SOMTP Liebherr Gent
01:28
24-08-2017

‘Nieuwe zetel onder grote belangstelling geopend’

In maart vorig jaar opende SOMTP, sinds 2014 importeur van het Liebherr grondverzetmaterieel in België, een eerste eigen zetel in Suarlée bij Namen. Bij het begin van deze zomer gebeurde hetzelfde in Evergem bij Gent, waar een tweede Belgische zetel van het dynamische materieelbedrijf werd geopend. 

De nieuwe zetel is strategisch gevestigd op een nieuw ontwikkeld industrieterrein, langsheen het kanaal Gent-Terneuzen in de Gentse havenzone. Het gebouw, gelegen op een terrein van 9000 m², is een kopie van de zetel in Wallonië, met een 500 m² grote werkplaats voorzien van vier poorten en een 350 m² groot administratief gedeelte verdeeld over twee verdiepingen. Sylvain Bassaïsteguy, CEO van de SOMTP-groep, verwelkomde bij de opening niet enkel talrijke klanten, maar ook een belangrijke afvaardiging van de Liebherr-groep: Martin Schickel, algemeen directeur van Liebherr France en Rudolf Arnold, algemeen directeur van Liebherr Duitsland. Er waren tevens vertegenwoordigers van de vier Europese Liebherr-fabrieken, die grondverzetmaterieel bouwen. Met name van de fabriek in Colmar die rupsgraafmachines bouwt, het Duitse Kirchdorf waar de mobiele graafmachines vandaan komen en de Oostenrijkse fabrieken van Bischofshofen en Telfs die respectievelijk wielladers, rupsladers en bulldozers leveren. Maar ook de Belgische SOMTP-staff was aanwezig: algemeen directeur Jef Sannen, technisch verantwoordelijke Dimitri Jelovac en hun respectievelijk technische en commerciële medewerkers, samen zo’n dertig personeelsleden.

Opening SOMTP Liebherr Gent

Bassaïstegy wees erop dat zijn bedrijf niet enkel veel investeert in gebouwen en outillering, maar dat jaarlijks ook vier procent van het geconsolideerde omzetcijfer wordt geïnvesteerd in de opleiding van de medewerkers. Kort bij de klanten zijn, is een constant streefdoel van SOMTP: in de voorbije drie jaar werd ruim zeven miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe vestigingen. Het bedrijf, dat ook de grootste Liebherr distributeur in Frankrijk is, ging in enkele jaren van zeven naar vijftien vestigingen, waarvan dus twee in ons land. Daarnaast zijn er hier nog twee servicepunten, met name in Gistel en in Kasterlee.

Tegelijk wordt ook geïnvesteerd in goede werkomstandigheden, in het bijzonder in veiligheid en milieu. SOMTP behaalde vorig jaar in Frankrijk het SE-label en dit jaar zal het in België VCA-gecertificeerd zijn.

In 2016 realiseerde de groep een omzet van tachtig miljoen euro met tweehonderd medewerkers. Voor dit jaar verwachten ze boven de honderd miljoen te groeien met 240 medewerkers. In ons land zullen dit jaar naar verwachting een zestigtal nieuwe Liebherrs worden afgeleverd, goed voor een zakencijfer van rond de vijftien miljoen; een groei van ruim twintig procent ten opzichte van 2016.

R926-demolition-sloopcongrs-Brussel-2017

In aanloop naar de opening konden heel de dag verschillende Liebherr machines uit de ‘compact’ reeks worden getest op een terrein achter de nieuwe zetel: rupsgraafmachines, mobiele graafmachines, wielladers en een 436-7 verreiker.

Tekst en beeld: Leo Van Hoorick

Bouwmat partners

MAN TGE bestelwagen MatexpoLRB 355 funderingsmachine