Liebherr mobiele kraan LTM 1090-4.2
01:00
01-09-2017

Lichter en toch krachtiger

In het voorjaar onthulde Liebherr de nieuwe LTM 1090-4.2 mobiele kraan, een vierasser met uitzonderlijke capaciteiten. De kraan heeft een hijsvermogen van negentig ton en een hoofdmast van zestig meter.

Met zijn vier assen met een variabele aslast van tien, twaalf of zestien ton kan de Liebherr wereldwijd worden ingezet. Met een twaalf ton aslast kan de vierasser 2,1 ton meer meenemen dan zijn voorganger, de LTM 1090-4.1. Door het demonteren van de ballast kan de kraan tevens met tien ton aslast rijden in landen waar dat een vereiste is. Eveneens ten opzichte van die voorganger is de hoofdmast tien meter langer. Die hoofdmast kan met een jib verlengd worden met 9,5 tot zestien meter.

Respect voor het milieu
Liebherr heeft op de nieuwe kraan eigen ontwikkelde systemen toegepast voor een milieuvriendelijke werking, lager brandstofverbruik en een stille operatie. De Liebherr innovaties VarioBallast en VarioBase® moeten zorgen voor meer flexibiliteit en meer veiligheid.

De LTM 1090-4.2 heeft een door Liebherr ontwikkelde en gebouwde zescilinder dieselmotor met een vermogen van 330 kW (449 pk) en een maximumkoppel van 2.335 Nm. De motor beantwoordt aan de Stage IV/Tier 4f emissienormen. Voor de overbrenging naar de assen wordt de nieuwe ZF TraXon versnellingsbak gebruikt, een geautomatiseerde gangwissel met twaalf verhoudingen. Met het systeem ECOdrive wordt het verbruik beperkt en het geluidsniveau verlaagd. Omdat slechts één motor gebruikt wordt voor de onderwagen en de kraan kon het gewicht verlaagd worden. Voor het kraanwerk levert de ECOmode nog meer voordelen op. Bijvoorbeeld door het volledig afkoppelen van de pomp bij stationair draaien. De pomp kan door het intelligente besturingssysteem binnen enkele seconden weer geactiveerd worden, wanneer er vermogen gevraagd wordt. Door het constante monitoren van de gewenste werksnelheid draait de motor constant op zijn voordeligste toerental, wat besparingen tot tien procent kan opleveren.

Tekst: Hendrik De Spiegelaere    |    Beeld: Liebherr

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

Automatisch smeringssysteem GroeneveldClaes Revisie dieselmotoren