Magazines / Bouwmat Matexpo 2019

Bouwmat Matexpo 2019

Nog groter, nog beter, nog veiliger

Was in 2017 de 37ste editie van Matexpo al een ongekend succes, goed kan altijd nog beter. Vandaar dat Managing director Gregory Olszewski al in april kon melden, dat Matexpo 2019 “volledig is uitverhuurd”. Het naderende succes van de 38ste editie ligt ook besloten in de marktcijfers van de materieelsector. Was 2017 nog een goed jaar, 2018 was duidelijk het betere jaar en nu, in het derde kwartaal van 2019, lijken we op de top van de Europese markt aangeland. Matexpo lift daar uiteraard en terecht op mee. Het is na Bauma en Intermat op materieelgebied inmiddels in grootte en belangrijkheid de derde beurs in Europa. Dat is zeker een compliment waard in een tijd dat steeds meer aankopen online worden gedaan. Al zie ik dat online gebeuren in deze sector niet zozeer bij het kopen, als wel bij het gebruiken en onderhouden van machines een grotere rol gaan spelen. Let er maar eens op wanneer u over de beursvloer en door de buitenstands loopt: de tijd dat het bij machines enkel en alleen om het ‘ijzer’ ging ligt achter ons. Digitaal, virtueel, augmented, connected, elektrificatie, autonoom, emissieloos, dat zijn de trefwoorden van deze tijd. En willen we toch over een stukje ‘ijzer’ praten, dan zijn woorden als draaikantelstuk en tiltrotator erg in de mode.

Innovatie is dan wel een ‘oud’ woord, het doet nog volop mee. We zijn zoals elke Matexpo-editie nieuwsgierig, wie de Innovation Award gaat winnen. In 2017 wisten we nagenoeg zeker dat het JCB’s Hydradig graafmachine zou zijn. We kregen geen ongelijk, want het was een nog altijd niet geëvenaarde verrassing, deze geheel anders opgebouwde graafmachine. Minder voorspelbaar was de winnaar van de Green Award, de Recogeno water/lucht warmtewisselaar voor vloeistofgekoelde generatoren van Verhelst Machines. De concurrentie was groot toen en het is te hopen nu weer. Want innovatie is vooruitgang en die kunnen we goed gebruiken in deze tijd van groeiende personeelstekorten en toenemende druk op het gebruik van dieselmotoren.

Waar we echt nieuwsgierig naar zijn? De inzendingen voor de nieuwe Safety Award. Met veiligheid valt niet te marchanderen, dus alle slimmigheden zijn welkom. Want het aantal arbeidsongevallen is al decennia vrij hoog, met jaarlijks ook nog eens tientallen dodelijke slachtoffers, met name in de bouwsector. De toename aan flexwerkers en onderaannemers is daar deels debet aan. Hier kan innovatieve techniek helaas maar een stukje van oplossen. Elkaar durven aanspreken, risico’s beter inschatten en durven benoemen, dat is minstens zo belangrijk. En geen haast hebben, want haastige spoed is zelden goed, zoals ik op jonge leeftijd al van mijn vader leerde. Mocht ik dus een keer te laat komen op mijn afspraak, dan weet u waar het aan ligt.

Te laat komen op Matexpo zal ik echter niet, aangezien de avond voor de eerste beursdag de drie Awards worden uitgereikt en ook ik daar graag bij wil zijn. Uiteraard om er verslag van te kunnen doen als journalist, maar ook gewoon omdat ik nieuwsgierig ben of en hoe de dingen beter en anders kunnen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: