Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Eerste Belgische Mercedes-Benz eActros komt eraan
Vlnr. Joris Matthys, Rudy Vanderperren, Laurent Van Mieghem en Bart Matthys voor de eerste Belgische eActros.

Eerste Belgische Mercedes-Benz eActros komt eraan

Van Mieghem Logistics, Matthys NV en Daimler Truck slaan de handen in elkaar 

Elektromobiliteit wordt ook voor trucks steeds meer realiteit. Daimler Truck toont zich op dit vlak met de eActros eveneens een pionier, want het zet immers een bijzonder duurzame truck op de weg, die in de kleuren van Van Mieghem Logistics binnen enkele weken zijn Belgische première zal beleven. In afwachting van die echte première is het ‘huwelijk’ tussen onderstel en opbouw intussen al een feit in de werkplaatsen van Matthys NV te Drongen.

De samenwerking tussen Daimler Truck en Van Mieghem Logistics is niet nieuw. Zowat 90% van de vloot van Van Mieghem heeft immers een ster op de grille, terwijl de logistieke specialist voor zijn thermische opbouwen steeds voor het carrosseriebedrijf uit Drongen kiest. “Bovendien deed Van Mieghem Logistics tussen september 2020 en juni 2021 al een geslaagde test met de generatie 1 van de eActros, waarmee gedurende een periode van tien maanden 30.000 km zonder de minste problemen werden afgelegd”, zegt Rudy Vanderperren, Marketing Manager van Daimler Truck. Vandaag, zowat twee jaar later, is de eActros nog verder geëvolueerd en een serieproduct geworden. “Dankzij de volledig nieuwe aandrijflijn zonder cardanas en versnellingsbak heeft hij een lager eigengewicht, meer opbouwmogelijkheden en een grotere autonomie”, aldus nog Rudy Vanderperren.

Alles staat klaar om het ‘huwelijk’ tussen opbouw en vrachtwagen te voltrekken.

400 kilometer rijbereik

Van Mieghem Logistics heeft gekozen voor de eActros 400 met vier batterijpakketten. Dit geeft de distributietruck een autonomie van ongeveer 400 kilometer. “Aangezien onze truck uitgerust is met een volledig elektrisch Mitsubishi koelaggregaat zouden we zowat 10% van de normale batterijautonomie verliezen in functie van de temperatuurprogrammatie, maar zouden we wel volledig emissieloos en geluidsarm goederen kunnen leveren in een straal van 200 km rond Brussel”, pikt Laurent Van Mieghem, lid van het management van Van Mieghem Logistics in. Matthys NV is verantwoordelijk voor de montage van de volledig elektrische koelgroep en de diepvriesopbouw. “Dankzij de keuze voor dit soort diepvriesopbouw zorgt de isolatie ervoor dat de temperatuur in de laadruimte optimaal behouden kan worden, terwijl de daarvoor benodigde energie verminderd kan worden”, stelt Bart Matthys, Managing Director van Matthys.

e-PTO

De eerste Belgische eActros is meteen ook een eerste testcase voor Matthys en Daimler Truck. “Bij een elektrische truck komen toch een aantal bijzonderheden kijken door de aanwezigheid van de batterijen. Lassen is echter uit den boze, vandaar dat geopteerd werd voor een gevezen Meccano-oplossing, die op voorhand gemaakt kan worden en desgewenst aan de truck aangepast kan worden”, verduidelijkt Joris Matthys, Managing Director van Matthys. Een andere specifieke oplossing is de aansluiting van de koelgroep via de e-PTO. “De koelunit werkt trouwens op gelijkstroom, waardoor er geen pieken zijn in het energieverbruik ervan en dat ongeacht de temperatuur die het aggregaat moet leveren”, aldus nog Bart Matthys. De D’Hollandia-laadklep ten slotte werkt op 24 volt en kan aangesloten worden op de twee hulpbatterijen van de truck.

De emissievrije Mercedes-Benz eActros en de eveneens emissievrije opbouw en koelgroep van Matthys NV maken de duurzame transportoplossing van Van Mieghem Logistics compleet.

Bewuste keuze

Dat Van Mieghem Logistics de eerste Belgische vervoerder is, die met een eActros de weg op mag, is geen toeval. “Wij hebben bewust nooit geïnvesteerd in voertuigen op gas, omdat wij aardgas nooit als een langetermijnoplossing hebben beschouwd. Wachten op de eerste geslaagde elektrische oplossing, leek ons op lange termijn een betere strategie”, benadrukt Laurent Van Mieghem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details