- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
De toekomst van een ‘emissieloze bouwplaats’ is misschien dichterbij dan we denken. Er moeten nog heel wat obstakels worden genomen, maar Volvo Construction Equipment is ronduit enthousiast over de eerste resultaten van een 10 weken durende test met autonoom en elektrisch aangedreven bouwmaterieel op een voorloper van de ‘emissieloze bouwplaats’ in Zweden.
Tijdens Bauma 2013 introduceerde Komatsu samen met Topcon een semi-automatisch werkende graafmachine en bulldozer. Deze PC210LCi en 61Pxi maken gebruik van het intelligent machine control system (IMCS) waardoor ze bepaalde onderdelen van het werk sneller en beter kunnen dan de schaarser wordende gespecialiseerde machinist. Zes jaar later, aan de vooravond van Bauma 2019, zien we een snel veranderende wereld met drones, 3D-printers, autonome voertuigen, alternatieve brandstoffen, big data en robots die stenen stapelen en bestelautodeuren monteren.
“Zij worden de nieuwe standaard”, klinkt het bij Volvo. “De bouwsector en de grond-, weg- en waterbouw kunnen niet achterblijven en dus zien we na de golf hybride aangedreven machines nu steeds meer enkel nog elektrisch aangedreven materieel op de markt komen. Naast de eerste emissieloze minigravers, zijn nu ook al vergelijkbare 15- en zelfs 25-tonners te koop. Bij de bestelwagens en trucks zien we een soortgelijke ontwikkeling. Na de elektrificatie van de kleine bestelwagen doen ook stadsbussen en forse trucks voor distributie en afvalvergaring het intussen zonder plaatselijke uitstoot. Er is zelfs al een volledig elektrische zware betonmixer te koop. Die rijdt en mengt zonder uitstoot en lawaai en is dus ideaal voor bouwen in de stad.”
De eerste resultaten van een test met autonome en elektrisch aangedreven bouwmaterieel op een ‘emissieloze bouwplaats’ in de Vikan Kross groeve in Göteborg zijn veelbelovend.
Communicerende machines
Al de hierboven opgesomde ontwikkelingen hebben één ding gemeen: het zijn min of meer door de tijdsgeest ingegeven evoluties, zonder samenhangende visie. Volvo: “Dat nu is precies wat Volvo CE heeft aangezet tot de 10 weken-test. Vooralsnog gaat het om een van de buitenwereld afgesloten groeve, maar het ultieme doel is om de bouwplaats, elke bouwplaats, emissieloos te maken. Tegelijk met de elektrificatie van de te gebruiken machines wordt gekeken naar het autonoom maken ervan. Want we kunnen pas echt een flinke stap voorwaarts zetten wanneer we de onderlinge relaties tussen mens en machine en tussen machines onderling verder automatiseren. En dat is zeker geen makkelijke oefening. Al die machines moeten goed met elkaar communiceren als ze zelfstandig, zonder tussenkomst van de mens, willen werken.”
Geslaagde test
Twee Zweedse bedrijven, Volvo CE en ontwikkelende bouwer Skanska, hebben beiden als missie om de wereld te helpen verbeteren. Uit nieuwsgierigheid naar de toekomstmogelijkheden op materieelgebied gingen ze aan de slag in de Vikan Kross groeve even buiten Göteborg. Daar wordt steen gewonnen en verkleind en dat vraagt (intern) transport en materieel voor laden, lossen en overslag. Volvo: “Voor het steentransport zijn tijdens de test een tiental autonome en elektrisch aangedreven dumpers van het (proto)type HX02 ingezet. Die rijden geheel zelfstandig in een doorlopende lus tussen de verschillende locaties in de groeve. Het laden was in handen van de LX1, het prototype van de elektrische wiellader van Volvo CE. Voor het laden van de breker werd de EX1 ingezet, de hybride graafmachine van 70 ton op basis van een dieselgedreven EC750. De later ingebouwde elektromotor wordt via de stroomkabel van buitenaf gevoed.”
De eerste testcijfers van de ‘emissieloze bouwplaats’.
Beter dan verwacht
De resultaten van de 10 weken durende test met de autonome en emissieloze machines zijn volgens Volvo en Skanska beter dan verwacht. De cijfers spreken voor zich: een CO2-reductie van 98 procent, maar liefs 70 procent lagere energiekosten en 40 procent minder loonkosten. Het totale resultaat is een besparing van een forse 25 procent op de Total Cost of Ownership. Beide bedrijven willen de test dan ook graag tot het einde van 2018 laten lopen. Een andere reden voor de verlenging is simpelweg dat er nog veel valt te leren en te ontdekken als het gaat om machinebeheer, veiligheid, inrichten van de groeve, de verschillende werkmethoden, de interactie tussen mens en machine, enzovoort. “Dit is nog maar het begin, maar wel het begin van iets moois. Dat hopen en verwachten we”, besluit Volvo.
Tekst en beeld | Volvo