Eens in de drie jaar wordt München een week lang overlopen door ongeveer een half miljoen vakmensen. Nee, die komen niet voor het bier van het jaarlijkse Oktoberfest, wel voor ‘s werelds grootste en belangrijkste materieelvakbeurs: Bauma. In april is het zover: van maandag 7 tot en met zondag 13 april kunnen we kijken en luisteren naar duizenden machines, producten en diensten voor de sectoren grondverzet, (mijn)bouw, recycling, energievoorziening en industrie. Belangrijkste thema dit jaar is opnieuw: duurzaamheid, op de voet gevolgd door digitalisering.
Omdat Bauma zo uitgebreid is, er staan meer dan 3000 standhouders uit ruim 60 landen, is het ondoenlijk voor vakjournalisten om ter plekke alle nieuwtjes te verzamelen en daar vragen over te stellen. Bovendien willen ze de vakbezoekers niet in de weg lopen. Daarom is medio februari de Bauma mediadialoog gehouden. De journalisten lieten zich daar bijpraten door circa 135 bedrijven met nieuwtjes. Die kunnen dan voorafgaand aan de vakbeurs al worden gepresenteerd aan hun lezers en kijkers, zodat die weten wat ze in april kunnen verwachten op die enorme Bauma. Want ook voor de vakbezoeker is de Messe München een immens groot terrein: denk aan 200.00 vierkante meter haloppervlak en ruim het dubbele aan buitenterrein. Kortom, ook deze 34ste editie van Bauma doe je niet even in 1 dag, dus voorbereiding is essentieel. Op de website wordt bij de (interactieve) plattegrond uitgebreid aangegeven in welk hallen en op welk deel van het buitenterrein bepaalde sectoren zich presenteren en welke bedrijven waar zijn te vinden. (De bij dit artikel getoonde foto’s zijn gemaakt tijdens Bauma 2022 – PdM).
“Digitalisering en duurzaamheid – dat zijn de drijvende krachten van onze industrie in de toekomst. Ze worden weerspiegeld in de vijf belangrijkste thema’s, die we samen met onze partner – VDMA Construction-Equipment and Plant Engineering – en met vertegenwoordigers van de industrie voor Bauma 2025 hebben gedefinieerd,” aldus de Bauma-organisatie. De vijf thema’s zijn: klimaatneutraliteit, alternatieve aandrijfconcepten, netwerken in de bouw, duurzaam bouwen, mijnbouwuitdaging (grondstoffen). Van maandag tot en met vrijdag zal het Bauma FORUM zich richten op een van deze belangrijke onderwerpen. Het FORUM-programma zal bestaan uit korte presentaties, paneldiscussies en keynotes. Exposanten zullen uiteraard de bijbehorende producten en innovaties presenteren.
Niet alleen zien we deze Bauma ongeveer 150 nieuwe exposanten, ook veel wegblijvers van vorige edities keren terug. Daaronder bekende merken zoals Volvo CE, Deutz, Liugong, Case New Holland (CNH), Skyjack en JLG. Bij de nieuwkomers zien we namen zoals Fortescue, DSI/Sandvik, HG—100% elektrische dumpers, EXiron AG, Gravis Robotics AG, Metso Oyj, rockrobot oy, Wabtec Corporation en WEICO GmbH. Nieuwe wegblijvers zijn er ook, zo kondigde JCB eerder dit jaar aan niet naar de Bauma te gaan, maar aan een eigen presentatieprogramma te werken.
Nieuw onderdeel van Bauma 2025 is speciale aandacht voor gezondheid en veiligheid op het werk. In Hal 4 krijgen de vakbezoekers een uitgebreid overzicht van ontwikkelingen en technologische vooruitgang om de veiligheid op bouwplaatsen te verbeteren.
Een andere speciale attractie is de VR Experience Zone in Hal B0, een samenwerking tussen het Construction Future Lab (CFLab) en Messe München. De interactieve tentoonstelling combineert een museumachtig karakter met innovatieve technologie en belicht belangrijke toekomstige onderwerpen in de bouwsector. Bezoekers kunnen demonstraties bijwonen over onderwerpen als bouwrobotica, alternatieve aandrijftechnologieën, additieve processen en de digitalisering van machines en interfaces.
Natuurlijk krijgen jonge, innovatieve bedrijven tijdens Bauma 2025 alle ruimte. Bijna 50 startups hebben zich aangemeld om in Hal B0 innovaties en ontwikkelingen te presenteren die verband houden met de vijf hoofdthema’s. Denk daarbij aan mobiele robottechnologieën; de ontwikkeling van digitale tweelingen van bouwplaatsen; alternatieve aandrijfsystemen; ultrasone technologie in de betonproductie; autonome kraanoplossingen voor digitale bouwplaatsen in ruw terrein en end-to-end plus andere softwareoplossingen die bedrijven op kantoor en op de bouwplaats verder moeten helpen.