Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Grondverzet

Bijzondere en veelzijdige 26-tons wiellader

IMG_3592 kopiëren
Na een uitgebreide demo met verschillende merken heeft Olivier Construct de keuze laten vallen op een Komatsu WA475-10, welke door BIA is geleverd.

Tekst | Kees Beijer

Beeld | Olivier Construct

30 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Hierbij mochten vier leveranciers een model demonstreren, waarbij Komatsu de beste indruk maakte en BIA eerder dit jaar een WA475-10 mocht afleveren. Na enkele maanden vragen we zaakvoerder Yves Olivier naar de eerste bevindingen.

Ondernemen in de bouwsector zit diepgeworteld in de genen van de firma uit Izegem. Reeds vier generaties is de familie Olivier met diverse ondernemingen in de branche gesetteld. Olivier Construct – dat in 2020 exact 50 jaar bestond – is binnen een ruime regio in Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk een bepalende speler op het gebied van civiele werken. Een vakkundig en gemotiveerd team staat borg voor een totaalaanpak van opdrachten voor zowel overheid als bedrijven. Tot de kernactiviteiten van de familiale onderneming behoren grond- en rioleringswerken, omgevingswerken, waterzuiveringsinstallaties, tunnels en wegenbouw.

De aanwinst is uitgerust met een hydraulische snelwissel van Eurosteel, om voor verschillende werkzaamheden snel van bak te kunnen wisselen.

Voor de realisatie van alle beton-, bouw-, funderings- en wegenwerken beschikt Olivier Construct over een uitgebreid park van graafmachines, een prefabbetonafdeling, een eigen transporttak, een mobiele breek- en zeefinstallatie en twee betoncentrales. De firma strekt zich uit over een bouwsite van liefst 8 hectare, waar de nieuwe wiellader zich dagelijks mag bewijzen. Dat doet de 26-tons Komatsu tot dusver met verve. De vaste machinist, verantwoordelijk voor zeker driekwart van het werk met de WA475-10, is zeer positief over de nieuwe aanwinst en roemt het vermogen in combinatie met de enorme uitbreekkracht voor recyclagemateriaal.

30% EFFICIËNTER

“Bovendien doet de wiellader geruisloos zijn werk en valt het verbruik alleszins mee”, oordeelt Yves Olivier. De Japanse fabrikant claimt dat dit eerste model uit de Dash-10 serie 30 % efficiënter met brandstof omspringt dan diens voorganger. “Gezien de inzet valt het verbruik van 14 l/uur alleszins mee. Het ligt al gauw 10 l/uur lager dan bij onze vorige wiellader, dus dat verschil is evident.” Daarbij komt dat de relatie met de leverancier soepel verloopt. “We beschikken reeds over een Komatsu D37 bulldozer van BIA, evenals onze kaakbreker en zeef. Aangezien al het onderhoud door de dealer gebeurt, is een goede servicepartner uit de streek cruciaal.”

Onder de kap huist een 291 pk sterke Komatsu zescilinder dieselmotor, die dankzij een combinatie van SCR en DPF voldoet aan de Stage V uitstootnorm.

De materieelvloot in Izegem omvat onder meer 35 graafmachines, 16 trucks, 2 laders en 1 bulldozer. Yves Olivier: “Hoewel ik er niet van hou om veel te hoppen qua merk, kan Komatsu zich wellicht bij de huidige leveranciers voegen. Het is toch een wereldspeler die van alle markten thuis is. Behalve de keuze qua merk ben ik ook blij dat er gekozen is voor een iets zwaardere machine. Op drukke dagen draait die al gauw veertien uur non-stop. Comfort en capaciteit zijn dus erg belangrijk en daar blinkt deze wiellader echt in uit. Hoewel het een flinke investering is, is de WA475-10 nu al een onmisbare schakel binnen de bedrijfsvoering.”

UNIEKE TRANSMISSIE

De nieuwe aanwinst onderscheidt zich van andere WA-modellen door een moderne Stage V motor te koppelen aan Komatsu’s unieke KHMT-transmissie. Die combineert de voordelen van een hydrostaat met mechanische aandrijving en maakt de machine zo krachtiger en brandstofefficiënter. De traploze toerentalregeling stelt de machinist in staat om de snelheid in het hele toerenbereik aan te passen aan de omstandigheden op de werf. Een koppelbegrenzer voorkomt hierbij gripverlies op lastige ondergrond. Bij lage toerentallen levert de moderne Komatsu krachtbron extra vermogen en een hoger motorkoppel voor meer kracht.

Dankzij de combinatie van een hydrostatische met een mechanische transmissie koppelt de wiellader veel hefkracht aan een gunstig verbruik.

Bijzonder is dat de hydraulische snelheid voor het heffen apart wordt geregeld, dus onafhankelijk van het gaspedaal. Dat resulteert in nog meer uitbreekkracht en het is voor de operator gemakkelijker dan ooit om de ideale balans tussen tractie en hefvermogen te vinden. De Z-kinematiek zorgt voor extra hefkracht en een hogere productiviteit. “Dit komt goed van pas, want de machine is continu in de weer”, aldus Yves Olivier. “Dat varieert van het laden van bunkers, kippers en trailers tot het opkorten van freesafval uit de wegenbouw en assisteren rond de zeefinstallatie. Een wiellader brengt niet direct geld op, maar ik zou niet weten hoe we het zonder de WA475-10 moesten redden.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details