03:12
19-09-2018

Nieuwe Doosan DX225SLR-5 graafmachine met extra groot bereik

Doosan Infracore Construction Equipment heeft een nieuwe versie van de DX225LC-5 Stage IV graafmachine op rupsbanden geïntroduceerd. De DX225SLR-5 graafmachine heeft dankzij de giek van 8,50 m en een arm van 6,20 m een groot bereik en is zeer geschikt voor werkzaamheden als het uitgraven van meren, het opruimen van sedimenten, werk aan rioleringen, graafwerk in zand- en steengroeves, het aanleggen van taluds en andere werkzaamheden waarvoor een extra groot bereik nodig is. De DX225SLR-5 heeft een maximaal bereik van 15,38 m, een maximale graafdiepte van 11,65 m en een maximale graafhoogte van 13,08 m. De graafkracht over de bak is 10 ton, en over de arm is dit 6 ton.

De DX225SLR-5 heeft een bedrijfsgewicht van 24,4 ton en wordt aangedreven door de krachtige Doosan vloeistofgekoelde, 6-cilinder DL06P dieselmotor met turbocompressor, die bij een hoog vermogen van 124 kW (166 pk) zo’n 1800 tpm levert. De DX225SLR-5 combineert daardoor een extra groot bereik met uitstekende prestaties, een laag brandstofverbruik, een hoge betrouwbaarheid en een lange levensduur.

De DX225SLR-5 voldoet aan de Stage IV-eisen voor emissies en is dankzij de uitlaatgasrecirculatie (EGR) en een selectieve katalysator (SCR) als nabehandelingstechnologieën gemakkelijk en goedkoop in het gebruik. Dankzij de Doosan 6-cilinder DL06P is het werken met de DX225SLR-5 probleemloos omdat er geen gebruik van een roetfilter wordt gemaakt.

Naast de DL06P motor, een van de betrouwbaarste en zuinigste motoren ooit door Doosan geproduceerd, zijn er nog een aantal nieuwe innovatieve en exclusieve functies geïntroduceerd, resulterend in een totale brandstofbesparing van 9%. Deze functies zijn onder meer het nieuwe scherm met ‘tripmeter-instellingen’, waarmee de bestuurder elke dag (of over een bepaalde periode) vanaf het dashboard het brandstofverbruik kan controleren. Om nog meer brandstof te besparen is de speciaal door Doosan ontwikkelde Smart Power Control (SPC: slimme vermogensregeling) toegepast om de opbrengst van de pompen en het motorvermogen optimaal op elkaar af te stemmen.

De functie voor automatische uitschakeling bespaart brandstof en garantie-uren. Als de functie is ingeschakeld, wordt de motor uitgezet als deze een bepaalde tijd (3-60 minuten, door de bestuurder in te stellen) stationair draait.

DoosanConnect
De DX225SLR-5 beschikt vanaf fabriek over het utramoderne, draadloze DoosanConnect systeem voor het beheer van Doosan graafmachines, wielladers en knikdumpers. DoosanConnect is bedoeld om in de toenemende behoefte aan bewaking van het wagenpark, communicatie tussen machines en de monitoring van de machines en apparatuur in het veld te voorzien, en biedt een beheeroplossing via internet waarmee heel handig de prestaties en beveiliging van de machines kunnen worden bewaakt. Er wordt eveneens gewaarschuwd wanneer preventief onderhoud nodig is. Het systeem is standaard beschikbaar op alle nieuwe Doosan Stage IV graafmachines (vanaf 14 ton), alle nieuwe Doosan Stage IV wielladers en de nieuwe generatie Doosan Stage IV knikdumpers.

Met de nieuwe service kunnen eigenaren en dealers via de DoosanConnect telematica-website de machines op afstand bewaken en ermee communiceren. Het DoosanConnect-systeem is ook als inbouwset leverbaar en wordt geleverd met een gratis abonnement van drie jaar. Klanten krijgen een eigen account zodat zij de machines in hun machinepark via het systeem kunnen beheren. Na het verstrijken van de gratis periode van 3 jaar kunnen klanten het contract verlengen.

Ruime en ergonomische cabine
De cabine van de DX225SLR-5 is nog groter dan de toch al bijzonder ruime en ergonomische cabine op de DX225SLR-3 en werd verder aangepast voor nog meer comfort en gebruiksgemak voor de bestuurder. De functies die standaard in de cabine aanwezig zijn, zijn de beste in de markt en bieden onder meer een gemakkelijk systeem waarmee aanbouwdelen met de joystick of het tweewegpedaal kunnen worden bediend. De bestuurder kan tien vooraf ingestelde configuraties voor aanbouwdelen selecteren en gegevens voor hydraulische stroom en druk kunnen direct op het bedieningspaneel ingesteld worden. Hierdoor kunnen aanbouwdelen snel vervangen worden zonder dat handmatige instelling nodig is.

Verder zijn de joysticks korter gemaakt zodat er minder kracht nodig is om ze te bedienen, en is er links van de al aanwezige rijpedalen een extra pedaal toegevoegd voor rechtdoor rijden. Dat is erg handig wanneer over grotere afstanden rechtdoor moet worden gereden. De bedieningsconsole is op de vering van de stoel geplaatst wat minder trillingen veroorzaakt. Bij het werken op ruw terrein heeft de bestuurder daardoor veel meer controle over de joystick.

Lagere totale bedrijfskosten
Net als alle nieuwe ‘Doosan-5′ graafmachines van meer dan 20 ton heeft de DX225SLR-5 een dikkere plaat aan de binnenzijde van de arm en de giek, waardoor de voorbouw sterker is geworden en minder spanningspunten kent. Tevens werd een nieuwe methode van lassen toegepast. Voor een nog langere levensduur en een lager geluidsniveau zijn alle ‘-5’ modellen nu uitgerust met EM (Enhanced Macro-surface) bussen, die met smering ook effectiever zijn dan standaard bussen.

Er zitten standaard luchtvoorfilters op de DX225SLR-5 om stof, vuil, insecten en sneeuw uit de luchtinlaat te blazen zodat de lucht die het motorfilter ingaat, schoner is. Hierdoor zijn de intervallen voor onderhoud aan het luchtfilter langer, wat tot meer bedrijfstijd en productiviteit leidt. Verder heeft Doosan bescherming voor het interieurluchtfilter toegevoegd en de filters voor de airconditioning aangepast zodat het vervangen ervan gemakkelijker is.

Er is voor de DX225SLR-5 een Trimble-ready-optie beschikbaar, die een snellere en eenvoudigere installatie van onderdelen van het 2D of 3D nivelleersysteem van Trimble® mogelijk maakt zonder lassen, opnieuw verven, boren of demonteren.

Ga voor meer informatie over Doosan bouwmachines naar de website: www.doosanequipment.eu


Specificaties voor de Doosan DX225SLR-5-graafmachine

 • Bakken: van 0,3-0,8 m3
 • Bedrijfsgewicht: 24,4 ton
 • Graafdiepte: 11650 mm
 • Graafbereik: 15380 mm
 • Graafhoogte 13075 mm
 • Totale breedte (met rupsplaten van 800 mm): 3190 mm
 • Hoogte: 3275 mm
 • Totale lengte in rijstand 12360 mm
 • Zwenkstraal achter: 2795 mm
 • Graafkracht over bak (ISO): 10,0 ton
 • Graafkracht over arm (ISO): 6,0 ton
 • Rijsnelheid: lage gearing: 3,0 km/u – hoge gearing: 5,5 km/u
 • Motor (SAE J1995 netto): 6-cilinder Doosan DL06P Stage IV (EGR/SCR), 124 kW (166 pk) bij 1800 tpm
Lees meer over: Doosan , Graafmachine , Rupsbanden

Bouwmat partners

FlieglVolvo Trucks IAA