- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Het departement voor burgerlijke bouwkunde van de Deense gemeente Frederikshavn heeft vorig jaar een mobiele trommelzeef voor grondverwerking vervangen door een K5e diesel-elektrische grofzeef van Keestrack met volledig elektrische plug-inoptie. Naast de technische voordelen waren het de grote flexibiliteit en de al even positieve balans voor het milieu en de exploitatiekosten die het verschil maakten.
De Deense haven Frederikshavn ligt in de noordoostelijke regio Noord-Jutland en is het administratieve centrum van de gelijknamige gemeente, die zich over ongeveer 85 kilometer langs de Baltische kust tot Skagen uitstrekt. Het is de meest noordelijke gemeente van Denemarken, waar de Noordzee en de Oostzee samenkomen. Het departement voor wegenbouw en burgerlijke bouwkunde Park og Vej is verantwoordelijk voor de gemeentelijke verkeersinfrastructuur – ongeveer 1.000 km wegen en 300 km onverharde wegen – en is als een autonoom gemeentebedrijf georganiseerd, net als alle andere openbare diensten zoals de water-, energie- en afvalsector.
Naast het onderhoud en de aanleg van het wegennet is de recyclage van bouwafval en graafgrond één van de taken van de ong. 130 medewerkers van het departement. Met inbegrip van niet-verontreinigde en verontreinigde materialen van particuliere en commerciële leveranciers, bereikt het jaarlijks te verwerken volume op de centrale recyclagewerf in Frederikshavn en het andere opslagpunt in Skagen 15.000 tot 20.000 ton, volgens teamleider Gert Christensen, verantwoordelijk voor de toepassingstechnologie en het machinepark bij Park og Vej.
Grof mineraal bouwpuin (> 20 mm) wordt op de centrale werf tijdelijk opgeslagen en vervolgens periodiek door een aannemer van breekwerken verwerkt. Jaarlijks wordt nog eens 10.000 ton grond en graafspecie verwerkt met behulp van eigen verwerkingstechnologie. Tot vorig jaar was er een mobiele trommelzeef van 6×2 m in gebruik, maar deze voldeed niet aan belangrijke eisen: “Vooral bij de verwerking van grond met grote hoeveelheden gras en wortels, waar we de vegetatie zo goed mogelijk van de grondresten moeten scheiden voor compostering, was de efficiëntie van onze trommelzeef te laag”, zo licht Gert Christensen de overstap naar horizontale zeeftechnologie toe.
Ook groene argumenten speelden mee in de keuze voor de mobiele K5e-grofzeef van Keestrack. “De gemeente Frederikshavn draagt milieubescherming hoog in het vaandel. Bij investeringen in nieuwe installaties of apparatuur is de milieu-impact ervan een doorslaggevend argument. Naast de technische eisen kijken we ook naar de energie-efficiëntie.”, aldus Gert Christensen. Het departement Park og Vej koos vrijwel onmiddellijk voor een elektrisch aandrijfconcept, maar wilde niet afstappen van de flexibiliteit van een mobiele installatie, zodat de apparatuur toch veelzijdig inzetbaar zou zijn op de centrale werf, de decentrale opslagplaatsen of op grote bouwplaatsen.
“We hebben een brede waaier van opties op de markt getest – het diesel-elektrische volledig hybride plug-inconcept van Keestrack leek ons het meest gevorderd. Er werd niet zomaar een extra motor ingebouwd, maar het volledige proces werd zeer doordacht geëlektrificeerd. In volledig elektrische bedrijf zijn alle systeemfuncties beschikbaar zonder enige prestatie- of functiebeperking. In conventioneel dieselbedrijf halen we voordeel uit de onafhankelijkheid van de mobiele zeefmachine op rupsbanden met een aanzienlijk lager brandstofverbruik en lagere emissies.”
Met een gewicht van ongeveer 30 ton vertegenwoordigt de K5/K5e-serie het “middensegment” van het Keestrack-aanbod van scalpeerzeven, bestaande uit 7 modellen. Een uitgebreide keuze aan zeefmedia voor de 5.000 x 1.500 mm dubbeldeks zeefbox (reële zeefoppervlakte 7,5 / 6,75 m²) en de hydraulisch instelbare zeefhoek staan garant voor een brede waaier aan toepassingen – van het uiterst efficiënt scalperen van stenen tot grondverwerking met een capaciteit tot 450 ton per uur, van het zeven van bouwafval tot de productie van verkoopbare eindproducten in drie fracties. Net als alle grofzeven van Keestrack is de K5-serie geoptimaliseerd voor transport: alle transportbanden en andere componenten kunnen hydraulisch worden opgeklapt voor transport op een dieplader (transportbreedte 2.600 mm) – eenmaal ter plaatse is de machine zonder steunpoten snel operationeel.
Dit geldt ook voor de volledig hybride plug-inuitvoering Keestrack K5e. Minder dan 1.000 kg extra gewicht in vergelijking met het diesel-hydraulische model garandeert dat er geen transportbeperkingen zijn. Het hart van de K5e wordt gevormd door de met de dieselmotor verbonden, ingebouwde 105 kVA-generator die alle elektrische verbruikers (trommelmotoren, hulpapparatuur, verlichting, enz.) rechtstreeks van stroom voorziet. Alle hydraulische componenten (platenband, zeefaandrijving, hijscilinders en rupsbandaandrijving) worden aangedreven door een centrale 45 kW-eenheid bestaande uit een elektromotor en een lastafhankelijk hydraulisch systeem.
Het diesel-elektrische aandrijfconcept vermindert de piekbelastingen, typisch voor diesel-hydraulische systemen, en draagt in hoge mate bij tot een laag brandstofverbruik in dieselbedrijf (Ø: 7 – 9 l/h). Deze efficiëntie kan verder worden verhoogd door stroomafwaarts andere machines aan te sluiten via de externe “plug-out”-aansluiting van de K5e – bijvoorbeeld de nieuwe volledig automatische stacker S1e, een Keestrack-stofbestrijdingskanon of een krachtig verlichtingssysteem.
Een andere troef van de geavanceerde elektrificatietechnologie van de K5e is de aanzienlijke vermindering van het leidingwerk en het olievolume van de ingebouwde hydraulica. Ongeveer 40 % korter leidingwerk met aanzienlijk minder slijtagegevoelige verbindingen in buigzones (met name voor transportbanden) en een aanzienlijk kleiner olievolume van 235 liter in vergelijking met de zuiver hydraulische K5-versie (370 l), met lagere exploitatie- en onderhoudskosten en milieurisico’s tot gevolg.
Het aansluiten van de Keestrack K5e op het elektriciteitsnet, een stand-alone generator of een voldoende krachtigere plug-outverbinding van een breker stroomopwaarts (aansluitwaarden: 125 A, 400 V, 50 Hz) is heel eenvoudig: zodra de installatie min of meer gepositioneerd is, kan de ingebouwde dieselmotor worden uitgeschakeld. Na verbinding van de 3-fasige stekkerverbinding zorgt het Keestrack-besturingssysteem voor het volledige energiebeheer. Ook zonder de dieselmotor op te starten, is het nog steeds mogelijk de zeefmachine via de rupsbandaandrijving te verplaatsen of de hydraulisch aangedreven transportbanden te gebruiken.
In december vorig jaar heeft de Deense Keestrack-verdeler TNS Imex uit Løgumkloster de K5e aan Frederikshavn geleverd. Tot de installatie van de elektrische voeding op het centraal zeefstation van de recyclagewerf van Park og Vej, werkte de K5e – sinds mei van dit jaar volledig elektrisch – op diesel. In normaal bedrijf is de installatie uitgerust met een 45 mm-vingerzeef op het bovendek en een zeef met vierkante mazen van 20 mm op het onderdek – voor bijzonder moeilijk te zeven materialen, zoals het sterk vervuilde zand van straatveegmachines (ongeveer 360 ton/jaar), schakelen de operatoren onderaan over op een maasgrootte van 40×40 mm.
Voor de typische grondverwerking in Frederikshavn bereikt de K5e een capaciteit tot 100 ton/uur. Deze waarde varieert afhankelijk van het materiaal en in het bijzonder van de beschikbaarheid van de 4,5 m³ wiellader die ook voor het laden van vrachtwagens gebruikt wordt. Ook in dit geval rendeert de elektrische plug-inaandrijving: geen dieselverbruik tijdens stationair draaien en geen onderhoudsgerelateerde service-uren – zodra de bestuurder van de wiellader Peter Bragaard de “stand-by” heeft ingesteld via de draadloze afstandsbediening, is de installatie in een handomdraai weer op snelheid.
Technisch manager Gert Christensen beschikt over verbruiksevaluaties op middellange termijn. Als gemiddeld brandstofverbruik in diesel-elektrisch bedrijf meldt hij 6,61 l/u – een gemiddelde 23,15 kWh per uur in elektrisch plug-inbedrijf, dat afzonderlijk via de controller en optioneel via het satellietgebaseerde telematicasysteem Keestrack-er wordt gedocumenteerd. Op basis van de lokale brandstof- en elektriciteitsprijzen bedraagt de besparing op energiekosten in Frederikshavn al 27 % – zelfs zonder de overheidssubsidie die in Denemarken wordt toegekend voor milieuvriendelijke productieprocessen.