- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Bobcat presenteert nieuwe concepten voor gamificatie, elektrificatie, digitalisering en autonoom rijden
De eerste face-to-face Bobcat Demo Days in bijna drie jaar vonden de afgelopen week plaats op de Doosan Bobcat Campus in Dobris (Tsjechië). Klanten en dealers uit heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) bezochten de Demo Days om kennis te maken met de nieuwste Bobcat-producten en om zich te laten informeren over nieuwe concepten voordat ze officieel op de markt gebracht worden. De honderden klanten en dealers uit de hele EMEA-regio konden het complete programma Bobcat-laders, minigraafmachines, verreikers, lichte verdichtingsmachines en aanbouwdelen in actie zien en zelf uitproberen. Daarnaast werd er een hele reeks previews van nieuwe producten en technologieën gepresenteerd:
Naar aanleiding van het evenement van dit jaar zei Gustavo Otero, president van Doosan Bobcat EMEA, het volgende: “Na bijna drie jaar zijn we blij dat we opnieuw een live-evenement kunnen organiseren. Het is een mooie gelegenheid voor onze klanten en dealers om de hele productlijn te bekijken en zelf uit te proberen. Ze kunnen ook met de ontwerpers, ingenieurs en productmanagers praten, die onze nieuwe producten en oplossingen ontwikkelen. Deze gesprekken geven ons waardevolle feedback over de innovaties die werden getoond en helpen ons om onszelf voortdurend te blijven verbeteren.”
De Dobris Campus is een unieke faciliteit van Doosan Bobcat. Op het terrein bevinden zich het EMEA-hoofdkantoor van het bedrijf, het innovatiecentrum en het trainingscentrum. Ook is een van de fabrieken van Bobcat op het terrein gevestigd waar compacte machines worden geproduceerd die niet alleen op de EMEA-markt worden geleverd, maar ook naar andere regio’s wereldwijd worden geëxporteerd.
Voor de officiële lancering later dit jaar biedt Bobcat een preview van de nieuwe schranklader S86 en de compacte rupslader T86, beide uit de R-serie. Deze twee nieuwe laders vervangen de 700- en 800-laders uit de M-serie en maken het huidige aanbod van laders uit de R-serie compleet.
Met een groter vermogen van zowel de motor als het hydraulische systeem zijn de Bobcat S86 en T86 de krachtigste compacte laders die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. Beide machines zijn voorzien van een beproefde Stage V-conforme 3.4 l Bobcat-motor, die 78 kW (105 pk) bij 2600 tpm levert.
Een van de nieuwe kenmerken van de S86 en de T86 zijn de drie verschillende opties voor de hulphydrauliek. Er is een standaard debietconfiguratie van 87 l/min voor toepassingen zoals laden en verplaatsen of voor de bediening van aanbouwdelen die met een laag debiet uit de voeten kunnen. Bobcat biedt daarnaast twee aanvullende functies voor hydraulische prestaties met behulp van de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control): een High Flow-functie met 138 l/min en een nieuwe Super Flow-functie voor een zeer hoog debiet van 159 l/min.
Met de Super Flow-functie kunnen klanten met bestaande aanbouwdelen een 15 tot 20% hogere productie realiseren. Daarnaast wordt deze optie geleverd met een nieuw aansluitblok met 5 koppelstukken, waarvoor de grotere ¾-inch snelkoppelingen en ¾-inch aanbouwdeelleidingen gebruikt kunnen worden. Deze vernieuwing draagt bij aan een hogere efficiëntie en betere prestaties van de hulphydrauliek.
De nieuwe MT100-minirupslader, die ontworpen is als alternatief voor de uitvoering van zwaar werk met bijvoorbeeld handwerktuigen en kruiwagens wordt later dit jaar door Bobcat gelanceerd, maar bezoekers van de Demo Days konden al tijdens de Demo Days kennismaken met het nieuwe product. De MT100 rijdt met gemak door poorten, deuropeningen en andere smalle doorgangen en biedt extra vermogen met een nominaal bedrijfsvermogen van meer dan 450 kg, een flinke opbreekkracht en een grote hefhoogte.
Bobcat blijft investeren in de ontwikkeling van nieuwe productcategorieën om de positie in de markt voor compacte machines te versterken. Daarom introduceert Bobcat nu ook een serie machines voor terreinonderhoud. Bobcat liet onder meer nieuwe compacte trekkers, Zero Turn-maaiers en machines voor tuin- en grasverzorging zien, die – samen met de minirupsladers, kleine knikladers en een uitgebreide lijn aanbouwdelen – deel uitmaken van het assortiment.
Tijdens de Demo Days maakte de T7X zijn debuut in Europa. De machine is ontworpen om te voldoen aan de doelstellingen van Bobcat voor de reductie van emissies en lawaai. De lithium-ionaccu van 62 kWh levert tot vijf uur continu gebruik. Dat wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door een lastgevoelig vermogensbeheersysteem dat automatisch het vermogen verlaagt tot het benodigde niveau voor de uit te voeren taak. Bestuurders kunnen ook de prestaties van de T7X handmatig afstemmen op specifiek werk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de rijsnelheid bij het maximumkoppel wijzigen.
“Nog een opvallende eigenschap waarmee de T7X alle andere laders overtreft, is het feit dat er bijna geen vloeistof in de machine aanwezig is. De traditionele hydraulische werkgroep is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof in de machine is één liter milieuvriendelijke koelvloeistof”,aldus Joel Honeyman, Vice President Global Innovation bij Bobcat.
De machine heeft een nominaal bedrijfsvermogen van 1374 kg en is volledig emissievrij. Tijdens de Demo Days en ook voor de rest van het jaar gebruikt Bobcat de T7X om feedback te verzamelen van klanten die in verschillende toepassingen werken, zodat het bedrijf inzicht krijgt in de marktkansen van elektrische rupsladers in de EMEA-regio.
“De T7X is ontworpen met het oog op hoge productiviteit, nul emissies en technologische superioriteit. De machine streeft een minimale CO2-voetafdruk, een enorme reductie van geluid en trillingen en minder onderhoud na terwijl de productiviteit moet worden verhoogd. Bobcat zal ook onderzoeken hoe het met de regelgeving in Europa staat en de mate waarin de aftersalesinfrastructuur klaar is voor de verkoop van de T7X”, verduidelijkte Joel Honeyman.
Bobcat bood ook een eerste kennismaking met de nieuwe elektrohydraulisch bediende minigraafmachine van 3,5 ton. Net als bij de meeste zware graafmachines zijn de hydraulisch bediende joysticks vervangen door een elektrohydraulisch systeem. Dankzij dit systeem kan Bobcat de machinebesturing aanpassen aan de vaardigheden en ervaring van de bestuurder. Bovendien zijn er ook extra digitale functionaliteit en speciale functies voor de bestuurder op de machine beschikbaar.
“Met de hulp van geïntegreerde sensoren kan de machine ook bepaalde halfautomatische taken uitvoeren. Deze helpen de bestuurder met betrouwbaar egaliseer- en nivelleerwerk, het graven van sleuven of repetitieve taken zoals ‘return to dig’ enzovoort. We willen de mogelijkheden van een dergelijk concept tonen en de toegevoegde waarde ervan voor het werk en de productiviteit van de bestuurder bewijzen”, zei Vijay Nerva, hoofd Innovation and Acceleration bij Doosan Bobcat EMEA.
Op bouwterreinen zijn veel potentiële obstakels zoals arbeiders, machines of nutsleidingen te vinden. Om een nieuwe oplossing voor het vermijden van deze obstakels te bieden, heeft Bobcat in 2021 strategisch geïnvesteerd in aandelen van Ainstein, een in de Verenigde Staten gevestigde onderneming die state-of-the-art radarsensoren produceert.
Door gebruik te maken van het partnerschap heeft Bobcat een concept voor radarsensoren uitgewerkt dat vergelijkbaar is met parkeersensoren op auto’s of landbouwmachines. Deze sensoren passen op alle machines en kunnen de bestuurder afhankelijk van de machine (met elektronische of mechanische bediening) stoppen, beperken en waarschuwen via licht- of geluidssignalen.
“Het is geen verrassing dat bestuurders vaak voorwerpen raken met hun machines. Dit is vaak een gevolg van slechte zichtbaarheid, een hoge dichtheid van bewegende voorwerpen rond de machine of eenvoudigweg onvoldoende aandacht. Bobcat heeft een oplossing ontwikkeld die bestuurders helpt hun werk uit te voeren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun omgeving. Dit leidt tot een hogere productiviteit en een betere bewustwording”, zei Vijay Nerva.
Een dergelijke oplossing voorkomt financiële risico’s, maar ook gezondheidsrisico’s voor het personeel dat op bouwterreinen werkzaam is. Tijdens de Demo Days verzamelde Bobcat feedback van klanten en probeerde het bedrijf inzicht te krijgen in de complexiteit van de regelgeving met als doel een beperkte lancering onder specifieke klanten in de komende jaren.
Bobcat MaxControl-bediening op afstand is een nieuwe technologie die vorig jaar werd gelanceerd en die zorgt voor een handige, gemakkelijk toegankelijke bediening op afstand met behulp van een app op een iPhone. Met de Bobcat MaxControl-bediening op afstand kunnen tweepersoonstaken taken door één persoon worden uitgevoerd. Bestuurders kunnen eenvoudige, alledaagse taken zoals het openen en sluiten van poorten of het laden van balen in kortere tijd en met minder mensen uitvoeren. Het systeem is bruikbaar op de compacte laders van Bobcat met selecteerbare joystickbediening die al sinds 2004 bestaan. Tijdens de Demo Days demonstreerde Bobcat ook een fysieke joystickaccessoire voor de app voor MaxControl-bediening op afstand.
“Bij Bobcat verpakken we graag complexe oplossingen in eenvoudige, gebruiksvriendelijke producten. Met deze oplossing kan een bestuurder eenvoudig fysieke joysticks voor Bobcat MaxControl-bediening op afstand gebruiken door de telefoon in de joysticktelefoonhouder te steken. Elke knop stemt overeen met verschillende functies die selecteerbare joysticks op de machine nabootsen”, legde Vijay Nerva uit. Bobcat is van plan om feedback van klanten te verzamelen en het eindproduct dit jaar te verfijnen voordat beslist wordt over de officiële lancering.
Bezoek voor meer informatie over Bobcat en Bobcat-producten onze website www.bobcat.com.