Nieuwe trillingvrije drukmethode voor prefab funderingspalen
01:18
27-10-2017

Nieuwe trillingvrije drukmethode voor prefab funderingspalen

Er wordt steeds meer binnenstedelijk gebouwd, waarbij een fundering trillingvrij en geluidsarm moet worden aangebracht. Daardoor komt steeds meer vraag naar andere methodes dan heien met prefab funderingspalen. Een nieuwe ontwikkeling is palen de grond in drukken. 

“Het is in Azië al vijftien jaar een beproefde methode”, vertelt Alfons van Woensel, holdingdirecteur bij de firma Bruil, die samen met de IJB Groep eind 2016 het bedrijf Drukpaal.nl heeft opgericht. “We produceren allebei prefab betonpalen, die normaal gesproken worden geheid, en we merkten dat de vraag naar het trillingvrij en geluidsarm aanbrengen van fundaties enorm toenam. Het enige alternatief was een in situ geboorde fundering, waarbij beton in het werk wordt gestort. Hierbij weet je echter niet exact wat er onderin het boorgat gebeurt. Het boorgat kan gedeeltelijk instorten of door grondwaterstroming kan beton uitspoelen, waardoor er geen beton komt waar je het wel verwacht. Met alle gevolgen van dien als je ter plaatse gaat bouwen.”

Drukmachine
Daarom is Van Woensel op zoek gegaan naar een goedwerkend alternatief. Dat heeft hij met zijn compagnon gevonden in een machine die de prefab palen de grond in drukt. Hierbij worden palen aan de zijkant ingeklemd en dan per twee meter de grond in gedrukt. Vervolgens laat de machine de paal los, klemt het volgende stuk vast en brengt dat ook weer twee meter de grond in. Trillingvrij en nagenoeg geruisloos, zonder afval of (vervuilde) grond, restbeton en spoelwater, wat wel vrijkomt bij het boren van palen. De drukmachine is een grondverdringend systeem. Er staat een hulpkraan naast, die de palen in de machine hangt. Van Woensel: “We kunnen lengtes tot zo’n dertig meter aan en we kunnen palen drukken op tachtig centimeter afstand van belendende gebouwen. De kosten van deze systematiek zijn vergelijkbaar met die van een geboorde fundering. Een belangrijk pluspunt van de drukpaal is daarnaast dat de opdrachtgever dankzij directe metingen van elke paal honderd procent zeker weet dat deze de gewenste draagkracht levert.”

Eerste project
“Ons eerste project was de fundering voor de nieuwbouw van de Rabobank in Gouda”, vertelt hij. “Het terrein ligt direct naast het spoor en een watergang, en in de grond lagen leidingen, die niet beschadigd mochten raken. Dat is allemaal perfect verlopen. Als het aan ons ligt, wordt dit de nieuwe standaard voor trillingvrije en geluidsarme funderingswerkzaamheden.”

Tekst: Lilian Heijmans   |   Beeld: Gerda van Ekris

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

Renault Truck Optifuel ChallengeBrigade Backsense®-radar