Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
‘Verzamelen gegevens is steeds belangrijker’
De Coster Dominique NV gebruikt Inpieq DLS voor de registratie van micropalen en ankerpalen.

‘Verzamelen gegevens is steeds belangrijker’

Het DLS dataregistratiesysteem van Inpieq geniet steeds meer bekendheid in de Benelux. Hierbij worden via sensoren van iedere paal of buis relevante gegevens verzameld die voor zowel opdrachtgever als uitvoerder van toegevoegde waarde zijn.

Inpieq’s Data Logging System is sinds een paar jaar op de markt en is zowel af-fabriek (onder andere optioneel bij Woltman machines) als aftermarket leverbaar. In België mocht deze specialist in funderingstechniek recent twee systemen afleveren op bestaande kranen van De Coster Dominique NV uit Houthalen-Helchteren en SLW-Foundations BVBA uit Zulte-Waregem. De Coster koos ervoor om DLS te laten installeren op de Takeuchi boorstelling voor het aanbrengen van micropalen en ankerpalen. Via DLS worden de volgende parameters geregistreerd: lengte, treksnelheid, draaimoment en toerental van de boorkast, Pull-Down, groutdruk- en flowmeting, inclino.

Inpieq installeerde het dataregistratiesysteem inclusief GPS-koppeling recent ook in de JCB 220X van SLW-Foundations.

Heien, boren of trillen

Het dataregistratiesysteem is geschikt voor allerlei soorten paalfunderingen, of het nu gaat om hei- (vibro en beton), boor- of trillende palen. Ook bij de in België veelvuldig toegepaste micro- en ankerpalen biedt DLS uitkomst. Inpieq monteert het systeem daarom tevens op graafmachines. SLW-Foundations besloot om Data Logging System inclusief koppeling met GPS in te bouwen in de JCB 220X LC voor het registreren van parameters als lengte, treksnelheid, draaimoment en toerental, Pull-Down, betondruk en inclino. Afhankelijk van het paaltype en de benodigde sensoren zijn verschillende parameters te registreren.

Dat klinkt wellicht vrij ingewikkeld, maar het dataregistratiesysteem van Inpieq blinkt juist uit in eenvoud, nauwkeurigheid en degelijkheid. “Ons doel is altijd geweest om een gebruiksvriendelijk systeem voor de machinist te ontwikkelen”, vertelt Frank van Deursen van Inpieq. “Daardoor ontstaat automatisch een betrouwbare dataoverdracht richting kantoor. Dankzij beproefde hardware is DLS nagenoeg foutloos. Dan praat je echt over 99 % nauwkeurigheid. In combinatie met het optionele GPS-systeem voor positiebepaling volstaat zelfs één druk op de knop om een paal volledig automatisch aan te brengen en kan de machinist voor 100 % focussen op het project en zijn passie.”

Via een scherm in de cabine is Data Logging System eenvoudig te activeren en zijn alle parameters direct uit te lezen.

Uitgebreide database

Daar waar de verzamelde gegevens voorheen uitsluitend dienden als bewijs richting opdrachtgevers, ziet Frank van Deursen nu een duidelijke trend om met behulp van data het kennisniveau te verbreden. Funderingsbedrijven leggen een complete database aan, om slimmer in te kunnen schrijven op projecten. Alle gegevens over de boorduur en bodemgesteldheid zijn immers voorhanden.

“Bovendien is er regelgeving op komst, die voorschrijft om een kwaliteitsdossier van het geleverde product te kunnen overleggen. Inpieq Data Suite (IDS) biedt nu al de mogelijkheid om ruwe data via een webbased applicatie toe te voegen aan de eigen database. Zo kan men realtime meekijken op locatie of een stukje werkvoorbereiding vanaf kantoor uploaden in het systeem. De machinist hoeft niet langer in de weer met een palenplan, wat de foutmarge verder terugbrengt, en alle meetgegevens worden rechtstreeks toegevoegd aan het dossier.”

Zeer uitgebreid en nauwkeurig, maar toch gebruiksvriendelijk voor de machinist.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?