Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Bauma: krachtige laders en compacte verreiker
De S86 en T86 zijn de krachtigste compacte laders die Bobcat ooit heeft geproduceerd.

Bauma: krachtige laders en compacte verreiker

Bobcat presenteert ’s-werelds eerste elektrische compacte rupslader

De twee krachtigste laders, de S86 en T86, plus de kleinste verreiker die Bobcat ooit bouwde, de TL25.60. Dat is de eerste oogst van Bauma 2022. Op technologisch gebied vraagt de Super Flow-functie onze aandacht. Echte primeur wordt ’s werelds eerste volledig elektrische compacte rupslader, de T7X.

“Veel van de Bobcat-producten die op Bauma worden gepresenteerd, zullen voor het eerst te zien zijn in Europa. De afgelopen drie jaar hebben we ons portfolio al aanzienlijk uitgebreid, maar op Bauma gaan we nog een stapje verder”, zei Gustavo Otero, voorzitter Doosan Bobcat EMEA. Op de stand (FN.817) zijn onder meer de nieuwste Bobcat-laders op wielen en op rupsbanden te zien. Waaronder als echte primeur de T7X. Er zijn nog niet veel specificaties van vrijgegeven, dat gebeurt naar verwachting pas op de Bauma, waar s-werelds eerste volledig elektrische compacte rupslader zijn publieksdoop krijgt.

Full-electric lader T7X is bij Bobcat de echte Bauma-primeur. Opvallende eigenschap is het nagenoeg ontbreken van vloeistoffen in deze machine.

Bijna geen vloeistoffen

“Opvallende eigenschap van de elektrische T7X is het feit, dat er bijna geen vloeistoffen in de machine aanwezig zijn. De traditionele hydraulische werkgroep is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. De enige vloeistof in de machine is ongeveer vier liter milieuvriendelijke koelvloeistof”, aldus Joel Honeyman, vice-voorzitter Global Innovation bij Bobcat.

De T7X heeft een nominaal bedrijfsvermogen van 1.374 kg en is volledig emissievrij. Zijn lithium-ion accu van 62 kWh moet tot vijf uur continu stroom kunnen leveren. Dat wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door een lastgevoelig vermogensbeheersysteem. Dit verlaagt automatisch het vermogen tot het benodigde niveau voor de uit te voeren taak. Bobcat gaat er prat op de fabrikant te zijn met het omvangrijkste programma laders. Volgens vicepresident product management Michael Vought gaat het inmiddels om 54 modellen.

Een kijkje achter de motorkap van de elektrische T7X: dat ziet er heel anders uit dan we zijn gewend.

Twee nieuwe laders

De nieuwe schranklader S86 op banden en de compacte rupslader T86 uit de R-serie vervangen de eerdere 700- en 800-modellen uit de M-serie. De Bobcat S86 en T86 zijn de krachtigste compacte laders die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. Dat danken ze aan het grotere vermogen van zowel de motor als het hydraulische systeem. Beide machines zijn voorzien van de beproefde Stage V-conforme 3,4 liter Bobcat-motor die 78 kW (105 pk) bij 2600 tpm levert. Als optie is een cabine verkrijgbaar met speciale ruiten van polycarbonaat, waardoor geen beschermingsrooster nodig zijn.

Opvallende feature zijn drie verschillende opties voor de hulphydrauliek. Er is een standaard debiet van 87 l/min voor toepassingen zoals laden/verplaatsen of voor het bedienen van aanbouwdelen, die een laag debiet vereisen. Bobcat biedt daarnaast twee aanvullende functies op basis van de nieuwe EDC-pomp (Electronic Displacement Control): een High Flow-functie met 138 l/min en de nieuwe Super Flow-functie.

Met die nieuwe Super Flow-functie is een 15 tot 20 % hogere productie mogelijk met de bestaande aanbouwdelen. Dat wordt mogelijk gemaakt door een debiet van maar liefst 159 l/min. Daarnaast wordt deze optie geleverd met een nieuw aansluitblok met een vijftal koppelstukken, waarmee de grotere ¾-inch snelkoppelingen en ¾-inch aanbouwdeelleidingen zijn te gebruiken.

Met de nieuwe Super Flow-functie is een 15 tot 20 procent hogere productie mogelijk bij gebruik van de bestaande aanbouwdelen.

Meest compacte verreiker

Wie de kleinste verreiker van Bobcat kent, de 5 tons TL26.60, kan zich wellicht moeilijk voorstellen dat het allemaal nog kleiner kan zonder veel toe te geven in prestaties. Bobcat presenteert op de Bauma de TL25.60, een nog compactere verreiker in de nieuwe R-series. Kan de TL26.60 circa 2,6 ton tot maximaal 5,8 meter hoogte heffen, bij de TL 25.60 is dat vergelijkbaar: 2,5 ton tot maximaal 6 meter. Voordeel is daarentegen dat de nieuwkomer iets compacter is (1,84 m breed en 1,92 m hoog) en daardoor nog beter kan manoeuvreren in beperkte ruimtes. Wel is zijn cabine even ruim als die van grotere modellen. Het lage zwaartepunt moet zorgen voor optimale stabiliteit. Ook de nieuwste technologische snufjes uit grotere machines vinden we terug: Flex Drive, bakschudden en giekzweefstand, naast de hydrostatische transmissie, flow-sharing en Bob-Tach koppeling voor aanbouwdelen.     

Bobcat presenteert op de Bauma de TL25.60, de allerkleinste maar niettemin behoorlijk krachtige verreiker in de R-series.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details