Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Grondverzet

BIM voor grondwerken: graaf data in realtime bij elkaar

Becagro is een klein bedrijf met een grote naam. Die hebben ze niet alleen te danken aan hun vakmanschap en jarenlange ervaring in grondwerken, maar ook aan de technologie van Topcon.

Becagro-3 kopiëren
In de workflow zoals uitgewerkt bij APK Infra en Becagro, behoort zoeken naar reeds geplaatste aansluitingen tot het verleden.

Tekst | Topcon

Beeld | Topcon

7 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nu databeheer almaar belangrijker wordt in de sector – BIM-integratie in het achterhoofd – ondersteunt Topcon Becagro om dit proces tot een goed einde te brengen.

APK Infra, specialist in wegenbouw en eveneens klant bij Topcon, doet regelmatig een beroep op Becagro. Omdat APK Infra veel in opdracht van de overheid werkt, mag het databeheer geen eenrichtingsverkeer zijn van kantoor naar werf. De Vlaamse overheid zet namelijk meer en meer in op BIM. 

BIM (Building Information Modeling) streeft naar een vlotte dataflow in twee richtingen.

Waarom BIM?

BIM (Building Information Modeling) streeft naar een vlotte dataflow in twee richtingen. Enerzijds moet het uitvoeringsplan tot bij de machinist in de kraan geraken en up-to-date gehouden worden. Dat gebeurt met Topcons cloud-based platform Sitelink, dat gebruikers in staat stelt om plannen te delen en zelfs revisies bijhoudt. Zo werkt iedereen steeds met de laatste versie. Hierdoor kunnen de gebruikers op hun beeldschermen precies zien waar er leidingen of kabels liggen, waar de uitvoeringslijnen gelegen zijn, hoe het zit met ontworpen hoogtes …

Anderzijds moeten de verzamelde data en de progressie van het uitvoeringsproces te allen tijde raadpleegbaar zijn voor alle partijen. Ook dat is mogelijk dankzij Sitelink.

Ontwerp versus uitvoering

Philippe Grevendonck, Key Account & Project Development Manager bij Topcon, licht toe: “Ontwerp en uitvoering zijn in de praktijk nooit hetzelfde. De overheid beseft dat maar al te goed. Alle werken die Becagro met zijn machines uitvoert, worden door onze software 3DMC in realtime opgemeten en met behulp van Sitelink digitaal gedeeld met een server die toegankelijk is voor alle gebruikers. Op die manier kunnen de andere machines en de werfleiding de data op elk moment raadplegen, waardoor de uitvoering efficiënter verloopt en iedereen veel tijd bespaart. Tot slot verwerkt APK Infra de data in een as-built plan. 

Becagro zamelt dankzij de combinatie 3DMC met Sitelink de as-built data gewoon mee in.

De voordelen van 3DMC

3DMC van Topcon biedt een aantal unieke voordelen, zoals software met overzichtelijke lagenstructuur. De machinist kan selecteren welk onderdeel van het uitvoeringsplan hij wil zien. Moeten bijvoorbeeld alleen de boordstenen zichtbaar zijn, dan kan hij alle lagen met daarin de leidingen, bekabeling … gewoon uitvinken op zijn scherm, zodat het plan veel overzichtelijker wordt.

As-built data in real-time bespaart eveneens tijd en kosten, omdat er voor kleine metingen geen landmeters of werfleider meer nodig zijn. Becagro zamelt dankzij de combinatie 3DMC met Sitelink de as-built data gewoon mee in. 

Ook het overzichtelijk beheren van data is een voordeel. 3DMC stelt de gebruiker in staat om vooraf gedefinieerde puntbeschrijvingen te gebruiken en deze punten vervolgens in verschillende layers op te slaan. Dat minimaliseert de foutenmarge bij het verwerken.

Verder is er ook de data-uitwisseling tussen machines. In de workflow zoals uitgewerkt bij APK Infra en Becagro, behoort zoeken naar reeds geplaatste aansluitingen tot het verleden. Alle geplaatste objecten worden ingemeten en deze data wordt gedeeld met alle bevoegden op de site. Dit spaart heel wat tijd en graafschade uit. 

Samenwerking met een staartje

Becagro is niet alleen een tevreden klant van Topcon, maar ook een partner. Op onze vraag testen zij regelmatig nieuwe producten van Topcon uit. “Zo weten wij precies hoe onze oplossingen het doen in de praktijk en kunnen we snel schakelen om optimalisaties door te voeren indien nodig”, besluit Philippe Grevendonck.     


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details