Husqvarna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

01:40
13-11-2018

Krachtige vloerzagen met op de toekomst gerichte aandrijving

Zagen in dik beton en asfalt is geen sinecure. Het is werk dat vraagt om krachtige en goed hanteerbare machines, zoals vloerzagen met geleider FS5000, FS7000 en FS7000DL met hun op de toekomst gerichte aandrijving. Kris De Rudder, Country Manager Husqvarna Construction Belgium, legt graag uit waarom ze zo populair zijn.

Husqvarna heeft een uitgebreid assortiment vloerzagen, zowel op benzine (3,6 kW vermogen) als op diesel (ruim 55 kW vermogen). Ze zijn bedoeld voor het snijden met bladen van 350 tot maar liefst 1500 mm diameter. Met die bladen zijn snijdiepten te behalen van 125 tot 625 mm. Voor het zware werk in de bouw, de industrie en bij wegeniswerken zijn speciale vloerzagen inzetbaar, zoals de FS5000, FS7000 en FS7000DL.

Nieuwe milieunorm
Kris De Rudder legt uit wat ze speciaal maakt: “De vloerzagen FS5000, FS7000 en FS7000DL zijn uitgerust met de EPA Tier 4/Euro Stage 3B emission regulations motoren, die de nieuwe norm zijn. Dit komt de gezondheid van de operator zelf en zijn omgeving ten goede en voldoet aan de milieuwetgeving inzake emissie.” De Deutz-turbodiesel is uitgerust met elektronische brandstofinspuiting en een speciaal uitlaatgasrecirculatiesysteem voor een efficiëntere verbranding. De uitstoot wordt bij de FS 5000 D beperkt door de roetfilter en bij de twee FS 7000 modellen door de dieseloxidatiekatalysator (DOC).

Husqvarna
Op het eenvoudige bedieningspaneel zijn de parameters overzichtelijk in te stellen.

Veiligheid
De vloerzagen hebben eigenschappen en functies die het werken sterk vereenvoudigen. Dat is terug te zien in het eindresultaat. Zo zijn ze uitgerust met een monospeed- of een triple speed-versnellingsbak en hebben ze een automatische bladontkoppeling, wat de veiligheid op de bouwplaats ten goede komt. Door het vijfde wiel is de operator in staat om de van zichzelf behoorlijk zware machines gemakkelijk te verplaatsen en te bewegen.

Superrechte lijn
Essentieel bij vloerzagen is een superrechte zaaglijn. Om een perfecte lijn te bekomen zijn de FS5000, FS7000 en FS7000DL voorzien van een electronic tracking system (ETRK). Dit elektronisch volgsysteem met positie-indicator op het display laat de vloerzaag automatisch terugkeren naar de neutrale positie. Bovendien kan het trackingsysteem de laatste instelling onthouden, zodat na een pauze of tussentijdse verwijdering van de zaagmachine verder is te werken op de voorgaande positie.

Husqvarna
Met de grote diamantzaagbladen is tot 625 mm diepte in beton en asfalt te zagen.

Bedieningspaneel
Om het de operator zo gemakkelijk mogelijk te maken, zijn de machines voorzien van een eenvoudig bedieningspaneel om de parameters overzichtelijk in te stellen. Op dit intuïtief en ergonomisch te bedienen paneel zijn alle belangrijke functies gemakkelijk te vinden, zoals het toerental van het zaagblad, de snelheid vooruit, het elektronisch volgsysteem, de dieptemeter, riem- en poelieverhoudingen, bedrijfstijd en de service-indicator.

Zaagdiepte
Jongste aanwinst is de FS 7000 DL. Het is een extra grote vloerzaag, met een fors zaagblad van 1500 mm diameter, waardoor hij tot een ongekende zaagdiepte van 625 mm in asfalt en beton kan komen. Hij overklast er zijn kleinere broer de FS 7000 D mee. Die heeft een blad van 900 mm en kan daarmee al een behoorlijke 411 mm diep zagen.      

Tekst | Pieter de Mos   Beeld | Husqvarna

Bouwmat partners

Wacker NeusonOptifuel Lab 3