Volkswagen Crafter 2017
02:36
17-08-2017

Volkswagen Crafter maakt het verschil

De nieuwe Volkswagen Crafter viel al meteen in de prijzen. Hij werd uitgeroepen tot “Van of the Year”, een van de belangrijkste onderscheidingen die een bestelwagen in Europa kan krijgen.

Voor het zware segment bestelwagens (tot 3,5 ton) werkte Volkswagen gedurende tien jaar samen met Mercedes. Hun Crafter was gebouwd op hetzelfde platform (en op dezelfde assemblagelijn) als de Sprinter, maar wel met eigen motoren en een eigen gezicht. Vanaf vorig jaar is het ieder voor zich. Mercedes wil met de Sprinter de wereld veroveren en heeft daarvoor alle productiecapaciteit in de fabriek in Düsseldorf nodig, terwijl Volkswagen in een recordtijd van 28 maanden een splinternieuwe fabriek in het Poolse Wrzesnia bouwde, op vijftig kilometer van de Transporterfabriek van Poznan.

Tal van varianten
De nieuwe Crafter wordt van meet af aan aangeboden in vier basismodellen, drie lengtes, drie hoogtes en vier motorisaties. De maximaal toegelaten massa van het zwaarste model bedraagt 5,5 ton, de grootste laadruimte biedt 18,4 m3 volume. De Euro 6 2.0 liter viercilinder die speciaal voor de bestelwagens werd ontwikkeld, is hier beschikbaar met 75 kW (102 pk), 90 kW (122 pk), en 103 kW (140 pk). Er is ook een biturbo TDI met 130 kW (177 pk). Er is keuze uit voorwiel- of achterwielaandrijving, manuele of automatische versnellingsbak en 4MOTION-vierwielaandrijving. In totaal goed voor 69 basisvarianten.

Laadruimte Volkswagen Crafter 2017

Laadruimte
Wij kregen de gelegenheid om een tijdje met een gesloten Crafter35 L3H2 te rijden. De 35 verwijst naar de MTM van 3 500 kg, de L3 naar de langste wielbasis (3640 mm) en de H2 naar de tweede grootste dakhoogte (2355 mm). De laadvloer is 3450 mm lang en 1750 mm breed. Tussen de wielkasten maten we 1.380 mm. De schuifdeuropening is 1.311 mm breed en 1820 mm hoog. De achterdeur meet 1510 x 1840 mm, met een laaddrempel die slechts 570 mm hoog is. De achterdeuren hebben twee standen (90° of 180°) en kunnen niet geopend worden tot op de flanken. Alle deuropeningen van de laadruimte zijn uitgerust met een handgreep om het instappen te vergemakkelijken. In de met kunststof beklede vloer zijn niet minder dan tien sjorogen verwerkt, en de laadruimte wordt verlicht door vier ledlichten.

Interieur Volkswagen Crafter 2017

Onderweg
Een moderne bestelwagen moet het comfort van een personenwagen bieden, dat is althans het streefdoel van alle constructeurs tegenwoordig. Wat dat betreft, begint Volkswagen met de nieuwe Crafter aan een vers hoofdstuk. Onze testwagen bood plaats aan een chauffeur en twee passagiers. Het instappen wordt vergemakkelijkt door een handgreep op de A-stijl (aan weerskanten). Voor de hand liggend, maar nog dikwijls “vergeten”. Dat geldt trouwens ook voor kleerhaakjes. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer elektrisch bediende ruiten, centrale vergrendeling met afstandsbediening en praktische opbergvakken, zoals onder de passagierszetels. De rugleuning van de middelste zetel klapt neer om een schrijftafel te vormen, inclusief elastiek om de laptop vast te zetten en de nodige bekerhouders. De gebruikte materialen zijn van uitstekende kwaliteit, net zoals de inrichting. Aan de onderkant van het dashboard loopt een aflegvak over nagenoeg de volledige breedte. Vooral het stuk aan de linkerkant van het stuur (met geïntegreerde bekerhouder) vonden we bijzonder handig. Het stuur is verstelbaar in beide richtingen, en een goede zithouding is snel gevonden. De bestuurderszetel is afgeveerd en heeft aan weerszijden wegklapbare armsteunen. Dankzij ruime tweedelige spiegels is het zicht uitstekend.

Onze testwagen was voorzien van een manuele versnellingsbak – met zes versnellingen uiteraard – en de meest krachtige motor, de twin-turbo met 177 pk en een koppel van 410 Nm. Kracht in overvloed, misschien een beetje te veel voor normale Belgische omstandigheden. Maar als je veel met een volgeladen bak of een zware aanhangwagen onderweg bent (de maximale aanhangerbelasting bedraagt “slechts” 3000 kg, veel concurrenten scoren hier beter), is het wel handig. Voorts is de Crafter verbazend zuinig. Volkswagen heeft het over een gecombineerd verbruik (Europese cyclus) van 7,5 l, wij haalden een gemiddeld testverbruik van 8,0 l – weliswaar in onbeladen toestand, maar toch wel opvallend zuinig. Onze vorige (concurrerende) testwagen had bijna een halve liter meer nodig.

Volkswagen Crafter Van of the Year

Rijhulpsystemen
Niet enkel het onderstel is volledig nieuw ontwikkeld: de Crafter is de eerste in dit segment met een elektromechanische stuurinrichting, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor toepassing van allerhande rijbijstandssystemen. De hoeveelheid assistentiesystemen is indrukwekkend. ESP natuurlijk, maar met trailerstabilisatie, ACC Adaptive Cruise Control, flankenbescherming, parkeerhulp (ook voor een aanhangwagen), rijstrookassistent, dodehoekassistent, uitparkeerassistent (akoestisch en visueel waarschuwingssysteem wanneer bij achterwaarts uitparkeren een ander voertuig gevaarlijk dicht nadert), zijwindassist, enzovoort. Deze lijst van assistenten is niet exhaustief. Ja, op dit vlak maakt de Crafter momenteel echt wel het verschil… totdat de concurrenten uit het topsegment dit bijbenen. En vermits al die systemen veelal door derden worden ontwikkeld, zal dat niet lang duren. Er is trouwens een nieuwe concurrent verschenen in dit segment: concerngenoot MAN noemt zijn variant van de Crafter de TGE. Hij komt uit dezelfde fabriek en is sinds kort ook op de Belgische markt beschikbaar.

Tekst en beeld: Leo Van Hoorick

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwmat partners

DAF CF- en XF-trucksBrokk 500 sloopmachine