Intermetal Motor energiebesparing
01:10
05-09-2017

Kostenbesparing door energie-efficiëntie

Op grote werven staan stroomgroepen vaak het grootste deel van de tijd nagenoeg in nullast te draaien. Bij de machines van Intermetal Motor met variabele regeling van de koelschroef wordt het verbruik in dergelijke omstandigheden met meer dan de helft gereduceerd. Ook verlichting op basis van LED-lampen draagt bij tot het drukken van de energiekost op werven.  

Variabele regeling koelschroef
Service en betrouwbaarheid zijn belangrijke aspecten bij stroomgroepen, weet men bij Intermetal Motor. Maar gebruikers kijken ook steeds meer naar de energiefactuur. “De keuze voor een energie-efficiënte stroomgroep kan heel snel worden terugverdiend”, zegt gedelegeerd bestuurder Sven Lagae. “Moderne stroomgroepen zijn uitgerust met efficiënte motoren, maar er is één optie die het brandstofverbruik nog veel meer kan terugdringen: een variabele regeling van de koelschroef.”

Enorm verschil in energieverbruik
“Een maximale koeling van de groep is alleen nodig als de machine volledig belast wordt”, legt Sven Lagae uit. “Toch zit de koelschroef in standaard stroomgroepen rechtstreeks op de as van de motor, waardoor de koeling altijd op volle toeren draait. Bij een variabele regeling wordt die snelheid automatisch aangepast, zodat de koeling zelf veel minder energie verbruikt.”

Het verschil in verbruik kan zeer hoog oplopen. “Bij een klassieke stroomgroep van 150 kVA, die onbelast 6,5 liter per uur verbruikt, daalt dat verbruik bij een variabele regeling tot ongeveer twee liter. Bij torenkranen bijvoorbeeld, is de gemiddelde belasting van een groep slechts tien procent. De energiebesparing is dan zeer uitgesproken.”

Een bijkomend voordeel van de regeling is dat de ook de geluidsdruk van de machine vermindert bij een lagere belasting.

LED-verlichting
Een andere trend in energiebesparing is het gebruik van LED-verlichting op werven. Masten met vier armaturen van elk 1.000 W kunnen vervangen worden door vier LED-spots van elk 300 W. Voor de generator betekent dat een verlaging van het verbruik van 1,8 tot 0,5 liter per uur. Een sturing op basis van een timer of lichtsensor zorgt er bovendien voor dat de verlichting niet meer brandt dan nodig.

Intermetal Motor zet al jaren in op energie-efficiëntie door te investeren in moderne, performante machines; een aanpak die bovendien bijdraagt tot een hoge betrouwbaarheid.

Tekst en beeld: Intermetal Motor

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

Claes Revisie dieselmotorenMAXIMO PERI