- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Straffe machines zoeken straffe fixers: Essentiele sector bouw- en goederenbehandelingsmachines kampt met groot tekort aan technisch personeel
Sigma, de federatie van invoerders van materieel voor (burgerlijke) bouw en goederenbehandeling, onderdeel van koepelfederatie TRAXIO, kent een forse economische groei. Tussen 2012 en 2019 nam de omzet van de bedrijven uit de sector met gemiddeld 40% toe. De twee “Corona”-jaren hadden een duidelijke impact, maar de sector kon zich in 2021 herpakken op het niveau van 2019, oa dankzij mega infrastructuurwerken (zoals het Oosterweelproject) en de booming e-commerce. Alle bedrijven kampen echter met een structureel tekort aan instroom van technisch personeel. Naargelang de grootte van het bedrijf hebben ze 2 tot 50 openstaande vacatures. Om de unieke troeven van de sector zoals innovatie, flexibiliteit, afwisseling en autonomie bekend te maken en te promoten, lanceert Sigma vanaf 15 juni de website www.strafgefixt.be.
Als belangrijke partners van de bouw-, de transport- en de logistieke sector kampen de ledenbedrijven van Sigma met eenzelfde hoge nood aan personeel. Vooral op vlak van technische profielen is de situatie schrijnend. Het aantal kandidaten krimpt zienderogen, bedrijven hebben vaak vacatures die maanden open blijven.
Sigma, de Belgische federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materieel voor openbare en privé-werken, voor de bouw en de goederenbehandeling telt 70 leden. Samen stellen ze 3.100 directe personeelsleden tewerk en een omzet vertegenwoordigen van € 1,7 miljard. De federatie omvat twee secties: Goederenbehandeling (vorkheftrucks, magazijntrucks, …) en Burgerlijke Bouw (graafmachines, overslagkranen, bulldozers, breekhamers, asfaltwerkmachines, breekhamers…) en twee subsecties Generatoren & Bekisting).
Concreet zijn er momenteel zo’n 500 vacatures. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2020. In 2021 was de vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures per 1.000 banen van werknemers) in de sector 12, dit is drie maal hoger dan de Belgische vacaturegraad van 4,3.
David Vandermeulen, Voorzitter Sectie Burgerlijke Bouw: “Onderhoudstechnicus binnen onze sector is al jaren een knelpuntberoep. Het aantal werkzoekende technici ligt heel erg laag en vaak gaat het om laaggeschoolden die al lang werkzoekende zijn en niet over de nodige ervaring beschikken. Daarom investeren veel bedrijven in interne opleidingen zodat ze ook kandidaten met minder ervaring kunnen aantrekken.”
Uitdagende en technologische jobs die aansluiten op de verwachtingen van jongeren
Hugues van Espen, Voorzitter Sectie Lift-Trucks : “Uit onderzoek blijkt dat jongeren die geïnteresseerd zijn in technische jobs, vooral op zoek zijn naar uitdagingen, afwisseling en autonomie. Dit zijn precies de troeven die onze sector hen kan bieden. Na een interne opleiding kom je als technicus snel op heel uiteenlopende plaatsen en maak je dankzij je expertise vaak het verschil. Je herstelt machines die cruciaal zijn in de uitvoering van bouwwerven of logistieke projecten.”
De sector kampt nog te vaak met de foute perceptie van een weinig uitdagende en innovatieve sector terwijl de realiteit heel anders is. Vandaag worden kandidaten opgeleid tot gespecialiseerde technici die autonoom hoogtechnologische en computergestuurde bouwmachines en heftrucks kunnen onderhouden, van inspectie en diagnose tot de herstelling van of een volledige revisie.
Machines voor bouw en goederenbehandeling zijn een onmisbare schakel om grote delen van de economie draaiende te houden. Als werknemer in de sector zorg je ervoor dat alles in beweging blijft, dat het materieel om pakketjes te laden en te lossen operationeel blijft of dat graafmachines en bulldozers blijven werken zodat wegen, (lucht)havens, ziekenhuizen, huizen en kantoorgebouwen, gebouwd kunnen worden. Je komt in een sector terecht waar je impact hebt op de maatschappij en de economie.
Om de sector bekend en aantrekkelijk te maken, zal Sigma in de komende maanden investeren in verschillende initiatieven waaronder arbeidsmarktcommunicatie. De eerste fase van de communicatiecampagne start op 15 juni en bestaat in de lancering van de website www.strafgefixt.be, een digitale bannercampagne en een videocampagne op sociale media (Facebook, Instagram en YouTube).
Joëlle Germain, Algemeen secretaris Sigma: “Onze campagne toont dat de techniekers die we zoeken, echt straf zijn in wat ze doen. Met hun laptop en technologische kennis herstellen ze allerhande machines. Ze analyseren het probleem en fixen het. Zo helpen ze werfleiders en logistieke managers uit de brand. Maar eigenlijk reikt hun impact nog veel verder, want ze houden de economie draaiende. En dus worden ze overal met open armen ontvangen en zijn hun ‘klanten’ altijd heel dankbaar als de klus geklaard is.”
De campagne toont de veelzijdigheid van de job: de uitdaging om op hoogtechnologische niveau te werken en het warme, menselijke aspect. De techniekers zijn meer dan gewone techniekers, wat ze doen is echt straf gefixt!
Op de website www.strafgefixt.be vind je alle vacatures terug van de ledenbedrijven van Sigma.