- Nieuws
- Grondverzet
- Transport & Off-road
- Sloop & Recycling
- Heien & Funderen
- Verticaal Transport
- Beton
Door de toenemende concurrentie tussen de watergebruiken (drinkwatervoorziening, industrie, landbouw, scheepvaart, natuurbehoud en recreatie) in periodes van waterschaarste, beseffen bedrijven meer en meer dat er grote inspanningen nodig zijn om ons watersysteem robuust en duurzaam te maken. In de periode 2010 tot 2016 daalde het watergebruik binnen de Vlaamse economie met ruim één miljard kubieke meter. Hiermee steeg de waterefficiëntie al aanzienlijk. Ook Pulvi zet resoluut in op die waterefficiëntie en blijft innoveren in stofreducerende vernevelingssystemen.
Stofbeheersing is een complexe zaak waarbij veel aspecten samenkomen. Het uitwerken van de perfecte oplossing is een complexe evenwichtsoefening: een te hoog vochtgehalte kan het productieproces en de kostprijs beïnvloeden, te weinig verneveling kan dan weer leiden tot overlast. Bovendien is een goede stofbeheersing een absolute noodzaak voor de gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als buurtbewoners.
Davy De Baere, zaakvoerder van Pulvi, ging een aantal jaar geleden met deze problematiek aan de slag en ontwikkelde een ingenieus, en ondertussen gepatenteerd, vernevelingssysteem dat de stoffractie in de lucht drastisch reduceert, in tegenstelling tot klassieke systemen beduidend minder energie en water verbruikt en ook het afvalwater tot een minimum herleidt. Na een succesvolle testfase werden in 2018 de eerste installaties geplaatst. Ondertussen zijn er al heel wat installaties operationeel over heel Vlaanderen en Nederland.
“Het oorspronkelijke ontwikkelde Pulvi vernevelingssysteem was (en is nog steeds) vooral gericht op stofbeheersing in afvalverwerkings- en recyclagebedrijven, maar ook betoncentrales hebben veel baat bij een efficiënte stofbeheersing”, vertelt Davy De Baere. Beton bestaat voor circa 20 tot 30 % uit kwarts en bij de productie en bewerking van betonproducten kan een deel hiervan als respirabel kwartsstof in de omgevingslucht terechtkomen. Sinds begin 2020 staat kwarts opgenomen op de lijst van kankerverwekkende stoffen en blootstelling eraan kan longkanker veroorzaken.
“De specifieke eigenschappen van de stoffractie in betoncentrales en de strengere normen inzake kwartsstof vroegen om een andere aanpak dan de mistlijnen die we eerder plaatsten in afvalverwerkingsbedrijven. In samenwerking met de producent van onze sproeiers, hebben we nu een systeem bedacht dat zowel in als rond de menger kan worden gemonteerd”, vertelt Davy De Baere. Dit nieuwe fogsysteem, dat in het bijzonder gericht is op de zeer fijne stoffractie van bijvoorbeeld beton- of papiercentrales, verbruikt eveneens aanzienlijk minder water dan de traditionele sproeisystemen en herleidt ook de hinder bij de klanten tot een minimum.
Naast het stof dat vrijkomt in het productieproces zelf, pakt Pulvi ook het rijstof op de sites aan. “In plaats van de traditionele sectorsproeiers plaatsen wij rijstofbarrières, met minder defecten, minder hinder én een waterefficiëntie die dubbel zo hoog ligt”, aldus Davy De Baere. “Door het toevoegen van rijstofbarrières aan ons gamma stofbeheersingsoplossingen, proberen we een totaaloplossing te bieden voor het stofbeheersingsprobleem op een hele site. ”
De productontwikkeling bij Pulvi staat duidelijk niet stil. Zo werd onlangs ook nog een nieuw ophangsysteem voor de mistlijnen gelanceerd. Het nieuwe ophangsysteem voorziet in de integratie van de trekkabel in de mistlijn zelf, wat naast een strak ogend en solide systeem ook minder druppelvorming veroorzaakt. Davy De Baere: “Ecologie en efficiëntie staan centraal in onze productontwerpen. Elke druppel die valt, betekent minder stofreducerende mist en dus efficiëntieverlies. We blijven continu research doen om onze producten te verbeteren om aan de huidige en toekomstige behoeftes van onze klanten te kunnen voldoen.”