ECO, Normaal en Vermogen – zodat zelfs onder de zwaarste omstandigheden het optimale koppel en vermogen beschikbaar zijn bij het laagste brandstofverbruik.

De standaard uitschakelautomaat zorgt ervoor dat de machine korter stationair draait waardoor overmatig brandstofverbruik en verspilde bedrijfstijd vermeden wordt. De bestuurder kan de uitschakelperiode via het lcd-scherm in de cabine instellen.

Een onderhoudsvrij voorfilter verwijdert automatisch vuil uit de inlaatlucht en filtert meer dan 99% van de deeltjes van 20 micron en kleiner, waardoor het luchtfilter veel langer meegaat.

Het koelsysteem is met een hydraulisch omkeerbare ventilator uitgerust voor bijzonder efficiënt koelen. Het toerental van de ventilator kan tussen 530 en 1800 tpm variëren. Om een lager brandstofverbruik en kortere opwarmtijden te realiseren worden de prestaties automatisch aangepast. De gebruiker kan ook hier weer eenvoudig de intervallen voor het omkeren van de ventilator op het lcd-scherm in de cabine instellen.

De transmissie beschikt over een koppelomvormer, gekoppeld aan een automatische PowerShift versnellingsbak voor een hoog uitgangsvermogen en maximale trekkracht. De overbrengingsverhoudingen zijn geoptimaliseerd en soepel, zodat schokvrij schakelen het comfort voor de machinist verhoogt.

De DL280-5 staat op 20.5 R25banden die door versterkte assen worden aangedreven en die extra zwaar kunnen worden belast. Gelimiteerde slipdifferentiëlen aan de voor- en achterzijde zorgen automatisch voor maximale trekkracht en eenvoudig rijden op zachte en modderige grond zonder dat een handmatige differentieelvergrendeling nodig is. Ook verminderen ze het risico op doorslippen en voorkomen ze overmatige slijtage van de banden. Verder is er een hydraulisch sperdifferentieel verkrijgbaar, dat automatisch kan worden geactiveerd zodra een van de banden begint door te slippen.

DL280-5

Hypermoderne cabine
De cabine is hypermodern met een geavanceerd en aantrekkelijk interieur met bijzonder veel hoofdruimte en royale beenruimte dankzij de volledig verstelbare stoel. Een uiterst comfortabele, volledig verstelbare Grammer-stoel met verticale en horizontale vering en verwarming is standaard voorzien.

De materialen van het interieur zijn zorgvuldig gekozen met het oog op een hoge kwaliteit en eenvoudige reiniging. En dankzij verschillende opbergvakken in de cabine heeft de bestuurder alle persoonlijke spullen bij de hand. De lucht in de cabine wordt twee keer gefilterd om alle deeltjes kleiner dan 2 micron tegen te houden, wat een gezonde werkomgeving oplevert. Bovendien voldoet de cabine aan alle ROPS/FOPS voorschriften, met onder meer een brede nooduitgang (rechts) om in noodsituaties de cabine snel en gemakkelijk te verlaten.

Net als de vijf grote Doosan wielladers, de DL300-5, DL350-5, DL420-5, DL450-5 en de DL550-5, beschikt de DL280-5 standaard over een groot aantal nieuwe voorzieningen voor een grotere veiligheid en meer ergonomie.

Enkele van de nieuwe kenmerken zijn op een grotere veiligheid en meer zicht in en rond de cabine gericht. Zo is er een nieuwe reling rond het cabine dak gemonteerd waaraan de bestuurders zich op drie punten kunnen vasthouden om veiliger rond de cabine te bewegen; bijvoorbeeld om de ramen schoon te maken of andere werkzaamheden te verrichten.

Ook zijn een nieuwe grote opstap en een platform vóór de cabine aangebracht, en is de bedradingsroute gewijzigd zodat de claxon nu onder de rijlamp zit. Deze wijzigingen zorgen samen voor een grotere veiligheid en maken dat de bestuurder zich probleemloos en snel rond de cabine kan bewegen voor de dagelijkse inspectie, zonder daarbij tegen obstakels aan te lopen. Al deze kenmerken zijn belangrijk bij werkzaamheden in de afvalverwerking en recycling en bij algemene industriële toepassingen.

Nieuwe joystick
In de cabine is tevens een nieuwe ergonomische joystick te vinden met een progressief werkend duimwiel dat voor de hulphydrauliek (derde klep) is toegevoegd. In de afvalverwerking en recycling wordt die vaak gebruikt om bakken en grijpers op hoogte te kiepen. Dankzij het progressieve duimwiel is er geen extra hendel nodig, wat betekent dat de derde klep met weinig bewegingen kan worden bediend. De FNR-schakelaar bevindt zich nu achterop de joystick en is een tuimelschakelaar met drie standen, die eenvoudiger en intuïtiever te gebruiken is.

Verder zijn er aanvullende bolle spiegels aan de zijkanten geplaatst, belangrijk bij afvalverwerking en recycling. Door hun grotere beeldhoek bestrijken de bolle spiegels een groter gebied naast de cabine zodat er op het werkterrein veiliger kan worden gemanoeuvreerd.

De DL280-5 wiellader heeft nu een afsluitbare stalen vuldop voor de transmissieolie, waarvan de vorm is gewijzigd zodat deze met een hangslot kan worden afgesloten. Als de vulopening voor de transmissieolie afgesloten is, kan de transmissieolie tijdens het hanteren van afval niet meer met andere types olie of vloeistoffen, vuil of andere stoffen worden verontreinigd. Dit biedt ook voor de klant een veiligheidsgarantie.

Een camera biedt goed zicht op wat er achter de machine gebeurt en zorgt voor meer veiligheid en gemoedsrust. Het kleurenscherm in de cabine laat de gebruiker zien wat de camera registreert. Het panoramabeeld laat achteropkomende voertuigen en omstanders zien, terwijl de indicatoren op het scherm een goed idee geven van de afstanden.

De DL280-5 beschikt standaard over het DoosanConnect telematicasysteem, dat gebruikers in staat stelt om de machine op afstand te lokaliseren en te bewaken, en de gebruiks- en productieparameters van de machine te monitoren.

Ga voor meer informatie over onze Doosan bouwmachines naar de website: www.doosanequipment.eu

DL280-5

Beknopte specificaties voor de DL280-5

 • Maximaal vermogen 128 kW (172 pk)
 • Maximaal koppel 804 Nm bij 1400 tpm
 • Transmissie Koppelomvormer met PowerShift versnellingsbak
 • Maximale rijsnelheid 38 km/u
 • Hydraulisch systeem Lastafhankelijk
 • Hydraulisch debiet 210 l/min
 • Kinematica Z-balk
 • Koppeling aanbouwdelen Pen of haak
 • Uitbreekkracht 145 kN
 • Hoogte bij bakpen 3975 mm
 • Externe straal bij rand graafbak 6085 mm
 • Wielbasis 3010 mm
 • Banden 20.5 R25
 • Hoogte 3350 mm
 • Bakinhouden 2, 8 tot 5, 0 m3
 • Statisch kantelmoment 11760 kg
 • Bedrijfsgewicht 16595 kg

Bouwmat partners

Doosan knikdumper DA30Uitzonderlijk vervoer