- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Kwaliteit primeert altijd op capaciteit. Dat is al jaar en dag de filosofie van GM recycling uit Lembeke dat instaat voor verkoop, verhuur en herstellingen van brekers, shredders, zeefmachines en transportbanden van de merken Gipo, Powerscreen en Terex Ecotec. Door die drang naar een kwalitatief eindproduct bedacht zaakvoerder Freddy Gillis een innovatief systeem waarbij puin in een waterbad gewassen wordt. Het resultaat? Een spic en span granulaat.
Brekers en zeefmachines die werken met luchtverplaatsing om het granulaat te zuiveren, zijn een gekend fenomeen in de sector. Maar een waterbad dat het granulaat wast en zo slib en afvaldeeltjes scheidt? Dat is nieuw volgens Freddy Gillis van GM Recycling. “In het verleden lag de focus eerst op maximaal rendement en capaciteit, nadien pas op kwaliteit. De laatste twee jaar merken we een kentering waarbij kwaliteit op de eerste plaats komt. Vanuit die optiek hebben we het systeem met waterbad bedacht, samen met onze Ierse producent”, vertelt Gillis. Het waterbadsysteem kreeg de naam Hydra FS 1400 en is verkrijgbaar statisch, op skid-containersysteem en op rupsen. Momenteel zijn er twee modellen beschikbaar, afhankelijk van de gewenste capaciteit en grootte.
Het waterbad kan je zowel combineren met een breker als een zeef en resulteert in een kwalitatief granulaat. Maar hoe werkt het juist? Gillis legt uit. “Het waterbad wordt gevoed door bijvoorbeeld de midsize van een breker met materiaal fractie 20/40. Het bad is uitgerust met een vlottersysteem waardoor het waterniveau stijgt of daalt indien nodig. Borstels die zachtjes over het waterniveau draaien, verwijderen de afvaldeeltjes. Het verwijderde afval, zoals hout- of plasticdeeltjes, gaat op een band en belandt in een aparte container. Stenen gaan op een andere band en worden gewassen, waardoor we slib apart uit de machine kunnen draaien in een andere container. Een magneet verwijdert kleine ijzer- en metaaldeeltjes. Het puin valt ten slotte via de band op een hoop. Een compact en technisch eenvoudig maar zéér efficiënt systeem”, stelt Gilis. “Per dag gebruiken we 2 à 3 kubieke meter water.”
Bij de nieuwste generatie Gipo- en Powerscreen-brekers kan GM Recycling opgebouwde windzifters leveren die het tweede dek reinigen. Bij oudere machines met tweedeks nazeven waar op het tweede dek – de 20/40-etage – geen blower gemonteerd staat, vormt het waterbad van GM Recycling een oplossing. “Vroeger werkten we vaak met een waterschroef, ook wasbeer genoemd. Het nadeel van dat systeem is het te klein verwerkingsvolume waardoor het snel blokkeert bij overvoeding. De schroef bevindt zich in een buis waardoor het deblokkeren van de schroef vaak uitmond in een hels en tijdrovend karwei. Ons waterbad echter is een open systeem waardoor je te allen tijde visuele controle hebt. Bij overvoeding ligt er iets meer materiaal op de band en de oversize kan nooit blokkeren”, legt Gillis uit.
De ontwikkeling van het waterbadsysteem nam circa een jaar in beslag vooraleer het op punt stond, aldus Gillis. “Het vereiste enig denk- en experimenteerwerk om de juiste flow te bepalen. De transportbanden moet traag genoeg draaien om het puin te kuisen, maar ze moeten tegelijkertijd snel genoeg draaien om de breker of zeef te kunnen bijbenen zodat het vanuit economisch standpunt betaalbaar blijft. Momenteel kunnen we 70 tot 80 ton puin kaliber 20/40 wassen en reinigen per uur.”
Het systeem bewees zijn nut intussen op meerdere werven waar het beton en puin reinigde. Maar dat is niet de enige toepassing. Gillis: “Momenteel staat de installatie bij een klant in Rochefort die het gebruikt om compost te reinigen. De hamers van zijn shredder gingen stuk door stenen en metaal die in het compost zaten. Ons waterbad heeft soelaas kunnen bieden waardoor de levensduur van de shredderhamers met 30% verlengen.” Andere testcases omhelsden de verwijdering van stenen uit vermalen boomwortels en de scheiding van gewoon puin en Ytong poreuze steen. “In het laatste geval merkten we het belang van een open systeem en de traploze regeling van de afvoerbanden. Beide afvoerbanden hebben dezelfde breedte waardoor de invoer gecontamineerd product onbelangrijk is. Zeer belangrijk omdat de voedende breker of zeef een constante flow geeft”, weet Gillis. Het waterbad kan zelfs dienen voor industriële toepassingen. “Zo hebben we ook al geshredderd aluminium gereinigd van isolatie”, besluit Gillis.