DL580-5
07:56
17-10-2018

Nieuwe Doosan DL580-5 wiellader voor het zwaardere werk

Doosan heeft de nieuwe DL580-5 topklasse Stage IV wiellader op de markt gebracht. Met een bakcapaciteit van 5, 7 m³ziet de DL580-5 er net zo uit als het bestaande model DL550-5, maar hij is voorzien van robuuste structurele componenten en een geavanceerd askoelsysteem met dubbel circuit om een ideale oplossing te bieden voor toepassingen zoals blokheffen en andere zwaardere werkzaamheden in industrie, bouw, recycling, mijnbouw en steengroeven.

Om aan de zware eisen te voldoen, heeft de DL580-5 een bedrijfsgewicht van 36030 kg en hogere statische kiplasten (rechte/volle draai 40°) van respectievelijk 29700 en 26200 kg. De totale afmetingen van de zijn vrijwel gelijk aan die van de DL550-5, maar het nieuwe model is met een reeks functies uitgerust die de machine uiterst betrouwbaar en duurzaam maken.

Zo is de frontconstructie robuuster, stijver en steviger. De DL580-5 heeft een versterkte Z-balk kinematica voor zwaarder hefwerk met weinig bewegende delen. Dit ontwerp helpt ook bij het stabiliseren van de lader, maakt snelle bewegingen van de bak mogelijk en houdt de bak te allen tijde in de juiste hoek. Zoals bij alle Doosan DL-5 modellen, is de DL580-5 ook beschikbaar met een configuratie voor hoog hefwerk met een langere arm die het storten van materialen vanaf grotere hoogtes mogelijk maakt.

De DL580-5 bevat alle nieuwe veiligheids- en ergonomische functies die onlangs zijn aangekondigd voor de andere zes grote Doosan-wielladers, van de DL280-5 tot de DL550-5. Hij is ook uitgevoerd in de nieuwe styling, die nu kenmerkend is voor alle modellen in het gamma Doosan-wielladers. De nieuwe styling bestaat uit gewijzigde kleuren (van oranje naar donkergrijs) voor de voorste hefarm, het voorframe en de voor- en achterassen. De meer dynamische, gebogen lijnen van de nieuwe styling zijn ontworpen om de robuustheid en de kracht van de Doosan wielladers te accentueren.

De DL580-5 wordt aangedreven door een Scania DC13 6-cilinder motor met een vermogen van 283 kW (380 pk) bij 1800 tpm. Met een royaal maximumkoppel van 1765 Nm bij 1300 tpm, een vermindering van 10% van het brandstofverbruik en een uitstekende respons, voldoet de Scania DC13-motor aan de Stage IV-emissievoorschriften. Door het gebruik van technologie voor de nabehandeling van gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR) en selectieve katalysatorreductie (SCR) is geen roetfilter (DPF) nodig.

Brandstofbesparing
Het Auto Idle-systeem van de motor bespaart bij activering nog meer brandstofkosten door het stationair toerental te verlagen van 950 naar 750 tpm. Dat gebeurt automatisch als de bestuurder langer dan 10 seconden geen input geeft aan het stuur, de arm en de bak. Dat is  ideaal voor toepassingen met veel wachttijd zoals het laden van vrachtwagens, waar de wachttijd tot 8% van de tijd kan oplopen. In alle DL-5 laders schakelt de motor automatisch uit nadat de machine gedurende een bepaalde tijd stationair heeft gedraaid (3 tot 60 minuten, door de bestuurder via het bedieningspaneel in te stellen). Deze functie zorgt voor besparing van brandstof en lagere bedrijfskosten.

Naast de krachtige Scania DC13 Stage IV-motor is de DL580-5 ook uitgerust met een automatische 5-versnellingsbak, gekoelde assen voor zwaar werk, een comfortcabine, soepele en responsieve hydrauliek en extra hydraulische aansluitingen, die samen een oplossing bieden voor de zwaarste taken die moeten worden uitgevoerd. Anders dan bij de meeste modellen op de markt zijn de meeste van deze functies standaard op de DL580-5; net als bij alle andere Doosan DL-5 wielladers.

ZF 5-versnellingsbak
De ZF 5-versnellingsbak brengt het vermogen van de motor over op de wielen en draagt in belangrijke mate bij aan de totale vermindering van het brandstofverbruik. De variatie in motortoerental is kleiner dankzij kleinere versnellingsstappen en een lager motortoerental over het hele aandrijfbereik verlaagt het brandstofverbruik. Dankzij de hogere schakelkwaliteit zijn de geluidsniveaus lager terwijl de rijprestaties en de productiviteit zijn verbeterd.

Zoals alle Doosan-wielladers is de DL580-5 uitgerust met een koppelomvormer-lock-up-systeem dat, indien geactiveerd, automatisch wordt ingeschakeld. De lock-up zorgt voor een directe aandrijving tussen de motor en de transmissie, waardoor van de 2e versnelling tot de hoogste 5e versnelling 100% koppeloverdracht mogelijk is zonder enig verlies.Dit maakt de lock-up efficiënter, wat zorgt voor snellere acceleratie op vlakke ondergrond (+10%), een beter klimvermogen (tot +20%) en zo’n 15% brandstofbesparing tijdens het dagelijkse gebruik. Dit in tegenstelling tot veel van de aandrijfsystemen op andere machines, waar de lock-up alleen in de hoogste versnelling wordt gebruikt.

Het ICCO-systeem (Intelligent clutch cut-off) maakt het mogelijk om het uitgaande koppel van de transmissie af te sluiten in overeenstemming met de hoek van het rempedaal, waardoor onnodig gebruik van energie tijdens het remmen wordt voorkomen. Dat vermindert op zijn beurt de remslijtage en de warmteontwikkeling, terwijl het interval voor het verversen van de olie wordt verlengd en een lager brandstofverbruik wordt bevorderd.

De aan de buitenzijde geplaatste schijfremmen zijn eenvoudig te onderhouden zonder de assen te hoeven demonteren.De parkeerremschakelaar is voorzien van een veiligheidsontgrendeling. Wanneer de motor wordt uitgeschakeld, wordt deze rem automatisch ingeschakeld en niet gelost wanneer de motor wordt gestart.

De ZF Type II as met een automatisch hydraulisch differentieelslot (HDL) op de nieuwe lader biedt verdere bescherming van de onderdelen van het aandrijfsysteem, waaronder vermindering van bandenslijtage, en zorgt indien nodig voor 100% trekkracht, wat bijdraagt aan verdere brandstofbesparing. Het vermindert ook het risico op slippen en voorkomt overmatige bandenslijtage.

Het oliekoelersysteem, dat verkrijgbaar is op de voor- en achterassen van de DL580-5, is een nieuwe voorziening die zorgt voor een hogere oliekoelcapaciteit voor veeleisende toepassingen. Het bestaat uit twee volledig gescheiden circuits voor de voor- en achteras; een speciale koeleenheid voor ‘geoptimaliseerd debiet’ en ‘ontluchting’ om een goed niveau van oliekoeling te behouden. Er zijn bovendien temperatuursensoren voor de circulatie van de asolie bij lage temperaturen.

Hydraulisch systeem
Net als alle grote Doosan wielladers van de nieuwste generatie heeft de DL580-5 een lastafhankelijk hydraulisch systeem, waarbij de variabele axiale zuigerpomp op verzoek de hoeveelheid vloeistof genereert die nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Dit zorgt tevens voor een betere tractie bij het binnendringen in de berg, omdat er in veel situaties minder kracht nodig is om de bak te bedienen. De lastafhankelijke hydrauliek minimaliseert ook het verlies in het hydraulische circuit tijdens het transport waarvoor de lader gewoonlijk wordt gebruikt. Dat is een essentiële technologie voor wielladers. Naar aanleiding van de feedback van de klant is het lastafhankelijke systeem zo ontworpen dat de bak een hogere prioriteit heeft wanneer de giek en de bak tegelijkertijd werken en er weinig kracht beschikbaar is.

De joystickbesturing van de nieuwe wiellader is ontworpen om eenvoudig verschillende bewegingen te combineren. Als optie kan er vingertipbediening met 3 hendels worden geleverd voor een soepele en vrijwel moeiteloze bediening. Beide bedieningen maken gebruik van elektrohydraulische besturing.

De DL580-5 heeft standaard een giek kick-out-functie, wat handig is bij het werken in krappe ruimtes of bij het herhalen van soortgelijke handelingen in specifieke werkbereiken (bijvoorbeeld wanneer dagelijks een bepaalde storthoogte moet worden bereikt). Hetzelfde systeem wordt gebruik om de bak automatisch in te stellen op de ‘terug naar graafstand-positie’.

Het LIS-systeem (Load Isolation System), ook wel ‘Ride Control’ genoemd, zorgt ervoor dat de bestuurder soepeler over ruw terrein kan rijden en dat het rijden met hogere snelheden comfortabeler wordt. De voordelen zijn gereduceerde cyclustijden, een hogere productiviteit en een betere brandstofefficiëntie tijdens laad- en transportwerkzaamheden. LIS draagt tevens bij aan een langere levensduur van het frame en de machine.

De lader biedt ook een ‘derde functie’ voor het aandrijven van een hydraulisch systeem op een aanbouwdeel, waardoor een grotere veelzijdigheid van de machine in een aantal toepassingen mogelijk is. De capaciteit van de klep van de derde functie is aanzienlijk verhoogd tot minimaal 250 l/min.

Comfortabele cabine
De cabine laat zien dat Doosan bij het ontwerp het comfort van de bestuurder centraal stelt. De DL580-5-cabine biedt royale hoofdruimte en een ultracomfortabele, volledig verstelbare, verwarmde luchtgeveerde Grammer-stoel. Er is ook een nieuw ontwerp van de stuurkolom, waardoor er meer ruimte is voor de benen en knieën van de bestuurder.Het stuurwiel kan ook telescopisch worden gekanteld en bewogen, afhankelijk van de voorkeursstand van de bestuurder. Elektrische joystickbesturing is geïntegreerd om het rijcomfort voor de bestuurder te garanderen en de productiviteit te verbeteren.

Veel van de nieuwe functies in de cabine van de grote DL-5 wielladers, zoals de DL580-5, zijn gericht op meer veiligheid en zicht in en rond de bestuurderscabine. Zo is een nieuwe reling rond het cabinedak aangebracht waaraan de bestuurder zich op drie punten kan vasthouden om veiliger rond de cabine te bewegen om de ramen schoon te maken of andere werkzaamheden te verrichten.

Ook zijn een nieuwe grote opstap en een platform vóór de cabine aangebracht en is de bedradingsroute gewijzigd zodat de claxon nu onder de rijlamp zit. Deze wijzigingen zorgen samen voor een grotere veiligheid en maken dat de bestuurder zich probleemloos en snel rond de cabine kan bewegen voor de dagelijkse inspectie zonder daarbij tegen obstakels aan te lopen.

Nieuwe joystick
In de cabine vinden we een nieuwe ergonomische joystick met een progressief werkend duimwiel dat voor de hulphydrauliek (derde klep) is toegevoegd. Dankzij het progressieve duimwiel is er geen extra hendel nodig, wat betekent dat de derde klep met zo min mogelijk bewegingen kan worden bediend. De FNR-schakelaar bevindt zich nu achterop de joystick en is een tuimelschakelaar met drie standen, die eenvoudiger en intuïtiever te gebruiken is.

Dankzij de extra ruimte, het verbeterde zicht en bijzonder veel opbergruimte in de cabine, kunnen bestuurders uren achtereen werken zonder vermoeid te raken. De cabine voldoet aan de ROPS/FOPS-voorschriften en biedt tevens een brede nooduitgang (aan de rechterzijde) voor een snelle en gemakkelijke evacuatie in kritieke situaties.

Het 5, 7 inch TFT lcd-scherm is zowel overdag als ‘s nachts bruikbaar. De gebruiksvriendelijke monitor heeft twee aanpasbare schermen waarop alle machine-instellingen en onderhoudsgegevens eenvoudig kunnen worden afgelezen.

De achteruitkijkcamera zorgt voor veel beter zicht en veel meer veiligheid. Het scherm in de cabine toont de bestuurder wat de camera ziet en bevat verschillende lijnen om de afstanden te beoordelen. De camera heeft daarnaast ook andere functies, zoals lichtsterkteregeling, kijkhoekregeling, taalinstelling en in- en uitschakelen.

Op het bedieningspaneel zijn alle schakelaars duidelijk geordend en binnen handbereik van de bestuurder geplaatst. De tuimelschakelaars zijn vervangen door een aanraakscherm met meerdere selecties. Nauwkeurige, soepele joysticks bieden nog meer comfort en bestuurders kunnen tijd besparen en het aantal handelingen terugdringen met de systemen ‘Boom Kick-out’ (giek strekken) en ‘Return-to-Dig’ (terug naar graafstand). Deze functies worden elektronisch vanuit de cabine bediend.

De lucht in de cabine wordt tweemaal gefilterd om alle deeltjes te verwijderen die groter zijn dan 2 micron en het volautomatische klimaatregelsysteem past de luchttemperatuur en ventilatorsnelheid aan om de ideale klimaatinstelling voor de bestuurder te handhaven.

Om het de bestuurders nog comfortabeler en gemakkelijker te maken, heeft Doosan op de achterruit een rolgordijn aangebracht om hinderlijk zonlicht tijdens het werk buiten te sluiten. De bekerhouder is naar de rechtervoorkant van de cabine verplaatst en met de nieuwe dubbele kledinghaak kunnen zowel de helm als het jack in de cabine worden opgehangen.

Verder zijn er aanvullende bolle spiegels aan de zijkanten geplaatst.  Door hun grotere beeldhoek bestrijken de bolle spiegels een groter gebied naast de cabine zodat er op het werkterrein en in de steengroeve veiliger kan worden gemanoeuvreerd.

Een nieuwe stalen gereedschapskist, links buiten de cabine onder de ladder, is een handige plek om gereedschap op te bergen. Het gereedschap is nu vanaf de grond bereikbaar zonder op de machine te klimmen, zodat de cabine schoner blijft en er veiliger kan worden in- en uitgestapt.

DoosanConnect-systeem
De DL580-5 is af fabriek voorzien van het nieuwste DoosanConnect state-of-art draadloze machineparkbewakingssysteem, een functie die nu standaard is geïntegreerd in alle nieuwe DL-5 generatie machines. Het nieuwe DoosanConnect-systeem is speciaal voor de Doosan-productlijn ontwikkeld en biedt uitgebreide informatie over de machineprestaties. Het kan hierbij zowel van satellietcommunicatie als van het mobiele netwerk gebruik maken.

Het DoosanConnect-systeem biedt bovendien een online oplossing om bedrijfsmiddelen zoals machines te beheren. Dat is handig om de prestaties en beveiliging van de machines te bewaken en voor preventief onderhoud. Het systeem kan meerdere Doosan-machines op verschillende locaties ondersteunen en klanten helpen om de bezettingsgraad van de machines te bewaken om te beoordelen of de juiste machinemix wordt gebruikt. Daarnaast kan het bestuurders ook helpen om apparatuur efficiënter te bedienen en om vervangende machines te vinden in het geval van onderhoudswerkzaamheden of storingen. Het systeem fungeert dient bovendien als diefstalpreventie en helpt bij de tracering van machines.

Onderhoud en service
Het uitlaat- en nabehandelingssysteem voor de motor is aan de linkerkant van de machine geïnstalleerd, terwijl de onderdelen voor het onderhoud aan de rechterkant zijn gegroepeerd. Alle dagelijkse controles van meters kunnen vanaf de grond worden uitgevoerd, zodat dit een snelle en veilige procedure is. Doosan heeft ook standaard een automatisch smeersysteem geïnstalleerd om sneller en comfortabeler te werken. Om gemakkelijk op de machine te komen en erop rond te lopen beschikt de machine over meerdere relingen waaraan de bestuurder zich stevig kan vasthouden.

De stalen vuldop voor de transmissieolie is nu afsluitbaar met een gewijzigde vorm zodat deze met een hangslot kan worden afgesloten. Als de vulopening voor de transmissieolie afgesloten is, dan kan de transmissieolie niet meer met andere typen olie of vloeistoffen, vuil of andere stoffen worden verontreinigd. Dit is voor de klant ook een veiligheidsgarantie.

Het efficiënte koelsysteem van aluminium is gescheiden van de motorruimte om te voorkomen dat warme en stoffige lucht binnendringt en om een betere controle van de luchtinlaat mogelijk te maken.Een automatisch variabele omkeerventilator is een standaardfunctie die voor de best mogelijke koeling zorgt en tegelijkertijd het brandstofverbruik optimaliseert. De radiateurventilator wordt hydraulisch aangedreven en bestuurd door een ECU. Het veranderen van de ventilatierichting voor het reinigen van de radiateur kan handmatig worden gedaan vanuit de cabine, zonder de motor te hoeven uitschakelen. Intervallen voor omkering van de ventilatierichting (30 minuten tot 2 uur) kunnen worden ingesteld via het menu.

Ga voor meer informatie over Doosan bouwmachines naar de website: www.doosanequipment.eu

Beknopte specificaties voor de Doosan DL580-5 wiellader

 • Capaciteit, opgehoopt: 5, 7 m3
 • Statische kiplast, recht: 29700 kg
 • Statische kiplast, bij 40°26200 kg
 • Lengte met bak: 9725 mm
 • Breedte met bak: 3400 mm
 • Hoogte:3785 mm
 • Hoogte bakscharnier: 4780 mm
 • Kiphoogte (bij 45°) met opschroefbare tanden: 3380 mm
 • Kipbereik (bij 45°) met opschroefbare tanden: 1435 mm
 • Wielbasis3700 mm
 • Draaicirkel, bakrand: 7544 mm
 • Maximale rijsnelheid (5e versnelling): 37 kph
 • Motor:6-cilinder Scania DC13-motor, vermogen 283 kW bij 1800 tpm
 • Bedrijfsgewicht:36.030 kg
 • Uitbreekkracht:225 kN
 • Bandenmaat:29.5 R25 – L5

Bouwmat partners

WirtgenDoosan knikdumper DA30