Elektrificatie: ze zijn er helemaal klaar voor, al die vrachtautobouwers. Zo’n beetje alle grote merken lieten dat zien tijdens de vrachtautovakbeurs IAA transportation. Een terugblik en een oproep aan de politiek om de uitbreiding van de laadinfrastructuur fors te versnellen.
Dat vrachtauto’s en bestelwagens geheel of gedeeltelijk emissieloos kunnen rijden is essentieel voor binnenstedelijk vervoer en uiteraard voor het beperken van de klimaatverandering. Want daar geloven steeds meer vakmensen in, zo bleek op de beursvloer. Die stroomde vol met meer bezoekers (10 %) dan bij de vorige editie in 2022. Ze kwamen voor een toegenomen aantal exposanten (+21%) en een record internationale deelname van 72 procent! De IAA transportation 2024 blonk vooral uit op innovatievlak: er werden meer dan 145 wereldse en Europese premières gepresenteerd. Dat laat volgens de beursorganisatie duidelijk zien “dat de toekomst van mobiliteit in deze industrietak al werkelijkheid is”. Het is een toekomst die met name bestaat uit elektrificatie op grote schaal, autonomisering en niet te vergeten: de digitalisering die al langer aan de gang is, maar straks met de intrede van Artificial Intelligence (AI) een extra boost krijgt.
Al het op de beursvloer getoonde positieve nieuws werd overschaduwd door vraagtekens over de benodigde laadinfrastructuur. Hildegard Müller, voorzitter van de Duitse belangenorganisatie VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) was daar duidelijk over “Het grootste obstakel voor een snelle, succesvolle en wijdverbreide invoering van klimaatneutrale initiatieven is de benodigde infrastructuur, met name wat betreft laadstations en vooruitstrevende uitbreiding van het net, evenals waterstoftankstations.” En het is volgens haar niet de industrie, maar de politiek die voor vertraging zorgt. Haar oproep aan politici in heel Europa en Brussel (EU) in het bijzonder was dan ook om “zo snel mogelijk een infrastructuurinitiatief op te zetten en voor een directe invoering zorg te dragen, zodat de energietransitie niet tot stilstand komt, maar juist kan groeien.
Volkswagen pronkt met nieuwe Transporter
Volkswagen Bedrijfsvoertuigen presenteerde de nieuwe Transporter. Die kan met zijn toegenomen lengte van 5055 mm en wielbasis van 3100 mm (optioneel 3500 mm) tot zes Europallets vervoeren. Met verlengde wielbasis en hoog dak is het maximale laadvolume 9 kuub (1,33 ton). Hij komt beschikbaar als Gesloten Bestelwagen, Dubbele Cabine, Kombi voor personenvervoer en Pick-up met dubbele cabine. Bestelwagen en Kombi zijn verkrijgbaar met verhoogd dak en/of verlengde wielbasis. De Dubbele Cabine heeft standaard een lange wielbasis en standaard dakhoogte. Er komen meerdere aandrijflijnopties, zoals turbodiesel (TDI), plug-in hybride (eHybrid) en een volledig elektrische aandrijving met keuze uit vermogens van 100 kW (136 pk), 160 kW (218 pk) of 210 kW (286 pk) op basis van een 64 kWh accu. Voor stedelijke distributie komt er een variant met lagere capaciteit.
Ford Pro: Transit-serie voor productiviteit
Tijdens IAA toonde Ford Pro een reeks elektrische Transits. De 89 kWh-versie van de E-Transit, volgens Ford Pro de best verkopende tweetons elektrische bedrijfswagen, maakte zijn debuut. Hij laadt sneller op en heeft een actieradius tot 402 km. De nieuwe Transit Connect maakte als plug-in-hybride zijn Europese debuut en is inmiddels in productie. De nieuwe, compacte Transit Courier heeft een laadvermogen tot 700 kg en 25 procent meer laadruimte dan de vorige generatie. Met de standaard 100 kW DC-oplader duurt het ongeveer 23 minuten om de batterij van 10 naar 80 procent op te laden. E-Transit en Courier staan voor 2025 op de productielijst.
IVECO: Drive the road of change
IVECO toonde in de Renewable Area van de stand een twintigtal voertuigen die worden aangedreven door HVO, aardgas, batterij-elektrische en waterstof aandrijflijnen. Onder het thema “Drive the road of change” werden twee wereldpremières gepresenteerd: de eMoovy, een lichtgewicht (2,5-3,5 tons) elektrische bestelauto voor in de stad en de zware zero-emissie S-eWay Rigid. Die is speciaal ontworpen voor stedelijke en regionale toepassingen. Hij heeft een maximale actieradius tot 400 kilometer, ondersteunt snelladen tot 350 kW en is als 4×2 en 6×2 verkrijgbaar met meerdere cabines en ophangsystemen. Afhankelijk van de toepassing kunnen 4, 5 of zelfs 7 accu’s van elk 70 kWh in het chassis worden ondergebracht. IVECO toonde ook een prototype van een S-Way uitgerust met een 13-liter waterstofverbrandingsmotor.
MAN: aandacht voor e-serie en waterstof
Op de MAN-stand aandacht voor de e-serie. De nieuwe MAN eTGS is een multitalent met uiteenlopende inzetmogelijkheden: van gesloten (koel)opbouw tot afzetkipperbak, als trekker of als chassis. Hij heeft een accucapaciteit van 480 kWh en heeft treingewichten tussen 20 en 44 ton. Distributietruck eTGL komt volgend jaar april op de markt omdat er bij klanten veel behoefte is aan een elektrisch voertuig voor stadsdistributie en gemeentewerken. Deze 12 tonner heeft een laadvermogen van 6,6 ton en komt in eerste instantie als 4×2 bakwagen met dagcabine en schuifzeilen- of boxopbouw, met lengtes van 6,2 tot 7,3 meter en een wielbasis van 4,5 meter. Hij krijgt twee accupakketten (160 kWh) voor 235 km actieradius. MAN werkt ook aan waterstoftechnologie voor speciale toepassingen. Er is een prototype van een truck op waterstof ontwikkeld, die vanaf 2025 als MAN hTGX in kleine series van in eerste instantie 200 exemplaren wordt geleverd aan klanten in Nederland, Duitsland, Noorwegen, IJsland en een aantal niet-Europese landen.
Volvo is vastberaden om transport emissievrij te maken
Ondanks tegenwind blijft Volvo vastberaden om het wegtransport emissievrij te maken. Dat was aan de line-up tijdens IAA af te lezen. We zagen de nieuwe Volvo FM Low Entry 6×2 met portaalarmsysteem, Volvo’s eerste truck die alleen is ontwikkeld met een batterij-elektrische aandrijflijn. Andere voor de GWW-sector interessante voertuigen waren de Volvo FM 4×2 op (Bio-)LNG met CMS, de Volvo FE Electric 4×2 met portaalarmsysteem en de Volvo FMX Electric 6×4 met 3-zijdige kipper. Goed nieuws is verder het nieuwe Camera Monitor System (CMS). Deze spiegelvervanger moet niet alleen de veiligheid voor medeweggebruikers vergroten, maar ook zorgen voor een betere stroomlijning en daarmee voor brandstofbesparing.
Volvo heeft inmiddels al een jaar of vijf jaar ervaring met elektrische trucks bij klanten in 47 landen wereldwijd. Daarom wordt gewerkt aan waterstof als de volgende stap bij toekomstige aandrijflijnen. Volvo verwacht tegen 2023 de eerste voertuigen te kunnen presenteren. Op de IAA zagen we een FH met fuel cell als testversie.
DAF maakt zich klaar voor de toekomst
Volgens Harald Seidel, President-directeur van DAF Trucks, zijn “de beste trucks op de markt nog beter geworden. Het resultaat van een reeks innovaties is dat de Nieuwe Generatie DAF modellen XD, XF, XG en XG+ wederom de nieuwe norm stellen op het vlak van efficiëntie, veiligheid en chauffeurscomfort. Daarnaast bieden we ook een volledig serie batterij elektrische voertuigen aan (XB, XD en XF voor respectievelijk stad, regio en lange afstanden), met ranges tot 500 kilometer. Tegelijkertijd blijven we vol inzetten op het onderzoeken en ontwikkelen van alternatieve, duurzame technologieën voor het wegtransport. Onze aanwezigheid op de IAA Transportation 2024 liet zien dat DAF klaar is voor de toekomst.”
Voor MAN gaat het allemaal niet snel genoeg. Daarom is de vrachtautobouwer zelf actief bij het realiseren van laadstations in Europa. Dat is ook echt nodig, want de transportsector denkt dat er in 2030 behoefte is aan maar liefst 50.000 snellaadstations. Daarmee kan in Europa de mobiliteitstransitie voor vrachtwagens duurzaam worden bevorderd. MAN zelf verwacht, dat in 2023 de helft van alle nieuwe in Europa geregistreerde MAN-vrachtwagens volledig elektrisch zal rijden. Het is de belangrijkste reden waarom MAN nauw is betrokken bij laadinfrastructuurprojecten zoals NEFTON. Tegelijkertijd worden, samen met energieleverancier E.ON, op 170 locaties in heel Europa zo’n 400 laadpunten opgezet. Verder is MAN samen met Daimler Trucks en AB Volvo betrokken bij de Milence joint venture, die minstens 1.700 oplaadpunten voor bedrijfsvoertuigen in Europa wil realiseren.
Tijdens IAA hoorden we ook over de Megawatt-mijlpaal voor MAN Truck & Bus en haar partners. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een elektrische vrachtwagen bij een publiek laadstation zijn batterijen heeft kunnen opladen met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère. Met deze recordbrekende snellaadsessie, die onderdeel is van het NEFTON-project, kon de 40 ton zware eTruck van MAN in 30 minuten een rijbereik van ongeveer 400 kilometer bijladen.
Tijdens de IAA werden ook de traditionele trofeeën uitgereikt voor de beste vrachtauto van het jaar. Goud, zilver en brons gingen – niet onverwacht – naar een drietal imposante elektrische vrachtauto’s. Winnaar dit jaar was de eActros 600 van Mercedes Benz, die vanaf het begin als een elektrische truck is ontworpen. Hij wordt onder meer geprezen om de geavanceerde aerodynamica van de nieuwe ProCabin, die een 9 procent betere luchtweerstand heeft dan het huidige model. Volvo is voorloper bij de elektrificatie, dus is het niet verwonderlijk dat de nieuwe Aero-serie van Volvo Trucks, voorzien van elektrische en conventionele aandrijfsystemen, zilver won. Aansluitend werd brons toegekend aan de nieuwe batterij-elektrische S-eWay trekker van Iveco, dat met de Energy Hub een duidelijk toekomstperspectief neerzette. Kanttekening bij de prijswinnaars is wel, dat het alle drie vrachtwagens zijn voor de lange afstand. Wordt het niet tijd dat een elektrisch of waterstofaangedreven voertuig voor bouw en ander zwaar transport de beste vrachtwagen van het jaar wordt?
Het is overigens pas de tweede keer dat een elektrische vrachtwagen de competitie wint. De Volvo FH Electric was vorig jaar de allereerste zware batterij-elektrische truck ooit die de International Truck of the Year race won. Maar het kan snel gaan, want dit jaar waren al vijf van de zeven uitverkorenen elektrische modellen zonder uitstoot in de directe rijmodus. Het maakt volgens de jury zichtbaar “dat de verandering in de aandrijftechnologie duidelijk aan kracht wint en dat de interesse van Europese vervoersbedrijven in de nieuwe, lokaal emissievrije technologie eindelijk is gewekt.” Nu de politiek nog wakker schudden.