Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Bobcat toont machines van de toekomst op Bauma 2022

Bobcat toont machines van de toekomst op Bauma 2022

Bobcat gebruikt Bauma 2022 als platform om de bezoekers een blik te gunnen op de machines van morgen. Er was op de stand van Bobcat (FN.817) veel aandacht voor elektrificatie, digitalisering, autonome machines en een hele reeks andere spannende innovaties en concepten. 

“Onze innovaties vloeien voort uit de behoefte om de efficiency, productiviteit en duurzaamheid te verbeteren”, legde Scott Park, CEO van Doosan Bobcat uit. “We innoveren niet om het innoveren, maar om waarde te creëren voor onze klanten, de omgeving waarin ze werken en voor onze hele wereld. Bobcat blijft zich verder ontwikkelen, waardoor onze klanten zelfs de zwaarste uitdagingen kunnen aangaan en tegelijkertijd oplossingen vinden die bijdragen aan een duurzamere toekomst.” 

Op Bauma 2022, de 33e editie van ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor bouwmaterieel, had Bobcat niet alleen een indrukwekkende stand, maar het bedrijf nam dit jaar ook deel aan het Bauma Forum. Dat is een reeks internationale lezingen en discussies die toegespitst zijn op onderzoek naar de bouwmethoden en -materialen van de toekomst; autonome machines; digitale bouwplaatsen en zero emissie. Als onderdeel van het Forum gaf Joel Honeyman, vice-voorzitter wereldwijde innovatie bij Bobcat, op vrijdag 28 oktober 2022 een presentatie onder de titel ‘Leading the Charge: Bobcat T7X transforming the jobsite with sustainable solutions’ in de Innovation Hall op Bauma.

Elektrische rupslader

De T7X – de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld – is een van de vele ontwikkelingen in elektrificatie die op de Bobcat-stand te zien waren. De T7X beschikt over een nominaal bedrijfsvermogen van 1.374 kg en is volledig emissievrij. Zijn lastafhankelijke vermogensbeheersysteem, dat de output automatisch aanpast aan de uit te voeren taak, helpt de levensduur van de batterij te verlengen. Dankzij de mogelijkheid om de rijsnelheid bij volledig koppel aan te passen, kunnen bestuurders de prestaties van de T7X afstemmen op specifieke toepassingen. Zo verbruikt de machine geen elektriciteit wanneer ze stationair draait, waarmee een van de meest voorkomende oorzaken van energieverspilling wordt weggenomen. De machine is uitgerust met een lithium-ion-accu van 60,5 kWh, die vier uur ononderbroken kan werken, en is zo ontworpen dat emissies en het geluidsniveau worden beperkt zonder aan prestaties in te boeten.

Een ander kenmerk dat de T7X van elke andere lader onderscheidt, is het feit dat hij amper smeermiddelen bevat. De traditionele hydraulische werkgroep van de machine is geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. Dit betekent dat de enige vloeistof in de T7X milieuvriendelijke koelvloeistof is.

Schranklader met rupsbanden 

De bezoekers van Bauma 2022 konden ook kennismaken met een alternatieve versie van de Bobcat S76. De wielen van deze schranklader waren vervangen door vier afzonderlijke ‘quad tracks’, waardoor hij in feite een rupslader is geworden. Dankzij deze innovatieve configuratie is het model aanzienlijk veelzijdiger en kan het zich gemakkelijk aanpassen aan een brede waaier van werkomgevingen. De voordelen hiervan zijn onder meer verhoogde flotatie, lagere bodemdruk en meer tractie op nat terrein in vergelijking met conventionele schrankladers op wielen en een soepeler rijgedrag in vergelijking met rupsladers met twee rupsbanden.

De S76 die op Bauma werd getoond, was ook uitgerust met een geavanceerd objectvermijdend radarsysteem. Hiermee kan de bestuurder worden gestopt, vertraagd of gewaarschuwd met visuele of auditieve waarschuwingen. Het systeem kan worden aangebracht op diverse Bobcat- machines (zowel elektronisch als manueel bediend). Bobcat heeft deze technologie samen met Ainstein ontwikkeld, een Amerikaans bedrijf dat hoogtechnologische beeldvormende radarsensoren vervaardigt, te vergelijken met de sensoren op auto’s uit het topsegment en op landbouwmachines.

Quad track, het nieuwe rupsbandenconcept van Bobcat, werd geselecteerd als finalist in de categorie Werktuigbouwkunde van de Innovatie-awards van Bauma 2022.

E35 mini-graafmachine

De nieuwe E35 graafmachine van 3,5 ton is uitgerust met een elektrohydraulisch besturingssysteem en niet met conventionele hydraulische joysticks. Dat betekent dat de machine kan worden aangepast en geprogrammeerd voor de vaardigheid bestuurder. Dankzij de geïntegreerde sensoren kan het model een reeks semi-automatische taken uitvoeren en gebruikers helpen bij werkzaamheden zoals nauwkeurig nivelleren, egaliseren en sleuven graven of handelingen zoals het teruggaan naar de graafstand. Het Bobcat-team demonstreerde op Bauma hoe het door sensoren geactiveerde, elektrohydraulische bedieningsconcept een meerwaarde betekent voor bestuurders, door hen – ongeacht de ervaring – te helpen nauwkeuriger en productiever te werken. 

Beeldschermtechnologie in glas

Naast bestaande en nieuwe modellen demonstreerde Bobcat op Bauma 2022 een aantal recente, technologische innovaties. Een belangrijke was het concept voor transparante schermtechnologie, dat ontworpen is in samenwerking met LG Electronics en BSI Research. Dergelijke schermen, die gebruikmaken van OLED-technologie, waren aangebracht op een Bobcat TL43.80HF verreiker. Deze technologie is verwerkt in de glasstructuur van de cabine en vermindert blinde vlekken voor de bestuurder, waardoor de productiviteit, de efficiency en de zichtbaarheid toenemen. Ook kan hij daarmee gemakkelijk over de giek heenkijken. Deze schermen kunnen worden geïntegreerd in de voorruit of de zijruiten van een reeks Bobcat-modellen, waaronder minigraafmachines, laders en verreikers.

Bobcat toonde op Bauma 2022 ook het T-OLED-aanraakscherm, nog een technologie voor transparante schermen die de bestuurder de mogelijkheid biedt zijn gebruikersinterface met slimme widgets en interactieve toepassingen eenvoudig aan te raken en aan te passen. Deze transparante, multifunctionele schermen leveren gegevens die specifiek zijn voor de bouwlocatie geven de gebruiker real-time informatie over de situatie en inzicht in het functioneren van de machine. Dankzij deze informatie kan de bestuurder zich beter concentreren op zijn werk.

Vooruitkijkend op de ontwikkelingen voor EMEA zei Vijay Nerva, Hoofd Innovation and Acceleration bij Bobcat EMEA: “Deze transparante schermen behoren tot de meest geavanceerde technologieën die tot dusverre ooit in onze machines zijn verwerkt. Zij geven de bezoekers nu al een idee hoe de toekomstige Bobcat-cabine eruit zal zien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details