CW-systeem
03:59
22-11-2018

“Geen vertrouwde snelwissel vervangen als daar geen reden voor is: CW-systeem kan nog lang mee”

Het vertrouwde CW-systeem aanhouden of versneld overstappen op het ‘nieuwe’ S-systeem, ook al gaat dat de nodige euro’s kosten? Die vraag houdt steeds meer snelwisselgebruikers bezig. Die vraag kwam ook boven bij Eurosteel, de Nederlandse producent en ontwikkelaar van allerhande snelwissels en uitrustingsstukken. Immers, je moet kunnen leveren waar de klant om vraagt. Alleen: stelt die klant dan wel de juiste vraag? Eurosteel ging op onderzoek uit en wij vroegen het bedrijf om een toelichting op het verrassende onderzoeksresultaat.

Snelwisselsystemen zijn niet meer weg te denken op graafmachines. De markt hiervoor staat niet stil, in combinatie met draai-kantelstukken zijn er van ontwikkelingen. Jongste ontwikkeling in de Benelux is de promotie van het symmetrische (S) snelwisselsysteem als alternatief voor het veelgebruikte CW-systeem. Het S-systeem zou op vele fronten beter zijn, aldus partijen die enkel het S-systeem leveren. Als dat zo is, dan stappen we daar toch op over? “Nou neen” ,zegt Eurosteel, “dat is te kort door de bocht.” Want Eurosteel was uiteraard zelf ook nieuwsgierig naar al die voordelen van het S-systeem. Als grote producent van snelwissels en uitrustingstukken is het uiteraard van belang om te weten of het hier gaat om louter marketingpraatjes of om een daadwerkelijke trend bij gebruikers.

Kortom, een goede reden voor een grondig eigen onderzoek. We kunnen nu al verklappen: het resultaat daarvan zal voor sommigen teleurstellend zijn, maar is voor de meesten van ons een geruststelling: het vertrouwde CW-systeem kan nog lang mee, want het heeft overduidelijk voordelen.

CW-systeem
In deze drie tekeningen worden de verschillen en overeenkomsten getoond tussen het S-systeem en het CW-systeem op basis van een bak met een gelijke binnenzijde. Hierdoor heeft deze bak een gelijke inhoud en graaf-, laad- en loseigenschappen. links de gemiddelde CW2-combinatie, midden het gemiddelde S60-systeem en rechts beide combinaties over elkaar heen geprojecteerd. Duidelijk is te zien dat de CW-combinatie iets lager uitvalt, waardoor van een hogere graaf- en opbreekkracht mag worden uitgegaan.

Nauwelijks vraag
Aftersalesmanager Harm Mertens van Eurosteel geeft een beeldbepalende aftrap: “Wij zijn een onafhankelijke – dat wil ik extra benadrukken – producent van snelwisselsystemen en uitrustingsstukken en we leveren vanuit Venlo met name in de Benelux. Het valt ons op dat we van klanten nauwelijks vragen krijgen over en naar het S-systeem, dat wij leveren via Rototilt. Tegelijkertijd zien we een stijgende productie van het CW-systeem.”

De vraag is natuurlijk, of we datzelfde beeld terugzien in het onderzoek. Daarin is gekeken naar een vijftal factoren: prijsverschil, bouwhoogte, invloed draai-kantelstuk, gewicht en veiligheid. Hierbij is er een vergelijking gemaakt tussen de gemiddelde CW2-snelwissel en de gemiddelde S60-snelwissel, dit omdat de promotie van het S-systeem zich vooral op deze klasse richt. Eurosteel onderstreept hierbij een belangrijk uitgangspunt. Namelijk, dat er te allen tijden vergeleken werd in combinatie met een bak die aan de binnenzijde identiek is. Een bak dus die behalve een gelijk volume, ook gelijke graaf-, laad- en loseigenschappen heeft. Graven doet men immers niet alleen met de snelwissel.

Prijsverschil
Om te beginnen is het trendy S-systeem volgens Eurosteel niet echt goedkoop. Zo kan een gemiddeld S60-systeem, met bijbehorende veiligheidssystemen, in aanschaf netto tot wel 60 % duurder uitvallen dan een vergelijkbaar CW20/30-systeem. Ook soortgelijke uitrustingsstukken vallen bij de S-ophanging vaak duurder uit. Eurosteel waarschuwt verder: “Wie bij de overstap naar een S-systeem de bestaande CW-uitrustingsstukken wil blijven gebruiken, moet ook nog eens extra investeren in koppelstukken en/of ombouw van uitrustingstukken.” Kortom, alleen al op prijs kan het CW-systeem het winnen volgens Eurosteel. En dan is er nog de techniek.

CW-systeem
Voorbeeld van het Scandinavische S-systeem met de assen aan de bak.

Bouwhoogte
Een belangrijke parameter in het onderzoek was de bouwhoogte, want die bepaalt mede de graaf- en opbreekkracht. Daarbij moet worden gekeken naar de combinatie van snelwissel plus een wat graafeigenschappen en volume betreft identieke bak. De snelwissel zelf mag bij de S60 iets compacter lijken, uiteindelijk gaat het om de totale afstand tussen lepelsteelpen en bakmes. Volgens Eurosteel is die afstand bij een gemiddelde CW20/30-combinatie net iets lager (zie bijgaande tekeningen) en heeft een CW-systeem daardoor een net iets hogere graaf- en opbreekkracht. Interessant is verder dat de hoek van de snelwissel bij een CW-systeem aan de bovenkant (dus aan de machinezijde) wordt gecorrigeerd in relatie tot het type machine. Hierdoor heeft de machinist bij een CW-combinatie met standaardbakken een nagenoeg gelijke in- en uitkiephoek, ongeacht het merk of type machine.

Draai-kantelstuk
Steeds vaker zien we draai-kantelstukken gemonteerd worden. Wat is hun invloed op de bouwhoogte? Volgens Eurosteel zijn in combinatie met vast aan de machine gemonteerde draai-kantelstukken de verschillen nagenoeg hetzelfde als bij losse snelwissels. Enkel in combinatie met uitneembare draai-kantelstukken was er een voordeel voor S-systemen. Maar door de komst van de compacte Rototilt R4 CW-CW is er tegenwoordig geen noemenswaardig verschil meer met een S60-systeem.

Gewicht
Ook bij het gewicht moet naar de gehele combinatie worden gekeken. Dan blijken de verschillen wederom klein. De verklaring is eenvoudig: bij het CW-systeem zitten de haken aan het uitrustingsstuk en de assen aan de snelwissel. Bij het S-systeem is dat precies andersom. Een kale S-koppeling mag hierdoor van zichzelf iets lichter zijn, in de totale combinatie wordt dit schijnbare voordeel teniet gedaan door de assen aan de bak.

CW-systeem
Voorbeeld van het CW-systeem met de assen aan de snelwissel.

Veiligheid
Kijken we naar de veiligheid, dan blijkt de hydraulische CW-snelwissel zonder extra (kwetsbare en kostbare) systemen te voldoen aan de meest recente veiligheidseisen. Zo is de CW-wissel voorzien van een dubbele veiligheid: de eerste is mechanisch via een zwaar verenpakket dat de spie ingetrokken houdt. De tweede is een hydraulische vergrendeling via een cilinder met ingebouwd terugslagventiel, die dus ook is gezekerd in geval van slangbreuk. Dit voldoet aan de jongste richtlijn voor snelwissels, zoals opgesteld door het Committee For European Construction Equipment (CECE).

Bredere bakken
Er wordt door promotende partijen als voordeel genoemd dat het S-systeem smaller en dus compacter is. Dat het S-systeem smaller is dan het standaard CW-systeem valt niet te ontkennen. Echter, het CW-systeem is niet zomaar populair geworden in de Benelux. Wij werken hier graag met (soms fors) bredere bakken. Het S-systeem komt overgewaaid uit Scandinavië en daar worden nauwelijks bakken breder dan 1.200 mm toepast. Bredere bakken vragen om een bredere snelwissel. Volgens Eurosteel draagt een breder systeem, zoals het CW-systeem, de krachten stabieler over van machine naar uitrustingsstuk. Dat heeft ook voordelen voor de levensduur en daarmee voor de gebruikskosten.

Tot slot: voor al diegenen die de grotere breedte van het CW-systeem minder handig vinden en minder brede bakken gebruiken, is er altijd nog de smalle uitvoering van het CW-systeem. “Kortom, overstappen is ook op dit punt niet noodzakelijk”, aldus Eurosteel. 

Bewezen systeem
De eindconclusie is volgens Eurosteel dat het CW-systeem niet alleen een bewezen en vertrouwd systeem was, maar dit ook nog lange tijd zal zijn. De praktijk laat dat nu al zien: zo ervaart men ook in Duitsland en Frankrijk er steeds meer de voordelen van en dat blijkt uit de toenemende vraag naar dit systeem. Verder voert Caterpillar het CW-systeem zelfs wereldwijd in. Eurosteel benadrukt nogmaals dat het als een van de weinige partijen beide systemen kan leveren als losse snelwissel, op draai-kantelstukken en op uitrustingstukken.      

Tekst | Pieter de Mos   Beeld | Eurosteel

Bouwmat partners

VolvoVolvo