Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
DC2 maakt de tiltrotator efficiënter en veiliger
Tijdens Bauma zagen de vele bezoekers hoezeer de combinatie van tiltrotator en besturingssysteem DC2 de graafmachine daadwerkelijk efficiënter en veiliger maakt.

DC2 maakt de tiltrotator efficiënter en veiliger

De tiltrotator van engcon maakt met Digging Control (DC2) slim gebruik van een besturingssysteem met lastafhankelijke hydrauliek. Tijdens de recent gehouden materieelvakbeurs Bauma zagen bezoekers van de strategisch gelegen stand tijdens live-demonstraties, hoezeer dat de graafmachine daadwerkelijk efficiënter en veiliger maakt.

Het tiltrotatorsysteem van engcon voldoet niet alleen aan de strengere eisen van aannemers op het gebied van efficiëntie, maar vermindert tevens het energieverbruik en is al voorbereid op de elektrificatie van graafmachines. De technologie is gebaseerd op een nieuw ontwikkeld ventielenblok in combinatie met de slimme software van het DC2 besturingssysteem. Dat werkt nauw samen met het hydraulische loadsensing systeem van de graafmachine en zorgt voor het optimaliseren van zowel de functies van de tiltrotator als de bewegingen van de graafmachine. Het resultaat: soepeler graven met een hogere precisie. Tegelijkertijd vermindert ook de slijtage van de graafmachine en de behoefte aan onderhoud.

Stig Engström, oprichter en eigenaar van engcon en leider van de productontwikkeling van het bedrijf geeft graag een toelichting bij de ontwikkelingen rond de tiltrotator: “Om te voldoen aan de toegenomen eisen voor elektrificatie, digitalisering, veiligheid en duurzaamheid hebben we een oplossing ontwikkeld die is aangepast aan de toekomst van het graven. Ons tiltrotatorsysteem laat zien dat engcon voorop loopt met innovatieve oplossingen, die de ontwikkeling stimuleren om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en daarmee de klimaatimpact van graafmachines te verminderen”.

Geschikt voor alle machinemerken

Besturingssysteem Digging Control versie 2 is het hart van de tiltrotatorbediening of zoals engcon het omschrijft: “DC2, het traploze proportionele engcon-besturingssysteem voor tiltrotators, is de som van hoge veiligheid, de meest recente techniek en een aantal nieuwe functies. Het engcon-DC2 is geschikt voor alle verkrijgbare machinemerken en is leverbaar als optie.” Het besturingssysteem is via de joysticks van de machine beschikbaar voor wiel- en rupsbandbesturing en voor giekbediening.

DC2 biedt volgens engcon een buitengewone nauwkeurigheid, flexibiliteit en machinecontrole, is eenvoudig te gebruiken en te installeren en heeft meerdere nieuwe functies waarmee de graafmachine sneller aan het werk komt. Een slimme joystickadapter maakt bediening mogelijk van alle functies van de tiltrotator. De adapter is snel en eenvoudig te monteren op de originele hendels en dat heeft geen invloed op de CE-markering.

De slimme software van het DC2 besturingssysteem werkt nauw samen met het hydraulische loadsensing systeem van de graafmachine en is via een app op de smartphone te monitoren en bedienen.

Bediening via app op smartphone

Tegenwoordig heeft nagenoeg elke machinist een eigen smartphone. Dat maakt het werken met DC2 nog aantrekkelijker door de mogelijkheid van aansturing en support op afstand. Sluit daarvoor via bluetooth de smartphone aan op het DC2-besturingssysteem en vervolgens kun je als machinist wisselen tussen verschillende bestuurdersprofielen en werktuigen of zaken zoals de snelheid instellen. Alle persoonlijke instellingen worden opgeslagen in een gebruikersbank, zodat deze snel beschikbaar zijn bij het wisselen van machinist.

De app maakt het ook gemakkelijk om rechtstreeks met de supportafdeling te bellen voor ondersteuning op afstand. Wanneer DC2 een foutmelding geeft kan de supportafdeling via een serverlink en de app in de smartphone de controle over het systeem overnemen. Dit werkt echter alleen met een android smartphone. Op die manier zijn eenvoudig en snel storingzoekprocedures en basiskalibraties uit te voeren alsook grotere storingen op te sporen, wat de machinist tijd en het bedrijf geld bespaart.

DC2 biedt veiligere werkomgeving

Veiligheid staat nog altijd voorop bij engcon. Het automatische snelwisselsysteem kan de tiltrotator en de hydraulische uitrusting eenvoudig en soepel automatisch koppelen, zonder dat de bestuurder de cabine hoeft te verlaten. Voor volledige compatibiliteit met de huidige moderne graafmachinesystemen bouwt engcon standaard een nieuw ontwikkelde kantel- en rotatiesensor in. Het gaat om één van de eerste ‘absolute’ sensoren op de markt. Ze hebben een Plug & Play oplossing voor zowel geïntegreerde als machinebesturingssystemen van derden.

In combinatie met de engcon draaikantelstukken en Q-Safe zorgt de aansturing via DC2 voor een nog veiligere werkomgeving. Het voldoet daarmee aan de nieuwe internationale machineveiligheidsnorm SS-EN ISO 13849-1. Elke bedieningsknop en elk wieltje wordt gemonitord door dubbele signalen. Deze signalen worden afwisselend en kruiselings gegeven en dat staat bekend als de meest veilige manier om kortsluiting in de bedrading waar te nemen. Een dergelijk monitoring is niet standaard in traditionele besturingssystemen, zo benadrukt engcon.

De veiligheid wordt verder vergroot doordat de controle op de hydraulische functies is verbeterd met extra on/off-kleppen en drukschakelaars die voorkomen dat eenvoudige storingen tot gevaarlijke situaties leiden. Mochten er toch problemen ontstaan in het hydraulische systeem, dan schakelt de machine over naar een ‘veilige toestand’ en wordt de machinist gealarmeerd via een duidelijke foutmelding op het ingebouwde display van het besturingskastje.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details