- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Met het vanaf begin oktober verkrijgbare compacte draaikantelstuk RC3 komen de grote voordelen van Rototilt Control beschikbaar voor de populaire en veel gebruikte groep compacte graafmachines met een gewicht tussen 6 en 12 ton. Dankzij de verbeterde hydraulica biedt de RC3 voor kleine en middelgrote graafmachines nog meer precisie.
Dat de RC3 met zijn compacte afmetingen speciaal is ontwikkeld voor graafmachines tussen 6 en 12 ton doet niets af aan de mogelijkheden. Ondanks zijn lage gewicht van bijna 300 kg heeft de RC3 een maximaal breekmoment van 85 kNm, een maximaal uitbreekkracht van 81 kN en een werkdruk tot 25 MPa. De bouwhoogte is slechts 43 cm. Het aanbevolen hydraulisch debiet is 73 l/min. Draaikantelstuk RC3 is geschikt voor een maximale bakbreedte van 1500 mm, heeft een rotatiesnelheid van 7 seconden bij 50 l/min en een maximale kanteling van 40 graden.
Het nieuwe draaikantelstuk uit de RC-serie wordt gebruikt in combinatie met het geavanceerde RC System bedieningssysteem van Rototilt. Daarbij geven het nieuwe display en specifieke veiligheidsfuncties de machinist een groot voordeel. Omdat veiligheid op de werkplek essentieel is wordt de veiligheidsvergrendeling SecureLock standaard meegeleverd. SecureLock werkt met elektronische sensoren in de vergrending en voldoet aan de hoge veiligheidseisen van EN474. Het display in RC System is dan ook standaard voorzien van geïntegreerde knoppen voor deze veiligheidsvergrendeling.
Het compacte segment is de afgelopen jaren flink gegroeid en de introductie van de RC3 past daarom goed in de toekomstplannen van Rototilt dat “voortdurend bezig is met de ontwikkeling van ons productaanbod, of het nu gaat om servicetools of draaikantelstukken. De volgende stap voor Rototilt Control is al in ontwikkeling en de RC3 bijt daarbij het spits af. De innovaties in Rototilt Control houden grote voordelen in voor deze specifieke machines”, zo horen we van productmanager Sven-Roger Ekström.
Rototilt Control werd vorig jaar gelanceerd met het bedieningssysteem RC System, de RC Joysticks, de RC serie draaikantelstukken en de nieuwe RC Connect-app, die ook deel uitmaakt van het concept. Sinds de lancering in 2022 is het concept stapsgewijs uitgebreid met meer modellen.
Het gemeenschappelijke thema van alle aankomende productlanceringen is meer controle voor de machinist, aldus Sven-Roger. Rototilt Control belooft de machinist betere rijeigenschappen, meer energie-efficiëntie en nieuwe technologie in de cabine. Voor de draaikantelstukconfiguraties betekent de RC-serie een hogere precisie tijdens het gebruik van de functies van het draaikantelstuk. Ook wordt op energie = brandstof bespaard, omdat met de RC-serie de hydrauliek van de machine niet méér vermogen hoeft te gebruiken dan nodig is om het draaikantelstuk aan te drijven. Uiteraard voldoet ook de RC 3 aan de Open-S standaard die in 2020 werd gelanceerd door Rototilt en Steelwrist en waarbij steeds meer merken zich aansluiten, zodat ook op dat vlak de uitwisseling is vereenvoudigd.
Draaikantelstuk ook leverbaar met Rototilt QuickChange
Met behulp van QuickChange kan de machinist zijn hydraulische uitrustingsstukken automatisch wisselen zonder de cabine te verlaten. Wanneer QuickChange aanwezig is op de snelwissel aan de bovenkant en op de snelwissel aan de onderkant van het Rototilt draaikantelstuk is dat snel, gemakkelijk en veilig aan- en af te koppelen. Ook het wisselen tussen verschillende hydraulische uitrustingsstukken gaat efficiënter en maakt het mogelijk om meerdere soorten werkzaamheden achter elkaar uit te voeren. Het draaikantelstuk is overigens ook rechtstreeks op de machine te monteren. Met QuickChange in de snelwissel aan de onderzijde zijn hydraulische uitrustingsstukken dan eveneens snel te wisselen. Belangrijk is dat de SecureLock veiligheidsvergrendeling altijd standaard is inbegrepen. Nieuw is dat wanneer wordt gekozen voor een draaikantelstuk zonder het volledig automatische snelwisselsysteem QuickChange, het altijd nog mogelijk is om dit achteraf in te bouwen als de behoefte in de toekomst verandert.