- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Of het nu gaat om noodstops aan het einde van een file, meer veiligheid bij het afslaan naar rechts en wisselen van rijstrook, minder slipgevaar (bijvoorbeeld in bochten) of uitwijkmanoeuvres en nog veel meer toepassingen: Met veiligheidsassistentiesystemen kunnen professionele bestuurders talrijke – soms gevaarlijke – situaties in het wegverkeer beter beheersen en zo ongevallen voorkomen of ten minste de gevolgen ervan beperken. In dit opzicht is Daimler Truck altijd al een pionier in de branche geweest. De ontwikkelings- en testingenieurs van het bedrijf werken al decennialang aan de best mogelijke ondersteuning van de chauffeurs bij hun werk met de juiste functies en verhogen zo verder de veiligheid van alle weggebruikers.
Daimler Truck had al talrijke systemen in zijn verschillende modelseries ingebouwd, lang voordat deze wettelijk verplicht waren – zoals momenteel het geval is met de General Safety Regulation (GSR) 2019/2144 van de EU-commissie. Sinds 6 juli 2022 is in de verordening vastgelegd dat voor nieuwe voertuigtypes vanaf juli 2024 meer systemen als standaarduitrusting voor alle nieuwe voertuigen beschikbaar moeten zijn (in het kader van een geleidelijk afdwingbare verplichting van geavanceerde systemen).
Een ding is zeker: Hulpsystemen moeten uitgebreid worden getest voordat ze in serieproductie kunnen worden genomen. Deze tests worden het hele jaar door bij Daimler Truck uitgevoerd, met name in het ontwikkelings- en testcentrum (EVZ) in Wörth am Rhein en in Finland, Spanje en Japan en op het testcircuit van Daimler Truck North America in Madras, Oregon. Wereldwijd worden het hele jaar door tot wel 60 Daimler Truck-voertuigen aan duurtests onderworpen. De afgelegde afstand om de functionaliteit van de nieuwe systemen te waarborgen bedraagt tussen 2020 en eind 2023 ongeveer vijf miljoen kilometer.
Mustafa Üstertuna, hoofd software en elektronica bij Daimler Truck: “Tests zoals die in Wörth zijn voor ons van cruciaal belang om de daaruit voortvloeiende resultaten en bevindingen te integreren in de optimalisatie van bestaande sassistentiesystemen of de ontwikkeling van nieuwe veiligheidsfeatures – van de kleine Atego tot speciale vrachtwagens en bussen of touringcars. Onze nieuwe systemen, die zich zelfs onder extreme omstandigheden hebben bewezen, worden nog uitgebreider.”
Bij de laatste uitgebreide tests in het EVZ ging het vooral om assistentiesystemen die vanaf april 2024 in de verschillende vrachtwagens en bussen/touringcars van Daimler Truck worden gebruikt. Daartoe behoren de Active Brake Assist (ABA) 6, de nieuwe Frontguard Assist, de Active Sideguard Assist (ASGA) 2, de Active Drive Assist (ADA) 3 en de verkeersbordassistent. Met deze systemen onderstreept Daimler Truck opnieuw zijn pioniersrol op dit gebied en legt hij nieuwe maatstaven op op het gebied van veiligheid. Tot de testvoertuigen behoren naast de Mercedes-Benz Trucks Actros, eActros en Atego ook bussen/touringcars van Mercedes-Benz, Setra en speciale vrachtwagens zoals de Econic of Unimog.
Zo wordt getest hoe en wanneer ABA 6 waarschuwt en remt voor een fietser of motorrijder die plotseling de rijstrook voor het voertuig oversteekt, en voor een voertuig aan de achterkant van een file. Ook werd getest hoe de nieuwe Frontguard Assist de bestuurder visueel en akoestisch waarschuwt voor onbeschermde weggebruikers direct voor de vrachtwagen, vooral in hectische situaties, bijvoorbeeld bij het wegrijden of op kruispunten. Verdere tests richtten zich op de reactie van de Active Sideguard Assist (ASGA) 2 bij het rechts afslaan als zich naast het voertuig een voetganger of fietser bevindt. In een andere test werd onderzocht hoe Active Drive Assist (ADA) 3 de vrachtwagen automatisch terugleidt naar de rijstrook als de bestuurder bijvoorbeeld naar links wil uitwijken om in te halen, maar een achteropkomend voertuig over het hoofd heeft gezien.
De basis voor de geteste assistentiesystemen is een nieuw elektronicaplatform en daarmee de zogenaamde sensorfusion, waarbij radar- en cameragegevens worden samengevoegd voor een nog uitgebreider zicht naar voren en opzij. Daarvoor levert het elektronicaplatform 20 keer hogere gegevensverwerkingssnelheden. De zes ingebouwde sensoren – vier korteafstandsradarsensoren aan de zijkanten voor en achter, een langeafstandsradarsensor voor in het midden en de multifunctionele camera in de voorruit – dekken nu 270 graden van het voertuig af. Dankzij de duidelijk verbeterde kijkhoek kunnen de toch al uitstekende assistentiesystemen nog meer ondersteuning bieden. En bovendien:
Daimler Truck en zijn veiligheidsassistentiesystemen gaan op veel gebieden veel verder dan de GSR-eisen. Zo grijpt ABA 6 bijvoorbeeld actief in bij het remmen en kan het tot een snelheid van 60 km/h niet alleen automatisch remmen bij stilstaande voertuigen, maar ook bij overstekende, tegemoetkomende en parallelle weggebruikers.
Voor de reële tests op het EVZ-testcircuit in Wörth zijn voor de toepassingen state-of-the-art apparaten beschikbaar, die talloze keren worden gereproduceerd. Daartoe behoren voertuigen die zijn uitgerust met veel hightech meetgegevens, stuur- en gaspedaalrobots en GPS-gestuurde dummies en targets. Vóór de daadwerkelijke toepassingen worden de sensoren die nodig zijn voor de werking van de assistentiesystemen in componententests op de proef gesteld en wordt hun functionaliteit in het kader van software-in-the-loop-tests grondig getest. Integratietests worden ook in voertuig- en systeemtests in de verschillende modelseries en types uitgevoerd.
Bij EVZ kunnen allerlei scenario’s in een veilige omgeving worden gereproduceerd, zoals het einde van een file, inhaalmanoeuvres of afslagscenario’s. En dat allemaal op verschillende wegprofielen die de wegen van de wereld weerspiegelen. Op die manier kunnen we dezelfde voorwaarden voor testvoertuigen namaken als in Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Afrika en natuurlijk Europa.
Testritten op de openbare weg vormen altijd een belangrijke basis voor de validatie van de systemen en functionaliteiten om de gemeten, veiligheidsrelevante gegevens op te stellen en de verschillende systemen van de modelseries en types op de vastgelegde testbanen tot hun limieten te testen en de grenzen van de rijdynamiek te verkennen. Daarnaast hebben de ontwikkelingsingenieurs van Daimler Truck de voertuigfuncties en -systemen tijdens de rit naar de wintertest begin 2023 in Finland onder de loep genomen. Daartoe behoorden de systeemondersteuning bij het wisselen van rijstrook in het kader van de Active Sideguard Assist en de actieve rijstrookgeleiding met Active Drive Assist in de Actros L. Aangezien de rit meerdere landsgrenzen overschreed, kon ook de invloed van landspecifieke rijstrookmarkeringen, verkeersborden en digitale kaartgegevens op de prestaties van de in de vrachtwagens ingebouwde assistentiesystemen worden geanalyseerd.