Caterpillar

De internationale vakpers bekijkt enkele van de nieuwe machines tijdens een ‘walkaround’ in het Demonstration & Learning Center.

02:17
23-05-2019

Caterpillar heeft een nieuwe strijdkreet

Caterpillar blijft voorlopig in koppositie als vooruitstrevende machinebouwer. Met de duidelijke strijdkreet ‘Rewrite the rules of operation’ ofwel ‘herschrijf de regels van de uitvoering’ wil Caterpillar bestaande en nieuwe klanten duidelijk maken dat er nog heel wat valt te winnen op de werf: meer keuze tegen lagere kosten.

Een totaal onverwachte drieslag bij de grotere machines, een eigen budgetmerk voor originele onderdelen en ook nog eens een achttal nieuwe, fors gemoderniseerde minigravers. Op uitnodiging van Bergerat Monnoyeur kon ook Bouwmat deelnemen aan de vakpersdagen in het Demonstration & Learning Center van Caterpillar nabij Malaga (Spanje). Daar werd duidelijk dat het herschrijven van de regels twee hoofdrichtingen kent: enerzijds die van een efficiëntere en voor machinisten comfortabelere bediening van machines en anderzijds lagere gebruikskosten voor de eigenaar door eenvoudiger onderhoud, slimmere werkmethoden en, zeker zo belangrijk, de soms forse besparingen op brandstof. Neem de Cat Next Generation graafmachines. Die zijn speciaal ontworpen om minder brandstof te verbruiken dan de modellen die ze vervangen en dat kan – mede dankzij de nieuwe Smart modus – oplopen tot wel 25 %. Tel uit je winst.

Caterpillar

Goed zichtbaar is de schadebeperkende restyling van de achterzijde van deze 308CR..

Regelrechte primeur
Het was een regelrechte primeur in de aanloop naar de materieelvakbeurs bauma die begin april in München plaatsvond: de aankondiging dat er voortaan niet één, maar drie categorieën Caterpillars te koop zijn. Het gaat om de aanduiding XE voor de Premium-machines, de ‘gewone’ performance serie en de met de letters GC aangeduide Standard-serie, een soort budgetmachines. Deze laatste categorie is in aanschaf het voordeligst, want het minst uitgebreid. Deze onder volle CAT-garantie vallende basic-machines zijn bedoeld voor de verhuurmarkt en voor bedrijven die wel een bepaald type graafmachine in eigendom willen hebben, maar die niet continu hoeven in te zetten. Het gaat bij deze CG-serie dus om een beperkte selectie uit het brede programma van Caterpillar. Zo zal dit jaar alleen graafmachine 330 GC beschikbaar zijn in Europa, nadat in 2017 al de 320 GC werd gepresenteerd. Het is duidelijk hoe het herschrijven van de spelregels er voor de werf uit gaat zien: meer keuze tegen lagere kosten.

Acht nieuwe minigravers
Groot nieuws was er eveneens bij de minigravers. Er zijn vijf nieuwelingen in de steeds populairder wordende gewichtsklasse van 1 tot 2 ton: de 301.5, 301.6, 301.7 CR, 301.8 en 302 CR. Wat ze bijzonder maakt is de mogelijkheid tot joystickbesturing, Stick steer genaamd, en de toevoeging van cruise control (langzaam zelfstandig rijden). Bij Stick steer kunnen in principe de uitzichtbeperkende voetpedalen en bedieningshendels komen te vervallen. Bij de cabineversie zien we dat trouwens eerder gebeuren dan bij de canopy-versie. Ander interessant nieuwtje is de opklapbare overkapping/cabine, waardoor het hydraulisch systeem en delen van de motor veel gemakkelijker zijn te benaderen voor onderhoud.

Bij de grotere minigravers in de gewichtsklasse van 7 tot 10 ton zijn er drie nieuwelingen: de 308 CR VAB, 309 CR en 310. Het drietal krijgt een veelheid aan basisconfiguraties. Bijzonder is de opnieuw vormgegeven motorkap met zijn geprononceerde ballastkont. Die is robuuster uitgevoerd om beschadigingen te beperken. Tegelijkertijd zijn de onderhoudsdeuren lichter en eenvoudiger gemaakt, dus goedkoper en sneller te vervangen.

Caterpillar

Parade van kleine en grote minigravers in het Demonstration & Learning Center van Caterpillar nabij Malaga (Spanje).

Services op afstand
Het op afstand kunnen stellen van diagnose en updaten van software moet zorgen voor minder downtime. Daarvoor gaan de nieuwe Cat Services op afstand zorgen. Ze maken gebruik van telematicagegevens uit de machine zelf. “Een klant verdient geen geld aan een machine of motor die stilstaat, waardoor de winstgevendheid van de werkzaamheden wordt verminderd. Services op afstand zijn een oplossing voor een effectiever en efficiënter onderhoud van materieel”, aldus Herwig Peschl, wereldwijd Marketing Manager van Caterpillar.

Budget onderdelen
Ander voor menigeen belangrijk nieuwtje is Yellowmark, het nieuwe budgetmerk van Caterpillar. Het biedt eigenaren van Cat-materieel voor het eerst in de geschiedenis een ‘goedkoper’ alternatief voor originele Cat-onderdelen en gereviseerde Cat-onderdelen. Yellowmark moet een balans bieden tussen betrouwbaarheid, gemak en lagere kosten. Het assortiment omvat al meer dan 6000 reparatie- en vervangingsonderdelen voor onder meer de aandrijflijnen, motoren, hydrauliek, graafwerktuigen en onderwagens van meer dan 500 Cat-modellen. 

Tekst: Pieter de Mos
Beeld: Pieter de Mos

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: CAT® , Caterpillar , Grondverzet

Bouwmat partners

DAFE-cargo