Alexander Greschner, bestuurslid van de Wacker Neuson Group
03:16
14-08-2017

Interview met Alexander Greschner, bestuurslid van de Wacker Neuson Group

Sinds januari 2017 is Alexander Greschner (46) in het bestuur van Wacker Neuson SE verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop, service, logistiek en marketing. In een interview praat meneer Greschner over prioriteiten en over het marktpotentieel voor de drie merken van de Wacker Neuson, Weidemann en Kramer.

Meneer Greschner, u hebt het eerste half jaar in uw nieuwe functie als bestuurslid er bijna opzitten. Hoe hebt u deze tijd beleefd?
De eerste maanden in de nieuwe functie waren enerverend met enkele belangrijke evenementen, zoals de Conexpo in Las Vegas, de belangrijkste vakbeurs binnen onze branche in Noord-Amerika, maar ook onze klanten- en dealerevenementen Wacker Neuson Universe en de Kramer Expertdagen. Deze evenementen waren een uitstekende mogelijkheid om met onze klanten en verkooppartners in gesprek te gaan en directe feedback vanuit de markt te verzamelen.

Het vakgebied bouwapparaten ken ik uiteraard zeer goed. De laatste maanden heb ik dan ook gebruikt om mij intensief te verdiepen in de compacte machines. Ik heb mijn draai goed gevonden in mijn nieuwe functie en nu gaat het erom, de juiste prioriteiten te stellen.

Welke prioriteiten gaat u stellen?
Voor wat betreft de verkoop liggen mijn prioriteiten heel nadrukkelijk op een verdere groei in Europa, Noord-Amerika en China. Deze markten brengen uiteenlopende voorwaarden met zich mee en dienen aan de hand daarvan individueel bewerkt te worden. In het eerste kwartaal heeft Europa zich zeer goed ontwikkeld, met landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Polen als drijvende krachten. Ook in Frankrijk was er sprake van een opvallende ontwikkeling. In Europa concentreren we ons op verdere marktpenetratie en de optimalisatie van het netwerk van eigen verkoopbedrijven, handelspartners en grote verhuurketens. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de branche landbouw. De Europese markt voor agrarische machines is herstellende en voor 2017 zijn de verwachtingen voor de meeste Europese landen voorzichtig positief. We hebben net onze strategische alliantie met John Deere bekendgemaakt. De samenwerking betreft de verkoop van de compacte machines van ons merk Kramer, de “groene serie” voor de landbouw. Kramer in Pfullendorf (Duitsland) gaat vierwielbestuurde wielladers, telewielladers en verreikers produceren, die John Deere in zijn efficiënte verkoopnetwerk aanbeveelt voor aankoop en wederverkoop onder het merk Kramer. Eerst in Europa, later ook in de GOS-landen, in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten. De samenwerking is nog in afwachting van groen licht van de antitrust-autoriteit. Met onze Weidemann-machines, voornamelijk de Hoftrac, behoren wij in enkele Europese landen met compacte wielladers en verreikers nu al tot de toonaangevende aanbieders in de agrarische sector – en dat met een grotendeels onafhankelijk dealernetwerk, veelal ook verkoopspecialisten. De komende jaren richten we ons er hierbij op om ons succes internationaal uit te bouwen.

In Noord-Amerika zien we na een lastig 2016 veel mogelijkheden om te verbeteren. We rekenen op dubbele groeicijfers in deze regio en verwachten een merkbare opleving in onze omzet- en resultaatontwikkeling. Deze regio was in het eerste kwartaal van 2017 extreem sterk, ten gevolge van de grote vakbeurzen Conexpo, ARA Rental Show en Word of Concrete. We verwachten ook te profiteren van het voorzichtige herstel van de vraag vanuit de Noord-Amerikaanse industrie- en energiesector. We hebben al bestellingen ontvangen van grote verhuurbedrijven, die in deze segmenten leveren. Ook de stemming op de Conexpo, altijd een belangrijke graadmeter, was zeer goed. We mochten talrijke geïnteresseerde bezoekers op onze stand verwelkomen, hebben verkoopdeals geregeld en gesloten en hebben ons met een indrukwekkend beursoptreden van onze beste kant laten zien.

China is op dit moment onze grootste uitdaging. De verkoop van onze minigraafmachines is op de snelgroeiende markt duidelijk gestegen. Met de nieuwbouw van een productiefaciliteit in Pinghu, op ongeveer 30 kilometer van Shanghai, breiden we onze productiecapaciteit in Azië uit en versterken we onze lokale aanwezigheid in China. Binnenkort worden hier de compacte graafmachines gebouwd en andere producten zullen volgen. De planning is dat in 2018 de eerste compacte graafmachines van de band rollen. Met deze op de lokale markt toegespitste producten wordt eerst de Chinese en in een later stadium de Aziatische markt bediend.

Uiteraard werkt onze organisatie ook voortdurend aan de uitbreiding van de marktposities in de traditioneel belangrijke regio’s zoals Latijns-Amerika, Australië en Afrika.

Welk rol spelen elektrische aandrijvingen, vooral vanuit het perspectief van de klanten?
Elektrische aandrijvingen worden steeds belangrijker, ook omdat de vraag hiernaar vanuit de markt steeds verder stijgt. Voornamelijk voor verhuurbedrijven vormen deze oplossingen een interessante aanvulling op producten met een verbrandingsmotor. De verkoopcijfers van onze zero emission-producten stijgen merkbaar. De zero emission-serie omvat momenteel twee trilstampermodellen, de dual power-graafmachine, een elektrische rupsdumper, een knikgestuurde elektrische wiellader en de eerste vierwielbestuurde wiellader met elektrische aandrijving van Kramer. Het is ons doel om binnen afzienbare tijd in elke productgroep een echt alternatief als emissievrije oplossing aan te bieden. Onlangs hebben we met de introductie van een nieuwe generatie accu’s de looptijd van de accutrilstampers AS30e en AS50e met 50% verhoogd. Het nut hiervan wordt al in de praktijk bewezen. De accu-aangedreven wiellader WL20e is sinds het begin van het jaar met een hoogwaardige AGM-accu (“Absorbent Glass Mat”) beschikbaar. Dankzij een ingebouwde oplader kan de accu nu eenvoudig met een kabel via elke stroombron, stationair of mobiel, opgeladen worden. Dit was vooral voor het alledaagse bedrijf van de wiellader in de bouwput zeer belangrijk.

De Wacker Neuson Group zal zich ook in de toekomst op elektrische aandrijvingen focussen en de bestaande serie verder ontwikkelen.

Alvorens Alexander Greschner de functie van bestuurslid van de Wacker Neuson SE op zich nam, was hij drie jaar lang als bedrijfsleider werkzaam bij het Duitse productiebedrijf voor bouwapparatuur van Wacker Neuson, gevestigd in Reichertshofen bij München. Gedurende deze tijd had hij een aanzienlijk aandeel in het succes van concernoverstijgende verkoopprojecten. Alvorens hij aan de slag ging bij Wacker Neuson, bekleedde hij verschillende leidinggevende posities op het gebied van verkoop en marketing van de Ammann Group. Alexander Greschner heeft een graad behaald in de machinebouw/productietechnologie aan de Technische Universiteit van Karlsruhe (Duitsland). Hij is getrouwd en is vader van drie dochters.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

MICHELIN_XWorks_Front-&-DriveKomatsu PC390HRD-11