De begin april op de Messe München gehouden materieelvakbeurs Bauma heeft weer de nodige primeurs opgeleverd. Of het nu om mijnbouw gaat, transportbewegingen of de bouwplaatsinrichting, veel fabrikanten zijn zich bewust geworden van hun aandeel in het verminderen van de CO2-uitstoot. Veel innovaties waren dan ook daarop gericht, naast uiteraard de voortschrijdende digitalisering en zelfs voorzichtige toepassingen van Artificial Intelligence (AI).
De toepassing van AI zagen we bijvoorbeeld toegepast bij debutant Develon (voorheen Doosan Construction Equipment). De Experience Zone op de stand had als thema ‘Achieve the Next’ en dat werd vorm gegeven door ‘Real X’, het volgende niveau in Autonomous Machinery na Concept-X en Concept-X2. Real X stelt de nieuwste slimme Develon rupsgraafmachines in staat om een volledig pakket aan autonome taken uit te voeren, waaronder sleuven graven, grondwerk in bulk en het laden van vrachtwagens. De Real X-technologie is zeer flexibel, waardoor dezelfde graafmachine kan worden bediend in de autonome modus, de afstandsbedieningsmodus of de normale joystickbedieningsmodus. Ander AI-nieuwtje was de Smart Around View Monitoring (SAVM), een nieuw 360-graden systeem om de veiligheid te verbeteren bij het bedienen van apparatuur die gebruikmaakt van AI-gebaseerde objectdetectietechnologie. Develon presenteerde ook een nieuwe versie van het Transparent Bucket-veiligheidssysteem. Dat is uitgebreid met Object Detection (OD) en Object Recognition. De OD-functie maakt gebruik van AI-technologie om een rood driehoekig uitroepteken op de monitor weer te geven als waarschuwing voor de machinist, dat iets of iemand zich in de dode hoek van de machine bevindt.
Andere Develon-nieuwtjes zijn de DX20ZE-7 minigraafmachine en de eerste massaal geproduceerde elektrische minigraafmachine, de DX23E-7. De elektrische middelgrote wielgraafmachine DX140WRE kan meer dan 8 uur op één lading werken en is daarmee een prima vervanging voor machines met verbrandingsmotoren. Ook te zien waren de nieuwe 27,5 tons DX270WMH-7 materiaalbehandelaar, de 20 tons DX235LCR-7 autodemontagemachine en de 22,5-tons DX140RDM-7 sloopgraafmachine in meerdere configuraties.
Soms vraag je je af: “waarom heeft dit zo lang geduurd?” De Franse machinefabrikant Mecalac onthulde als wereldprimeur ’s werelds eerste backhoe lader met roterende cabine: de REVO990. Niet langer moet de machinist allerlei cabinehandelingen verrichten om van de graafkant naar de wielladerkant en terug te draaien. Met een druk op de knop laat hij de cabine in zijn geheel ronddraaien tot de juiste werkpositie. En dat werkt, eigenlijk net zo goed als bij de roterende cabine bij de Dual View dumper en soortgelijke machines. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.
De wereldwijde mijnbouwsector staat voor de uitdaging om de economische levering van grondstoffen veilig te stellen en tegelijkertijd de negatieve gevolgen voor het milieu, het klimaat en de mens te minimaliseren. Het omgaan met deze “mijnbouwuitdaging” is een van de belangrijkste onderwerpen van Bauma 2025.
Zo presenteerde fabrikant Aramine de L440B. Deze op (wissel)accu’s werkende lader is tot nu toe de enige die geen vaste infrastructuur nodig heeft om in de mijn op te laden. In plaats daarvan heeft hij een geïntegreerde lader die overal kan worden gebruikt waar een stroomaansluiting beschikbaar is. Dit bespaart dure en complexe installaties.
Met ‘Hands on the future’ toonde Liebherr tijdens Bauma 2025 meerdere noviteiten. Voor mijnbouwers interessant is de autonome, elektrische en daarmee emissievrije mijnbouwtruck T 264. Die is uitgerust met de Autonomous Haulage Solution (AHS). Onderdeel daarvan is een energiemanagementsysteem dat de stationaire laadprocessen voor de mijnbouwtruck coördineert en ervoor zorgt dat de lader volledig wordt benut.
We zagen een grensverleggende innovatie op de Liebherr-stand. De S1 Vision is een mijnbouwtruck die nauwelijks lijkt op de mijnbouwtrucks die we kennen. Hij heeft slechts twee enorme wielen, maar kan wel 140 ton – ja u leest het goed – aan payload vervoeren. Dat doet hij geheel autonoom en emissieloos. Hij is uiterst wendbaar en wordt wel aangeduid als “de combinatie van een kiepwagen met een Segway.”
In essentie is de S1 Vision een autonoom aangedreven kiepbak op een enkele as. Een tweetal krachtige elektromotoren drijven de enorme, massieve en luchtloze banden aan. Daarbij kan de enorme accu (3,2 megawatt!) tevens dienst doen als een soort powerbank voor andere elektrische apparaten en machines. De S1 Vision is uiterst wendbaar: hij kan letterlijk om zijn as draaien. De grootste innovatie is echter het evenwichtssysteem, dat de bak automatisch en zonder ingrijpen van buitenaf horizontaal houdt tijdens laden en rijden over ongelijk terrein. Bij het lossen van de zware lading zorgt ditzelfde systeem voor een veilige kiepbeweging. Als voordelen noemt Liebherr: lagere gebruiks- en onderhoudskosten, efficiënter transport en geringere personele eisen. In feite gaat Liebherr met de S1 Vision terug naar de kernfuncties van een vrachtwagen: minder cabine en minder wielen.
Over vrachtauto’s gesproken: de bekende grote merken zijn druk bezig om hun vloot CO2-vrij te maken. Mercedes-Benz toonde als primeur de batterij-elektrische Mercedes-Benz eArocs 400. In het kielzog daarvan werd TruckCharge gepresenteerd. Onder dit merk brengt Daimler Truck al zijn bestaande en toekomstige aanbiedingen met betrekking tot e-infrastructuur en het opladen van elektrische vrachtwagens samen: consulting, infrastructuur en operaties. TruckCharge is gericht op vrachtwagenparkbeheerders en industriële ondernemingen met eigen vrachtwagenparken. Omdat doorgaans voertuigen van verschillende fabrikanten worden gebruikt, is TruckCharge ook beschikbaar ongeacht het vrachtwagenmerk.
Renault Trucks en de Duitse carrosseriebouwer Schwing-Stetter presenteerden een dubbele innovatie: een vijfassige Renault Trucks E-Tech C die is uitgerust met een volledig elektrische mixer die tot 10 kuub beton kan vervoeren. Om het gewicht van de accu’s te compenseren is die vijfde as toegevoegd. Dankzij een slimme herindeling – waarbij de batterijen achter de cabine zijn geplaatst – wordt de ruimte op het chassis optimaal benut, wat resulteert in een korte wielbasis en een kleinere draaicirkel.
Volvo Trucks is wereldleider in het segment van vrachtwagens met batterij-elektrische aandrijflijnen en toonde daarnaast voorbeelden van trucks met waterstof-brandstofcellen en hernieuwbare brandstoffen, zoals (Bio-)LNG voor verbrandingsmotoren. Deze mix van technologieën vormt de drie pijler-strategie van het bedrijf om tegen 2040 netto-nul uitstoot te bereiken.
Bij Fliegl zagen we een heel andere ontwikkeling: brandstof besparen door gewichtsvermindering. Zo helpt de 1000 kg lichtere DHKA 350 “Revolution” oplegger-kipper ondernemers om vanaf de eerste rit geld te verdienen door een toegenomen laadvermogen en lager leeggewicht. De DHKA 350 heeft bij een laadvermogen van 31 ton een leeggewicht van slechts 4 ton: een record in deze industrietak.
Op het gebied van motoren zagen we tijdens Bauma ook de nodige vooruitgang, waarbij elektrificatie en waterstof uiteraard een grote rol spelen. Zo presenteerde Yanmar Power Technology de recent ontwikkelde dieselmotor 4TN101 (3,8 liter) die is omgezet naar een waterstofspecificatie. Op die manier breidt Yanmar zijn multi-fuel verbrandingstechnologie uit. De twee eerste concepten van deze off-road waterstofmotor werden als primeur onthuld op Bauma 2025. Op de stand was ook een echte e-powertrain te zien in een mock-up wiellader. Daarmee wilde Yanmar een voorbeeldoplossing laten zien die alle elektrificatiestrategieën van klanten ondersteunt.
Ook bij JCB Powertrain lag het accent op waterstof. De Britse fabrikant heeft al meer dan 130 evaluatiemotoren geproduceerd die graaflaadmachines, Loadall-verreikers en generatorsets aandrijven. Dat werd vormgegeven met een compleet JCB Powertrain-model: een volledige assemblage van dieselmotor, transmissie en assen. Deze complete aandrijflijn is gebaseerd op de populaire 448 Stage 5-motor van het bedrijf en is nu ook beschikbaar voor andere machinefabrikanten.
Van heel andere orde was de ombouwkit van ZQUIP. Moog-ingenieurs kunnen een dieselhydraulisch bouwvoertuig ‘zquippen’ door de dieselmotor te verwijderen en een modulaire elektrische conversiekit te installeren. Daardoor hoeven oudere machines niet te worden afgedankt, maar kunnen ze op relatief goedkope manier langer dienst doen als emissieloze bouwmachines. Dubbel voordeel dus.