BIA
02:26
09-08-2018

Nieuwe wiellader combineert hogere productiviteit met minder verbruik

Stabiliteit, graafkracht op de bak en trekkracht, gecombineerd met een lager brandstofverbruik. Komatsu breidt zijn wielladerlijn serie 8 uit met twee nieuwe machines: de WA480-8 van 25-26, 6 ton en de WA380-8 in recyclingversie.  

DE WA 480-8 ONDER DE LOEP
Deze wiellader wordt aangedreven door een nieuwe Komatsu Stage IV-dieselmotor van 223 kW/303 pk met selectieve katalytische reductie (SCR), wat de emissies verder beperkt dankzij AdBlue®. Het brandstofverbruik ligt 15 % lager dan dat van de WA480-6. D“Dit nieuwe model biedt de klanten een buitengewone combinatie van stabiliteit, graafkracht op de bak en trekkracht”, klinkt het. “De is ideaal voor alle verplaatsingen, materiaaltransport en laadverrichtingen. De beschikbare hulpstukken vergroten zijn veelzijdigheid in de recyclingindustrie en de steengroeven.” De machine beschikt over een nieuw automatisch graafsysteem dat de graaf- en hefhandelingen van de bak activeert naargelang de druk op de werkuitrusting, evenals een nieuwe bak die hertekend werd met het oog op een ideale laadcapaciteit. Bovendien verhogen het operatorcomfort en de productiviteit, terwijl het brandstofverbruik vermindert. Tot slot is de kinematische keten ontworpen door Komatsu voorzien van een koppelomvormer van grote capaciteit voor een optimale efficiëntie. 

Verbeteringen en functies
Smart Loader Logic
Optimaliseert het motorkoppel naargelang de activiteit. Dit systeem bespaart op brandstof en vermindert automatisch het motorkoppel bij een lagere belasting van de wiellader, bijvoorbeeld bij verplaatsingen met lege bak. 

Electronic Pilot Control
Elektronisch bediende hendel die rechtstreeks aangesloten is op de bestuurdersstoel.  

Door Komatsu vervaardigde transmissie
Dankzij de automatische Komatsu-transmissie is deze wiellader tegelijk bijzonder krachtig en heel zuinig. Zijn transmissie garandeert van de 1ste tot de 4de versnelling een vlot gebruik en snellere laadcycli.

Lock-up koppelomvormer van grote capaciteit
Betere acceleraties, sterkere prestaties op hellingen, een hogere topsnelheid en een beperkt verbruik. De lock-up functie wordt geactiveerd vanaf de 2de tot de 4de versnelling.

Informatie- en communicatietechnologie
Een hoge-resolutie kleurenscherm (7”) geeft sleutelgegevens weer, zoals de staat van de KDPF-dieselpartikelfilter, het AdBlue®-peil, het brandstofverbruik en de prestaties. De berichten van het ECO-systeem worden in real time tijdens de werken doorgegeven, wat de operator de gelegenheid geeft om de gebruikshistoriek, de ECO-tips en het brandstofverbruik meteen in te kijken. 

Gemoedsrust
De machine is voorzien van het nieuwe Komtrax 5 satellietvolgsysteem dat volgende voordelen inhoudt: gemoedsrust, verlaagde exploitatiekosten, hogere winst, aansluiting via 3G-smartphone, identiteit van de operator, controle van het AdBlue®-vloeistofpeil, gebruiksrapporten in geval van bovenmatig brandstofverbruik en statusrapport van de wiellader met SCR-systeem. Bovendien geniet ze de ondersteuning van het Komatsu CARE-onderhoudsprogramma dat werd uitgebreid tot het SCR-systeem en een garantie van 5 jaar of 9.000 werkuren omvat op de katalysator. 

BIA

CLOSE-UP VAN DE WA380-8 
Deze wiellader werd op Intermat onthuld en werd speciaal ontworpen voor werken in recycling- en afvalvalorisatiecentra, waardoor hij aan strenge eisen moet voldoen. Hij wordt aangedreven door een gecertificeerde EU Stage IV Komatsu-motor. Zijn brandstofverbruik is met 15 % gedaald ten opzichte van de WA380-7-6. Bovendien combineert hij stabiliteit, graafkracht op de bak en trekkracht. Hij is perfect geschikt voor alle transport- en laadverrichtingen. Net zoals zijn grote broer, de WA480-8, beschikt hij over hulpstukken die zijn veelzijdigheid vergroten, zowel in recyclingcentra als in steengroeven. 

Henrik Flohr, Senior Product Manager bij Komatsu Europe: “De Komatsu WA380-8 is het ideale werktuig voor moeilijke toepassingen en werkomgevingen. Zijn stabiliteit – de beste op de markt – gecombineerd met een 40° scharniering langs beide zijden laat de WA380-8 toe vlot tal van hulpstukken te gebruiken in een krappe ruimte.” Deze comfortabele machine wordt bestuurd met een multifunctionele hendel met ingebouwde bedieningen voor een 3de of 4de hydraulisch circuit. Met zijn standaard laadarm bereikt de WA380-8 een indrukwekkende bakhoogte die nog kan worden opgevoerd door toevoeging van een ‘High-Lift’- of ‘Super High-Lift’- hefarm die is voorzien om vrachtwagens met verhoogde laadbakken vlot te laden. 

Het uitlaatgasnabehandelingssysteem is uitgerust met een Komatsu-dieselpartikelfilter (KDPF) en selectieve katalytische reductie (SCR). Deze combinatie garandeert een ongekende passieve regeneratie – wat betekent dat het werk niet onderbroken hoeft te worden – en brengt zeer lage uitlaatgasniveaus voort, wat van de WA380-8 de ideale keuze maakt voor werken in omgevingen met verhoogd brandrisico. Het Komtrax-telematicasysteem en het aanvullende Komatsu CARE-onderhoudsprogramma optimaliseren de ondersteuning en het beheer van het machinepark, beschermen de machine tegen verkeerd gebruik en garanderen een maximale efficiëntie en werktijd.       

Voornaamste kenmerken: WA 480-8 WA380-8
Stage IV motor kW/pk 223/303 143/195
Bedrijfsgewicht  /ton 25-26, 6 18, 5-20
Bakinhoud /m3 5 3, 1-6
Kiplast in lijn /kg 20.205 14.925
Graafkracht op de bak / kN 240 156

Tekst en beeld | BIA

Bouwmat partners

MatexpoVerhoeven