Leica Geosystems
01:56
17-08-2018

Nieuw 3D-machinebesturings­platform en meetapparatuur in de kijker op demobeurs voor machines

Digitalisering zet zich ook door in de sectoren van de grond-, weg- en waterbouw. Op de eerste editie van de Demo Days zal Leica Geosystems uitpakken met zijn nieuwste machinebesturingsscherm – en software. Ook de nieuwe GPS-stok die de gebruiker niet langer hoeft recht te houden, zet deze internationale speler uitgebreid in de kijker.  

De Demo Days op 8 en 9 september 2018, een initiatief van de organisatie achter Matexpo, is een tweejaarlijks evenement waarbij alles draait rond demonstraties en testen van werkende en rijdende machines. Leica Geosystems tekent alvast present op de demonstratiebeurs. De specialist in 3D-machinebesturing en meetapparatuur pakt op de Demo Days uit met een aantal nieuwigheden, gericht op de grond-, weg-, en waterbouw.

Leica Geosystems
Het Leica MCP80-scherm is een 8″ full-color touchscreen voorzien van een dockingstation, waardoor de gebruiker het gepersonaliseerde scherm van machine naar machine kan meenemen zonder belangrijke gegevens te verliezen. 

Nieuw scherm en software voor 3D-machinebesturing
“Leica Geosystems heeft al twintig jaar ervaring met 3D-machinebesturing voor kranen, bulldozers, betonmachines e.a.”, vertelt Laurens Ally, sales machine control bij Leica Geosystems. “Sinds kort hebben we een nieuw hardware- en softwareplatform in huis, waarop voortaan alle 3D-machinebesturing draait. Het gaat om het MCP80-scherm en de software MachineControl 1. Gebruiksvriendelijkheid staat bij dit nieuwe platform voorop. Bovendien beschikken onze klanten nu over één software en één scherm die ze voor alle soorten machines kunnen gebruiken.” 

Het Leica MCP80-scherm is een 8″ full-color touch­screen voorzien van sneltoetsen langs de zijkant. Machinespecifieke gegevens, zoals kalibratiewaarden en hydraulische parameters, worden opgeslagen in een dockingstation. Hierdoor kan het scherm op elke andere machine gebruikt worden zonder het risico belangrijke gegevens over de machine te verliezen. De gebruiker kan het gepersonaliseerde scherm van machine naar machine meenemen. Het scherm en dockingstation hebben een robuust ontwerp en zijn gebouwd voor gebruik in de zwaarste omstandigheden. Alle kabelaansluitingen bevinden zich op de dockingstation, waardoor het MCP80-scherm volledig kabelvrij is. 

GPS-stok met bewegingssensor
Op de Demo Days zal Leica Geosystems tevens alle meetapparatuur demonstreren voor toepassing op de werf. “Ons bedrijf heeft een productlijn die speciaal is ontwikkeld voor de grond-, weg-, en waterbouw, met meettoestellen die makkelijk te gebruiken zijn voor het meten en uitzetten van punten op de werf, door personen zonder kennis van landmeetkunde”, aldus Laurens Ally. “Tot dit gamma behoort ook onze nieuwe GPS-stok, die we op de Demo Days uitgebreid in de kijker zetten. Dankzij onze gepatenteerde formule hoef je deze stok niet langer recht te houden. De stok is uitgerust met een bewegingssensor die de positie van de GPS perfect kan berekenen, ook als de stok niet recht staat. Hiermee kan je op onbereikbare punten toch metingen uitvoeren. Deze tiltsensor is kalibratievrij en ongevoelig voor magnetische storingen, waardoor de technologie werkelijk zorgt voor een significante snelheidsverbetering bij het meten.”

Leica Geosystems
Ook de nieuwe generatie totaalstations is te ontdekken op de Demo Days. 

Nieuwste generatie totaalstations
Ook de nieuwe generatie totaalstations van Leica Geosystems is te ontdekken op de Demo Days, die uitermate geschikt zijn voor het besturen van machines. “Leica Geosystems is al tweehonderd jaar pionier in totaalstationtechnologie. We hebben alleen slimme totaalstations in ons gamma die door eenmaal rond te draaien informatie kunnen verzamelen van alle reflecterende zaken op de bouwwerf, waarbij de stations enkel en alleen gefixeerd zijn op het prisma die op de machine of de meetstok staat”, legt Laurens Ally uit.  “Hierdoor hebben onze totaalstations een enorm prestatievermogen. Ook wordt de tijd voor het opstellen en het vinden van het prisma aanzienlijk beperkt.”    

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | Van Det Fotografie

Bouwmat partners

Herder OneCaterpillar