Work Tool Attachments
03:03
28-08-2018

Specialist in snelwissels en uitrustingsstukken

In 1985 is Eurosteel begonnen met het ontwikkelen en produceren van uitrustingsstukken voor graafmachines en wielladers. 33 jaar later is dit de corebusiness, de focus ligt dan ook volledig op ‘Work Tool Attachments’. 

Eurosteel is een zelfstandige, machinemerk onafhankelijke onderneming, gevestigd in het Nederlands-Limburgse Venlo. Een gedreven team van 54 medewerkers houdt zich hier dagelijks bezig met het ontwikkelen en produceren van uitrustingsstukken voor graafmachines en wielladers van alle merken en types tot een eigengewicht van 90 ton. Concreet zijn dit vooral snelwisselsystemen, kantelstukken,  graafbakken, laadbakken, hoogkiepbakken, mestrieken,  palletframes en klantspecifieke uitrustingsstukken die worden ingezet  voor alle denkbare toepassingen van compostering tot wegenbouw.

Work Tool Attachments

Deze grote diversiteit aan machinetypes en toepassingen  resulteert in een gigantisch productenpakket met ca. 650 standaard snelwissels en meer dan 2.500 standaard uitrustingsstukken. in combinatie  met tal van opties en klantspecifieke wensen, resulteert dit in een productenpakket dat volledig voldoet aan de specifieke eisen en wensen van de opdrachtgevers. 

90 % van alle producten die Eurosteel produceert, vindt zijn afzet in de Benelux, voornamelijk via machine-importeurs en -dealers in combinatie met nieuwe machines. Maar ook eindgebruikers kunnen bij Eurosteel terecht voor nieuwe uitrustingsstukken.    

Doorheen de jaren heeft Eurosteel goede relaties opgebouwd met haar klanten, waarbij kwaliteit voorop staat. “Echter, kwaliteit alleen is voor Eurosteel niet voldoende; betrokkenheid, professionaliteit, flexibiliteit, service en stipte levertijden kenmerken eveneens de kracht van Eurosteel”, klinkt het bij het bedrijf. Eurosteel heeft dan ook de visie dat verkoop, ontwikkeling en productie bij elkaar gehouden moeten worden: “Enkel dan kan men flexibel inspelen op specifieke wensen van de klant en heeft men controle over de kwaliteit en levertijd.”

Work Tool Attachments Work Tool Attachments

Productie in eigen beheer
Om deze visie te kunnen blijven verwezenlijken, heeft Eurosteel constant geïnvesteerd in haar faciliteiten. Inmiddels beschikt de firma over een modern pand. Pittig detail is het feit dat Eurosteel sinds 2013 geen aardgasaansluiting meer heeft maar gebruikmaakt van een WKO-systeem om het kantoor en fabriek te verwarmen en te koelen. 

In het pand bevinden zich 1000 m² aan kantoren waar onder andere vijf engineers permanent bezig zijn met het (door)ontwikkelen van uitrustingsstukken en het uitwerken van klantspecifieke wensen. Vervolgens worden al deze uitrustingsstukken in Eurosteels 5500 m² tellende productiehallen volledig zelf vervaardigd door in totaal 36 productiemedewerkers, van ruw materiaal tot hoogwaardig eindproduct. Maandelijks wordt er zo’n 200 ton aan plaat-, slijtvast, profiel- en gietstaal aangeleverd bij Eurosteel, Vervolgens wordt dit ruw staal middels diverse bewerkingen als snijden, zetten, draaien, frezen… verwerkt tot de benodigde onderdelen om een uitrustingsstuk te kunnen samenstellen. Hierna is het de taak van de zogenaamde hechters om de uitrustingsstukken samen te stellen. Hoewel men zo veel mogelijk gebruik maakt van mallen, blijft dit een nauwkeurig vakwerk.    

Nadat de producten zijn samengesteld, worden deze afgelast, vooralsnog door lassers. Door de grote diversiteit aan producten is het handmatig lassen van de producten nog altijd de meest efficiënte en flexibele methode. Na het lassen worden de producten gecontroleerd op rechtheid. Gaten voor bijvoorbeeld de bevestiging van de machinepennen worden pas na het lassen gefreesd en gekotterd om te kunnen garanderen dat alle vlakken in lijn zitten en de maat-toleranties niet groter zijn dan strikt noodzakelijk. “Hiervoor beschikken we in totaal over 4 CNC-freesmachines, kostbare machines maar onmisbaar om de kwaliteit te halen waar Eurosteel voor staat. Als ‘finishing touch’ worden de uitrustingstukken in een eigen spuiterij voorzien van een laklaag en krijgen de ES-logo’s hun kenmerkende gele kleur”, aldus Eurosteel. 

Work Tool Attachments
Door de grote diversiteit aan producten is handmatig lassen nog altijd de meest efficiënte en flexibele methode.

Importeur draai-kantelstukken
Naast producent van uitrustingsstukken is Eurosteel sinds 2003 importeur van Rototilt draai-kantelstukken in de Benelux. Rototilt levert een grote range aan draai-kantelstukken geschikt voor graafmachines van 1.5 tot 40 (!) ton. Deze draai-kantelstukken kunnen voorzien worden op tal van snelwisselsystemen, opties en besturingen. Sinds enkele jaren is de koppeling met 3D GPS-systemen ook mogelijk. Eurosteel  luistert ook op het gebied van draai-kantelstukken naar de wensen van de markt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de compacte uitneembare draai-kantelstukken geschikt voor de CW-snelwissel, die uitgebreid omschreven staan in het Bouwmat-katern van maart/april dit jaar. 

Work Tool Attachments
In de productiestallen van Eurosteel wordt ruw staal verwerkt tot de benodigde onderdelen om een uitrustingsstuk te kunnen samenstellen.  

Plannen voor de toekomst
In de afgelopen acht jaar is er veel geïnvesteerd in het productieproces, maar ook in ERP- en 3D-tekensystemen. In deze periode groeide de organisatie van 40 naar 54 medewerkers. Een constante groei die nodig was om aan de alsmaar stijgende vraag te kunnen blijven voldoen. Zo heeft Eurosteel in 2010 haar productiefaciliteiten verdubbeld. Inmiddels heeft men ook de omzet verdubbeld ten opzichte van 2010, wat ertoe heeft geleid dat de huidige productiefaciliteiten alweer te klein dreigen te worden. Eurosteel is dan ook actief bezig met verdere groeiplannen. Op dit moment werkt men in Venlo aan een 280 m² tellende nieuwe hal ter uitbereiding van de spuiterij, een uitbreiding van de hecht- en lasplaatsen wordt het volgende bouwproject. Kortom, Eurosteel gaat ‘volle bak’ vooruit. 


Eurosteel blijft investeren
• 2010/2011: verdubbeling productie-oppervlak van 2500 m2 naar 5500 m2 d.m.v. 2 nieuwe productiehallen
• 2011: verdubbeling snijcapaciteit d.m.v. nieuwe SAF plasmasnijmachine met 2×300 Amp plasma en 2x autogeen
• 2011/2012: 6 nieuwe constructie-/laswerkplekken ingericht, inclusief kranen en lasafzuiging
• 2012: nieuwe Tos CNC-kotterbank
• 2013: van het aardgas af d.m.v. een geheel in eigen beheer gebouwd WKO-systeem met open bron
• 2015: verdubbeling kantoorruimte van 500 m2 naar 1000 m2 en modernisering van oude kantoren
• 2015: nieuwe Darley 320T CNC-kantbank
• 2016: nieuwe MTE CNC-freesmachine, inmiddels de 4e grote freesbank t.b.v. uitbreiding van de bewerkingscapaciteit noodzakelijk door de alsmaar groeiende vraag naar snelwissels
• 2017: wederom verdubbeling snijcapaciteit met nieuwe snijmachine, identiek aan de machine uit 2011
• 2018: nieuwe CMZ CNC-draaibank en uitbereiding spuiterij
• 2019 …

Tekst en beeld | Eurosteel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

MachinesturingVolvo