06:30
30-11-2017

Nieuwe brandstofzuinige Doosan DL420CVT-5 wiellader

Doosan introduceert de nieuwe DL420CVT-5 wiellader die voldoet aan de Stage IV-uitstooteisen, het eerste model in de Doosan® wiellader-productlijn dat uitgerust is met een continu variabele transmissie (CVT). Een CVT-transmissie bestaat uit een hydraulische motor gecombineerd met een hydraulische pomp, die een soepele en constante snelheidsregeling biedt.

Het CVT-ontwerp combineert de voordelen van een mechanische transmissie en een hydrostatische machine in één machine. Hierdoor kan de DL420CVT-5 automatisch overgaan van hydrostatisch vermogen bij een laag toerental naar het mechanische systeem om met hogere toerentallen te werken.

Door de twee typen transmissie te combineren, zorgt de nieuwe CVT-technologie ervoor dat er lasten kunnen worden gedragen bij lage toerentallen met hoge dynamiek, voor een optimale bedrijfscyclus van de wiellader. De DL420CVT-5 biedt daardoor betere machineprestaties voor bestuurders die werken in graaf-, laad- en heftoepassingen.

Met een maximale graafbakinhoud van 4, 2 m3 is de nieuwe Doosan DL420CVT-5 wiellader bestemd voor een breed scala aan materiaaltransportbehoeften, van het laden en vervoeren van korrelig materiaal (zoals zand en gravel) tot industriële, bouw-, sloop-, mijnbouw- en graaftoepassingen.

Voor de meeste taken zullen bestuurders het hydrostatische gedeelte van de transmissie gebruiken, dat een grotere brandstofefficiëntie biedt bij toepassingen met een laag toerental.  De combinatie van de twee transmissies is automatisch en volledig transparant voor de bestuurder.

Tot 15% extra besparing op brandstof
Het complete rijbereik, vooruit en achteruit, wordt geregeld door het CVT-systeem. Uiterst efficiënt bij lage toerentallen plus het allerhoogste rijcomfort, ongeacht de rijsnelheid. De technologie van continu variabele vermogensverdeling maakt soepel hydraulisch wegrijden mogelijk.  Bovendien kan met de CVT een brandstofbesparing tot 15% worden gerealiseerd.

Door de mogelijkheid om hydrostatisch en mechanisch vermogen te scheiden kon Doosan overgaan op de Scania DC09-motor in de DL420CVT-5, omdat het CVT-systeem de efficiëntie van de machine bij een nog lager toerental behoudt. Met een output van 232 kW (311 pk) bij een vermogen van 1800 tpm biedt de Scania DC09-motor een hoog koppel bij een laag toerental en voldoet hij aan de Stage IV-eisen voor uitstoot, zonder dat er een roetfilter nodig is, door het gebruik van uitlaatgasrecirculatie (EGR) en een selectieve katalysator (SCR) als nabehandelingstechnologieën.

Op de DL420CVT-5 en alle andere Doosan wielladers zorgt het Auto Idle-systeem van de motor voor een besparing op brandstofkosten, door het stationaire toerental te verlagen van 950 tot 750 tpm wanneer de bestuurder langer dan 10 seconden geen input geeft aan het stuurwiel, de arm en de bak (ideaal voor toepassingen waarbij er veel wachttijd is, zoals het laden van trucks).

In alle DL-5 laders schakelt de automatische motoruitschakelfunctie de machine uit als hij gedurende een opgegeven tijdsperiode stationair heeft gedraaid (3-60 minuten, configureerbaar door de gebruiker via het bedieningspaneel). Deze functie zorgt voor besparing van brandstof en lagere bedrijfskosten.

De afmetingen van de deur van het motorcompartiment zijn groter geworden, zodat het motorgebied makkelijker onderhouden kan worden. De uitlaat en het nabehandelingssysteem voor de motor zijn aan de linkerkant van de machine geïnstalleerd, terwijl de onderdelen voor onderhoud aan de rechterkant gegroepeerd zijn. Alle dagelijkse controles van meters kunnen vanaf de grond worden uitgevoerd, zodat dit een snelle en veilige procedure is.

Dankzij de indrukwekkende opbreekkracht en de hoge trekkracht kan de DL420CVT-5 de hardste materialen verwerken, met een krachtig hydraulisch systeem dat ervoor zorgt dat het werk snel en efficiënt wordt gedaan. Gecombineerd met het vermogen van de Scania DC09-motor geven deze functies de DL420CVT-5 een uitstekende penetratiekracht, waardoor een optimale graafbakbelasting gegarandeerd wordt in elke cyclus.

Zoals bij alle Doosan Stage IV-wielladers kunnen bestuurders kiezen uit verschillende rijmodi, waarbij het maximale toerental van de motor gebaseerd wordt op de voorkeuren van de bestuurder en de toepassing.

•          Normaal: Gebalanceerd brandstofverbruik voor de meeste graaf-, nivelleer- en hefwerkzaamheden
•          Economy: Vermindert het brandstofverbruik voor lichte werkzaamheden

Er zijn twee nieuwe modi toegevoegd:

Graafmodus – deze modus is beschikbaar onder de 3 km/u. Door op een knop te drukken, oefent de machine het maximale koppel op de transmissie uit om te zorgen voor de beste prestaties.

Rijmodus – wanneer de machine vooruitrijdt met een snelheid van meer dan 14 km/u (of achteruit met een snelheid van meer dan 5, 4 km/u), waarbij de druk aan de voorkant gestabiliseerd is, herkent de lader dat de machine alleen rijdt, en schakelt hij automatisch over naar de rijmodus voor de beste tractie en een lager brandstofverbruik.

De CVT-transmissie beschikt tevens over een kruipsnelheid-instelling. Met de kruipfunctie kan de bestuurder met lage snelheid rijden, zonder dat hij het versnellingspedaal hoeft in te trappen bij overschakeling naar vooruit of achteruit rijden. Er zijn vier instellingen voor kruipsnelheid: 0 km/u, 1 km/u, 2 km/u of 3, 1 km/u. Deze functie voorkomt tevens het automatisch remmen van de transmissie.

Hydraulische pompen met lastdetectie
Alle Doosan wielladers van de nieuwe generatie hebben een hydraulisch pompsysteem met lastdetectie, waarbij de variabele axiale zuigerpomp op verzoek de stroming genereert, in de mate die nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Dit zorgt tevens voor een betere tractie voor doordringing in de berg, omdat er in veel situaties minder kracht nodig is om de graafbak te bedienen. Hydrauliek met lastdetectie beperkt tevens verlies in het hydraulische circuit tot het minimum tijdens een vervoershandeling waarin de lader gewoonlijk gebruikt wordt, wat een essentiële technologie is voor wielladers. Als reactie op feedback van klanten is het lastdetectiesysteem zo ontworpen dat de graafbak een hogere prioriteit heeft als de arm en de graafbak tegelijkertijd werken en er beperkte kracht beschikbaar is.

De joystickbesturing op de nieuwe DL420CVT-5 wiellader is ontworpen om eenvoudig verschillende bewegingen tegelijk te combineren. Als optie kan er een vingertipbediening met 3 hendels worden geleverd voor een soepele en moeiteloze bediening. Beide bedieningen maken gebruik van elektro-hydraulische besturing.

De machine heeft standaard een functie ‘arm uitstrekken’, die handig is bij het werken in krappe ruimtes of bij het herhalen van dezelfde werkzaamheden in specifieke werkbereiken (bijvoorbeeld als er elke dag een bepaalde storthoogte moet worden bereikt). Hetzelfde systeem wordt gebruik om de bak automatisch in te stellen op de ‘terug naar graafstand’-positie.

Dankzij het LIS (Load Isolation System), vaak ‘Ride Control’ genoemd, kan de bestuurder comfortabeler rijden over ruw terrein en bij hogere snelheden. De voordelen zijn gereduceerde cyclustijden, een hogere productiviteit en een betere brandstofefficiëntie tijdens laad- en transportwerkzaamheden. LIS draagt tevens bij aan een langere levensduur van het frame en de machine.

Ook biedt de nieuwe lader een ‘derde functie’ om een hydraulisch systeem te voeden op een werkuitrusting, waardoor de machine veelzijdiger is een aantal toepassingen. De capaciteit van de klep van de derde functie is aanzienlijk verhoogd tot minimaal 250 l/min.

Doosan heeft ook standaard een automatisch smeersysteem geïnstalleerd om sneller en comfortabeler te werken. Om gemakkelijk op de machine te komen en erop rond te lopen beschikt de machine over meerdere relingen waar de bestuurder zich stevig aan vast kan houden.

Het koelgedeelte is gescheiden van de motorruimte zodat er geen warme, stoffige lucht in kan komen en de luchttoevoer beter geregeld kan worden. Een automatisch omkerende ventilator is een standaard functie – de koelventilator is hydraulisch aangedreven en wordt bestuurd door een ECU. Het veranderen van de ventilatierichting voor het reinigen van de radiateur kan handmatig worden gedaan vanuit de cabine, zonder de motor te hoeven uitschakelen.  Intervallen voor omkering van de ventilatierichting (30 minuten tot 2 uur) kunnen worden ingesteld via het menu.

Uiterst comfortabele cabine
De nieuwe cabine op de DL420CVT-5 laat zien dat Doosan bij het ontwerp het comfort van de bestuurder centraal stelt. De cabine biedt niet alleen veel hoofdruimte en een uiterst comfortabele, volledig instelbare, verwarmde Grammer stoel met luchtvering, maar bovendien een nieuwe stuurkolom die de bestuurder meer been- en knieruimte geeft. Het stuurwiel kan ook worden gekanteld en uitgeschoven in de voorkeurspositie van de bestuurder. De bestuurder kan ook de handige en ergonomische joystickbesturing op de armsteun gebruiken, die een soepele en comfortabele rit biedt.

Dankzij de extra ruimte, het verbeterde zicht en bijzonder veel opbergruimte in de cabine, kunnen bestuurders uren achtereen werken zonder vermoeid te raken. De cabine, die aan ROPS/FOPS-eisen voldoet, beschikt bovendien over een brede nooduitgang (aan de rechterzijde), zodat bestuurders in gevaarlijke situaties snel en eenvoudig kunnen evacueren.

Het 5, 7 inch TFT lcd-scherm is zowel overdag als ‘s nachts bruikbaar De gebruikersvriendelijke monitor heeft twee aanpasbare schermen waarmee alle machine-instellingen en onderhoudsgegevens eenvoudig kunnen worden afgelezen. De achteruitkijkcamera zorgt voor veel beter zicht en veel meer veiligheid. Het scherm in de cabine toont de bestuurder wat de camera ziet en bevat verschillende lijnen om afstanden gemakkelijker in te kunnen schatten. Het bevat daarnaast nog een scala aan functies, waaronder een helderheidsregeling, regeling van de kijkhoek, taalinstellingen en een aan/uit-instelling.

Op het bedieningspaneel zijn alle schakelaars duidelijk geordend en binnen handbereik van de bestuurder geplaatst. Tuimelschakelaars zijn vervangen door een aanraakscherm met meerdere selecties. Nauwkeurige, soepele joysticks bieden nog meer comfort en bestuurders kunnen tijd besparen en het aantal handelingen terugdringen met de systemen ‘Boom Kick-out’ (arm uitstrekken) en ‘Return-to-Dig’ (terug naar graafstand). Deze functies worden elektronisch vanuit de cabine bediend.

De cabinelucht wordt tweemaal gefilterd om alle deeltjes van groter dan 2 micron te verwijderen. Het volautomatische klimaatbeheersingssysteem past de luchttemperatuur en de ventilatiesnelheid aan op de ideale klimaatinstelling voor de bestuurder. De DL420CVT-5 beschikt zoals de grotere Doosan wielladers over de voordelen van verschillende nieuwe functies die standaard aanwezig zijn, zoals de veiligheidsreling rond het dak van de cabine.  In combinatie met grote treeplank en platform aan de voorkant van de cabine vergroot dit de veiligheid voor bestuurders die rond de cabine lopen om ramen schoon te maken, met drie permanente vasthoudpunten.

Ook is er een nieuwe, meer ergonomische joystick opgenomen voor de bestuurder, met een tuimelschakelaar voor de FNR-functie en ook een nieuwe modern duimwiel om de hydraulische hulplijn te bedienen als er een hydraulische werkuitrusting gebruikt wordt op de wiellader.

De voorste structuur in de DL420CVT-5 is robuuster, met een grotere hardheid en sterkte. Het ontwerp van de Z-balk is ontwikkeld voor intensief heffen met weinig bewegende onderdelen. Dit ontwerp helpt tevens om de lader te stabiliseren, maakt snelle bewegingen van de graafbak mogelijk en houdt de bak altijd in de juiste hoekpositie. Alle DL-5 modellen zijn verkrijgbaar met een configuratie voor hoog heffen, met een langere arm die het storten van materialen vanaf grotere hoogtes mogelijk maakt.

Standaard DoosanConnect-systeem voor machineparkbeheer
De DL420CVT-5 is in de fabriek voorzien van het geavanceerde DoosanConnect draadloze systeem voor machineparkbeheer, een functie die standaard aanwezig is op Doosan wielladers en die nu in alle machines van de nieuwe DL-5 generatie is opgenomen. Het nieuwe DoosanConnect-systeem is speciaal voor de Doosan-productlijn ontwikkeld en biedt uitgebreide informatie over de machineprestaties. Het kan hierbij zowel van satellietcommunicatie als van het mobiele netwerk gebruik maken.

Het DoosanConnect-systeem biedt bovendien een online oplossing om bedrijfsmiddelen zoals machines te beheren, handig om de prestaties en beveiliging van de machines te bewaken en voor preventief onderhoud. Het systeem ondersteunt meerdere Doosan-machines op verschillende locaties, zodat klanten het machinegebruik kunnen controleren om te beoordelen of de juiste combinatie van machines wordt gebruikt. Bovendien kan het bestuurders helpen om de juiste hulpmiddelen efficiënter te gebruiken en om de plaats van vervangende machines te bepalen in het geval van onderhoud of defecten. Bovendien biedt het systeem een sterke beveiliging tegen diefstal en stelt het de gebruiker in staat een machine terug te vinden die gestolen is.

Beknopte specificaties voor de Doosan DL420CVT-5 wiellader:

•   Capaciteit, opgehoopt: 4, 2 m3
•   Statisch kantelmoment, recht: 18440 Kg
•   Statisch kantelmoment, bij 40°: 16280 kg
•   Opbreekkracht: 210 kN
•   Breedte met bak: 3200 of 2990 mm
•   Lengte met bak: 8910 mm
•   Hoogte bakscharnier: 4280 mm
•   Storthoogte (bij 45°) met steekrand: 3075 mm
•   Stortbereik (bij 45°) met steekrand: 1380 mm
•   Motor: 5-cilinder Scania DC09-motor, vermogen 232 kW bij 1800 tpm
•   Maximale rijsnelheid (4de bereik): 38 km/u
•   Wielbasis: 3500 mm
•   Hoogte: 3535 mm
•   Bedrijfsgewicht: 23080 kg

Bouwmat partners

Martens-Cuve