CAT® Wiellader 988K XE
02:51
24-08-2017

Nieuwe CAT® Wiellader 988K XE met elektrisch aandrijfsysteem

De wiellader met elektrisch aandrijfsysteem is gemiddeld 25% efficiënter en tot wel 10% productiever bij laad- en transportwerkzaamheden dan de branche-bestseller 988K.

De Cat® wiellader 988K XE is de eerste wiellader die door Caterpillar wordt geleverd met een zeer efficiënt elektrisch aandrijfsysteem. Deze nieuwe grote wiellader zal naast brancheleider 988K en de onlangs uitgebrachte wiellader 986K verkrijgbaar zijn, zodat klanten de meest kostenbesparende wiellader voor hun toepassing kunnen kiezen. De 988K XE garandeert een hoge productie voor alle laadtoepassingen en wordt aanbevolen voor veeleisende werkterreinen waar brandstofzuinigheid bepalend is voor de totale bedrijfskosten van de machine.

De nieuwe wiellader is met SR-technologie (Switched Reluctance: geschakelde reluctantie) en is tot stand gekomen dankzij ruim 15 jaar Cat ervaring met elektrische aandrijvingen en meer dan 4 jaar uitvoerig testen in diverse toepassingen, voor bewezen betrouwbaarheid in het veld. De in het veld bewezen en geteste C18 ACERT™-motor, mechanische kruipbak, aandrijflijn en assen van de 988K zijn ook toegepast in de elektrisch aangedreven machine, voor een consistent en probleemloos bedrijf.

Maximale efficiëntie & productiviteit
De 988K XE is efficiënter voor laadtoepassingen van trucks en voor laad- en transportwerkzaamheden dan de 988K. De nieuwe machine is gemiddeld 25% efficiënter en maar liefst 49% efficiënter voor laadtoepassingen vanaf de winningsplaats. Dit bespaart kosten en beperkt de uitstoot van broeikasgassen en de CO2-voetafdruk. Bovendien heeft productie-onderzoek van Caterpillar uitgewezen dat de nieuwe wiellader 10% productiever is bij laad- en transportwerkzaamheden.

De nieuwe Cat wiellader 988K XE is leverbaar met laadbakken met een capaciteit van 6, 2-17 yd3 (4, 7-13 m3). Het standaard nominaal laadvermogen en het laadvermogen voor groot hefbereik van de wiellader kunnen oplopen tot wel 12, 5 Amerikaanse ton (11, 3 ton) voor werkzaamheden met oppervlaktemateriaal en 16 Amerikaanse ton (14, 5 ton) voor los materiaal. De graafwerktuigen van de Advansys™-serie beschermen de onderdelen van de laadbakken en verlagen de bedrijfskosten, zodat klanten het meeste uit hun machines kunnen halen.

De standaard wiellader 988K XE is geschikt voor het efficiënt laden in 3 gangen van de Cat 770G van 42, 6 Amerikaanse ton (38, 6 ton) en voor het laden in 4 gangen van de Cat 772 van 51 Amerikaanse ton (46, 3 ton). De configuratie voor groot hefbereik is geschikt voor het laden in 5 gangen van de Cat 773G van 61 Amerikaanse ton (55, 3 ton) en voor het laden in 6 gangen van de Cat 775G van 70, 5 Amerikaanse ton (64 ton).

Langere onderhoudsintervallen, lagere eigendomskosten
De elektrische aandrijftechnologie van Cat op de nieuwe 988K XE beperkt de algehele onderhoudskosten en zorgt tegelijkertijd voor een langere levensduur. Dankzij onderhoudsintervallen van wel 2000 uur verbruikt de elektrisch aangedreven wiellader 40% minder motorolie.

De duurzame SR-aandrijfmotor, generator en omvormer zijn ontworpen om mee te gaan tot en met de levensduur van de tweede motor en beperken onderhoud tot een minimum. Bovendien gaat de motor dankzij het efficiënte ontwerp van de elektrische aandrijving maarliefst 3500 bedrijfsuren mee, zodat revisies kunnen worden uitgesteld.

Voor ondersteuning bij de revisie van elektrische aandrijvingen biedt Caterpillar klanten eersteklas onderhoudstrainingen en de beste klantondersteuning in de branche via het uitgebreide Cat dealernetwerk. Ook zijn gereviseerde aandrijfmotoren, generatoren en omvormers leverbaar om de revisiekosten te beperken.

CAT® 988K XE

Dezelfde werking, hogere productiviteit
Dankzij minieme aanpassingen in de cabine van de 988K XE voelt de machine voor de machinist hetzelfde aan als de 988K. Tegelijkertijd zullen machinisten ervaren dat de machine makkelijker manoeuvreert en eenvoudiger te bedienen is. De nieuwe efficiënte wiellader heeft één toerentalbereik, zodat de machinist niet hoeft te schakelen. Nieuwe virtuele versnellingen helpen bij het regelen van de rijsnelheid en zorgen ervoor dat de machine soepel van richting verandert.

De standaard Cat Product Link™ biedt bewaking van gegevens op afstand via VisionLink®, zodat het betreffende personeel op de hoogte blijft van de kritieke bedrijfsparameters van de machine.   Informatie over brandstofverbruik, laadoverzichten, herinneringen voor gepland onderhoud, storingscodewaarschuwingen en diverse productiviteitsrapporten verbeteren het machinebeheer.   Daarnaast biedt het on-board Vital Information Management System (VIMS) de machinist bedrijfsgegevens zoals realtime informatie over brandstofverbruik en brandstofbesparing via een interactief touchscreen.

De nieuwe Cat wiellader 988K XE is uitgerust met diverse technologische oplossingen die de efficiëntie en de beschikbaarheid van de machine verbeteren. Dankzij Cat Production Measurement (CPM) kan de lading vanuit de cabine worden gewogen, zodat machinisten efficiënter werken en met vertrouwen nauwkeurige ladingen leveren. CPM biedt geavanceerde weegmodi die bijdragen tot een grote ladingnauwkeurigheid en kortere laadcycli.

Het optionele bandenspanningsbewakingssysteem (TPMS: Tire Pressure Monitoring System) is een volledig ingebouwde Cat functie waarmee de machinist de bandenspanning kan controleren. De machinist ziet op het VIMS-display in één oogopslag de bandenspanning van iedere band en kan actie ondernemen om slijtage te beperken en de levensduur van de banden te verlengen.

Zoals men mag verwachten, is de 988K veilig toegankelijk voor de machinist via trappen aan de linker- en rechterkant die met een kleinere hoek van 45 graden zijn aangebracht en die ervoor zorgen dat de machinist steeds op drie punten contact houdt. De armleuning van het STIC-stuur kan eenvoudig worden ingeklapt voor een snelle toegang tot de cabine. Geïsoleerde cabinedempers en een luchtgeveerde stoel verminderen de trillingen die worden overgebracht op de machinist en zorgen voor extra comfort, terwijl de afgesloten onder druk staande constructie het geluidsniveau verlaagt. Het automatische klimaatregelingssysteem in de cabine waarborgt het comfort voor de machinist, zelfs bij extreme temperaturen.

Bouwmat partners

MAN TGE bestelwagen MatexpoLRB 355 funderingsmachine