02:04
11-09-2017

Innovatietop van Volvo Group in Brussel met focus op transport van de toekomst

Op 7 september 2017 organiseerde Volvo Group zijn innovatietop met de focus op automatisering, elektromobiliteit en connectiviteit. Belgische en Europese belanghebbenden en leiders uit de transportsector kwamen bij elkaar om te spreken over de zich snel ontwikkelende digitalisering van de transportindustrie en om revolutionaire nieuwe concepten te bekijken. Er vond ook een demonstratie plaats van o.m. een autonome elektrische vuilniswagen die zonder chauffeur vuilnisbakken ophaalde.

Met de dag worden voertuigen steeds meer geconnecteerd, elektrisch en geautomatiseerd, waardoor stillere, schonere en veiligere steden kunnen groeien en bloeien. “We zijn getuige van het begin van een totale verschuiving in transport en mobiliteit die de manier waarop onze samenleving georganiseerd is, radicaal zal veranderen. Wij zien hierbij 3 grote trends, namelijk automatisering, elektromobiliteit en connectiviteit”, zegt Lars Stenqvist, Chief Technology Officer bij Volvo Group.

Doelstelling van de top is een dialoog te starten over hoe we hindernissen kunnen overkomen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze samenleving de vruchten kan plukken van innovatie, zoals transport dat steeds efficiënter wordt, een lagere milieu-impact en een toenemende verkeersveiligheid. Brussel werd uitgekozen als gaststad als hart van Europa en de thuisstad van veel EU-beleidsvormers.

Volvo vuilniswagen toekomst

Belgische aanpak
François Bellot, Belgisch federaal minister voor Mobiliteit en Transport: “De toekomst van autonome en geconnecteerde voertuigen is momenteel volop gaande. We moeten echter bedenken dat voor de meerderheid van de burgers deze evolutie vergelijkbaar is met de introductie van het internet of de smartphone: het is niet meer of minder een van de grootste vooruitgangen in de maatschappij en dit zal de mobiliteitsgewoonten van iedereen grondig door elkaar schudden.” Hij vervolgt “We werken momenteel aan een gemeenschappelijke visie voor de mobiliteit en aan het wegwerken van de hinderpalen voor het in verkeer stellen van geautomatiseerde en geconnecteerde voertuigen en hopen dit in 2018 te kunnen voorleggen”.

Maroš Šefčovič, vicepresident van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor de Energie-unie startte de top met een videoboodschap. Verder kwamen op het evenement onder meer Pirko Konsa, hoofd van de deskundigengroep voor autonoom rijden, Ests voorzitterschap, en Lars Stenqvist, Chief Technology Officer bij de Volvo Group, aan het woord.

Een eerste panel besprak de veiligheid en de milieu-impact van innovatieve technologieën, terwijl een tweede panel zich concentreerde op de overgang van innovatie naar marktimplementatie.

Innovatieve concepten
De Volvo Group toonde ook enkele van zijn meest recente innovaties op het vlak van onderzoek en ontwikkeling.bus

  • De Autonome vuilniswagen draagt bij tot een verhoogde verkeersveiligheid, verbeterde werkomstandigheden en een lagere milieu-impact.
  • De Elektrische hybride bus maakt een schonere en stillere stedelijke omgeving mogelijk, net als een aantrekkelijker openbaar vervoer voor de samenleving.
  • De Elektrische compacte graafmachine is emissievrij, 10 maal efficiënter en heeft een geluidsniveau dat 10 keer lager ligt.

Volvo elektrische hybride bus

“Luchtkwaliteit en verkeersveiligheid winnen aan belang, zowel politiek als sociaal, zeker in dichtbevolkte steden zoals Brussel en andere Europese steden”, zegt Lars Stenqvist.

Hij gaat verder: “We moeten de problemen aanpakken op het gebied van vervoerbeleid;; het juridisch en regelgevend kader, de digitale transformatie en technologische uitdagingen, waaronder automatisering, elektromobiliteit en connectiviteit. Het is belangrijk om de discussie vooruit te stuwen, om veranderingen aan te moedigen die het voor mensen veiliger en gezonder maken en om de invloed van het transport op het milieu te beperken. Deze top brengt invloedrijke individuen, politici, beleidsvormers en organisaties bij elkaar die dit soort positieve veranderingen kunnen stimuleren in België en in Europa. We streven er immers allemaal naar om een antwoord te vinden op de grote uitdagingen voor de toekomst van de transportwereld.”

Volvo elektrische compacte graafmachine

Het Brusselse evenement was het tweede in een reeks van drie gelijkaardige toppen in Londen, Brussel en Beijing in 2017. Ze zijn erop gericht om het debat verder te zetten en nieuwe denkrichtingen te introduceren over belangrijke hedendaagse onderwerpen als luchtkwaliteit en vervuiling, verkeerscongestie, gezondheid en verkeersveiligheid

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Bouwvervoer , Brussel , Transport , Volvo Group

Bouwmat partners

Awards Matexpo 2017Matexpo Marketing Awards 2017 Cebeko