Corry Catteeuw Gölz Belgium
02:00
15-09-2017

Een merk uitbouwen zonder reclame doe je zo

Ervaren ondernemers zeggen allen hetzelfde: een goed product is belangrijk, maar ook hoe je dat product aan de man brengt. Marketing is een essentiële factor in je succes. Het Duitse Gölz verwijst die theorie naar de vuilbak. Zonder enige vorm van reclame is het bedrijf uitgegroeid tot een referentiefabrikant van diamantgereedschap en -machines voor de bouwsector. 

Het belang van marketing wordt overschat. Dat zou je toch denken als je het bedrijfsmodel van Gölz onder de loep neemt. Sinds 1946 verovert de Duitse fabrikant de wereld met diamantmachines en -gereedschap voor de bouwsector. Niet door slogans of opvallende brochures, enkel en alleen door mond-tot-mondreclame. “Gölz is op dat vlak een absoluut buitenbeentje. In de ruim zeventig jaar dat de firma groeit, hebben ze nog nooit intensief geïnvesteerd in reclame. Het businessmodel gelooft resoluut in de kwaliteit van de producten als beste verkoopargument. En dat werkt. Ook in België,” vertelt Corry Catteeuw die met Gölz Belgium alleenverdeler is in ons land.

Nochtans zijn er andere spelers genoeg die wél actief inzetten op communicatie. Hoe maken jullie dan het verschil?

Corry Catteeuw: “Klanten zijn vandaag zeer goed geïnformeerd. Online is alle info terug te vinden. Ook op onze eigen site zetten we daar hard op in. Zo begeleiden we potentiële klanten bij het nemen van een beslissing. Maar als puntje bij paaltje komt, telt maar één vraag: ‘Ben je tevreden over je materiaal en de service?’. Het oranje van Gölz is vandaag in de sector zo ingeburgerd dat zowel kleine aannemers als grote wegenbouwers de kleur alleen al nemen als referentiepunt. Het staat voor een persoonlijke aanpak en de garantie op kwaliteit.”

Vaak gaat het om zeer gespecialiseerd materiaal. 

“Absoluut. We hebben een bestaand gamma, maar ontwikkelen ook zelf machines op maat voor specifieke werken of opdrachten. Er is een eigen testcenter en we leiden de gebruikers op. Op dat vlak reageren we à la tête du client. Een belangrijke reden waarom we dit kunnen, is dat onze vertegenwoordigers geen verkopers zijn, maar mensen met ervaring in de branche. Ze weten waarover ze spreken en begeleiden rechtstreeks. Daarom is er ook amper een Gölz-dealernetwerk in België. In plaats van met tussenpersonen te werken, en informatie uit tweede hand te moeten vernemen met mogelijkheid tot communicatiefouten als gevolg, gaan we rechtstreeks in dialoog met de eindklant.”

Je hebt heel wat ervaring in de sector. Tot enkele jaren geleden had je een eigen bedrijf met een eigen merk, vandaag werk je uitsluitend als verdeler voor Gölz. Wat zijn de grootste verschillen in manier van werken?

“Als onderdeel van een wereldspeler doorlopen voorstellen verschillende trajecten vooraleer ze uitgevoerd worden. En dat bedoel ik positief. Daardoor worden ze veel kritischer bekeken en is het eindresultaat veel performanter. Er wordt bijgestuurd tot het perfect is. Daarnaast is er ook een grote synergie tussen de verschillende landen. Elke afdeling zet zelf in op ontwikkeling van nieuwe producten en die kennis wisselen we op mondiaal vlak uit. Een innovatie die oorspronkelijk in, ik zeg maar wat, Spanje bedacht werd, doet zo ook in België haar intrede.”

Ook met Gölz Belgium zetten jullie hard in op innovatie. Is er een voorbeeld van een Belgische vernieuwing die zich wereldwijd verspreid heeft in het Gölz-gamma?

“De technologie voor slibverwerking. Om stof te vermijden bij werken worden de stofdeeltjes ingekapseld door water. De technologie zet het slib om in tegels die eenvoudig stapelbaar zijn en makkelijk te verwerken. Er waren bij Gölz al stappen in die richting, maar met onze Belgische ervaring hebben we die ontwikkeling sneller geoptimaliseerd.”

Tekst: Arne Vansteenkiste    |    Beeld: Erwin Tecqmenne

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

JOSKIN European Drivers Championship 2017Dominique Descheemacker Uniqum Advocaten