Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Belgische Rotar-verdeler  verkoopt twee monstersloopwerktuigen

Belgische Rotar-verdeler verkoopt twee monstersloopwerktuigen

Als Belgische verdeler van Rotar uitrustingsstukken verkocht Steven Van Roy kort achter elkaar een 4 tons starre vergruizer en een schrootschaar van maar liefst 8,5 ton. De eerste aan wegenbouwer Hegrola en de tweede aan sloopbedrijf Aertssen. Beide monsterstukken worden voor bijzondere projecten ingezet. 

De Rotar RSS 100 is een bijzondere betonschaar. Het is de op één na zwaarste betonschaar in de RSS-serie, bestaande uit zes verschillende types. Het in het Nederlandse Genemuiden gevestigde Rotar nam de ontwikkeling en fabricage vanaf 2010 zelf in handen. Met de RSS 100 is het mogelijk om zware H-balken tot 550 millimeter te knippen. En ook tankmateriaal en plaatmateriaal tot een dikte van 30 millimeter wordt moeiteloos geknipt. Het maakt het uitrustingsstuk dus zeer geschikt voor de demontage van de voormalige Opel-fabriek van General Motors in de haven van Antwerpen. Een klus die onlangs door Port of Antwerp gegund werd aan Aertssen Group uit Stabroek en De Meuter uit Ternat. 

Aertssen klopte bij Steven Van Roy aan voor een betonschaar om de enorme hoeveelheden sloopmateriaal van het 90 hectare grote terrein mee te lijf te gaan. “Er komt daar 25 duizend ton schroot uit de gebouwen”, vertelt Bart Vandenput van Steven Van Roy. “Dan wil je wel een schaar waarmee je dat een beetje effectief kunt wegknippen.” Aertssen sloopte ook al de voormalige Ford-fabriek in Genk en het bedrijf krijgt nu een jaar de tijd om het terrein van General Motors schoon op te leveren. De sloopwerkzaamheden moeten in oktober 2020 afgerond zijn. Op dit moment zijn dagelijks circa 100 medewerkers en 40 machines van zowel Aertssen als De Meuter op de site werkzaam.

Als de RSS 100 aan de hoofdgiek wordt gekoppeld dan is deze geschikt voor graafmachines in de gewichtsklasse van 45 tot 70 ton.

Goede en snelle service

Volgens Vandenput koos Aertssen voor Rotar omdat Steven Van Roy sneller dan andere fabrikanten van zulke zware schrootscharen kon leveren en omdat de uitrustingsstukken van de Nederlandse fabrikant makkelijk verwisselbare onderdelen hebben: “Als de messen versleten zijn, dan zijn die gemakkelijk te vervangen. Maar Steven Van Roy staat ook bekend om de goede en snelle service. Mocht er iets aan een machine mankeren dan staat er in no time een technieker van ons op de site. En Aertssen is al langer een goede klant van ons.” 

In totaal levert het project in de haven van Antwerpen 25.000 ton schroot op dat netjes geknipt en gesorteerd moet worden afgevoerd. Verder komt ongeveer 300.000 ton gewapend beton vrij. Er zitten bovendien diepe kelders in de oude fabriek, die hele zware betonconstructies hebben. Voor het bouwrijp maken moet nog 600.000 ton grond in de achtergebleven gaten worden gestort. De RRS 100 is voor dit project bevestigd aan een Cat374F, maar is geschikt voor alle kranen tussen de 65 en 90 ton. 

De Rotar RSS 100 schrootschaar is geschikt voor machines in de 65- tot 90-tons klasse bij montage direct aan de graafarm.

Joekel

Rond dezelfde periode leverde Steven Van Roy een unieke starre vergruizer aan wegenbouwer Hegrola. Het is de eerste vergruizer van dit formaat die in Europa is verkocht. Met een gewicht van maar liefst 4,5 ton kun je de Rotar RSP 40S gerust een monster noemen. “Het is echt een uniek stuk, deze RSP 40S”, vertelt David Bodvin, salesmanager bij Steven Van Roy. “Normaal gezien leveren we vooral 2 tot 3 tons vergruizers. Dit is echt een joekel, bedoeld voor forse productie.” Hegrola gaat de vergruizer inzetten op de eigen breekwerf en heeft daarnaast de intentie om het apparaat inclusief 55 tons Liebherr graafmachine te verhuren aan andere bedrijven die grote brokken beton moeten verwerken. De wegenbouwer koos voor de Rotar RSP 40S nadat ze op de tweedehandsmarkt een 55 tons Liebherr hadden aangeschaft. David Bodvin: “Naast de vergruizer hebben ze die uitgerust met een sloophamer. Nee, helaas niet van ons, maar van een concurrent. Hegrola gunt de hele markt een stuk van de koek. Dat doen ze goed.” 

David Bodvin weet wel waarom in het geval van de vergruizer voor Rotar is gekozen. “Dat hebben ze heel bewust gedaan omdat op deze vergruizer verwisselbare slijtdelen zitten. Dat is een heel sterk punt. Het scheelt veel stilstand als je de tanden gemakkelijk kunt vervangen en er geen extra laswerk aan te pas komt. Bovendien heeft Rotar geen booster en zo weinig mogelijk bochten in de hydrauliekleidingen. Dat scheelt veel wrijving en dus wordt de hydrauliekolie minder warm. Dat scheelt fors in het verbruik. En ook in brandstof van de graafmachine”, legt Bodvin uit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details