Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
De eerste geheel elektrische zelfnivellerende rupshoogwerker

De eerste geheel elektrische zelfnivellerende rupshoogwerker

Enthousiasme over nieuwe Almac-producten zoals de JIBBI 1890 PRiMO en de mini T-Crane 1060

Tijdens Bauma presenteerde Almac meerdere zelfnivellerende noviteiten. Zoals de elektrische rupshoogwerker JIBBI 1890 PRiMO en mini pick&carry T-Crane 1060. Bij de multi loaders kreeg versie 2,5 er met de 3.0 BL een elektrische opvolger bij.

Van Haut uit Kruibeke is al weer enige tijd invoerder van Almac, de Italiaanse producent van spiderbooms en zelfnivellerende hoogwerkers, schaarliften en transporters op rups, waardoor ze vooral bekend zijn als AlmaCrawlers. Dries Van Haut is enthousiast over de JIBBI 1890 PRiMO, de eerste volledig elektrisch aangedreven, zelfnivellerende telescoopgiek op rupsbanden. Deze hoogwerker met platform is speciaal ontworpen om obstakels op het werkterrein te elimineren. Hij heeft een werkhoogte van 18 meter en een reikwijdte tot 14 m. Door de zelfnivellering kan hij tot 15 graden hellingen in dwars- en langsrichting trotseren zonder uit evenwicht te raken, hetgeen de efficiëntie en de productiviteit fors verhoogt. Bij de ontwikkeling van de nieuwe JIBBI 1890 Primo trok Almac volledig de kaart van de elektrificatie. Zo is er van bijna alle JIBBI-modellen zowel een dieselversie als een batterijversie. Bovendien kunnen vrijwel alle machines via de kabel rechtstreeks worden aangesloten op het stroomnet.

Verwisselbaar Power Pack

De elektrische aandrijving maakt gebruik van een gemakkelijk verwisselbaar en vervoerbaar Power Pack, waardoor een nagenoeg oneindige accu-autonomie continu doorwerken mogelijk maakt. Almac biedt gebruikers de keuze tussen verwisselbare AGM of Lithium batterijpakketten!

De volledig vernieuwde controller met twee USB-oplaadstations zorgt voor een gestroomlijnde gebruikerservaring op basis van in de sector aanvaarde normen en behoeften van de verhuursector. Voor Van Haut een welkome aanvulling op het verder toch al imposante gamma.

Elektrische minikraan

De T-Crane 1060 is zeer flexibel inzetbaar op lastig terrein, want zijn zelfnivellerend systeem kan hellingen aan tot 22 graden! De pick&carry minikraan pakt ladingen op tot 990 kg op 3,5 meter, heeft een hefhoogte van maximaal 7,7 meter en werkradius van 6,1 meter met 450 kg hijslast. Geen misse specificaties voor zo’n op het oog kleine rupsmachine. Hij weegt zelf 3850 kg of 3910 kg en het gewichtsverschil schuilt in de aandrijving. Hij is er namelijk niet alleen met een 17 pk Yanmar diesel, maar kan ook elektrisch werken dankzij een 300A-48V Lithium batterij. Overigens kan voor transport het contragewicht van 1000 kg worden afgelegd. De rijsnelheid zonder last is maximaal 2,5 km/h, met last 0,3 km/h.

Multi Loader 3.0 BL

Om 3 ton te kunnen vervoeren is de elektrisch aangedreven Multi Loader 3.0 BL uitgevoerd met een gewone of een extra veilige Lead Crystal batterij die allebei in 3,5 uur zijn op te laden. De beide 5,3 kW elektromotoren maken een maximale transportsnelheid mogelijk van 4,2 km/h. Dat het niet over effen terrein hoeft, maar dankzij het automatisch zelf nivellerende systeem ook over hellingen e.d. van maximaal 25 graden, maakt deze AlmaCrawler tot een voor veel toepassingen onmisbaar hulpmiddel. Met een eigen gewicht van 1750/1900 kg afhankelijk van het batterijtype is tot 3000 kg te vervoeren. De breedte varieert van 1,46 tot 1,64 meter en de lengte is 2,40 meter. Bovenkant platform is 74 cm vanaf de grond.

In tien jaar tijd ontwikkeld

Almac is ongeveer 10 jaar geleden begonnen met de productie van een reeks Bibi-schaarliften op rupsen. Deze schaarliften zijn zelfnivellerend, ook tijdens het rijden. Vervolgens kwamen de eveneens zelfnivellerende JIBBI telescopische hoogwerkers erbij, in een 12 en 16 meter versie plus een 15 meter versie met aluminium mast.

Daarna was het de beurt aan de AlmaCrawlers: zelfnivellerende rupstransporters die zich kenmerken door het obstakelloze plateau met zelfnivelleringssysteem. Er is een 2,5 en een 6 tons versie plus een elektrische 3 tonner en ze worden vooral ingezet bij het verplaatsen van zware stukken.

Almac heeft tot slot nog een interessante Billennium-serie. Die bestaat uit zogenaamde spiderbooms: min of meer een kruising tussen spinhoogwerker en rupshoogwerker. Door de lange rupsen kan altijd in de langsrichting van de machine gewerkt worden. Met uitgeklapte poten wordt het zijdelings bereik fors vergroot zonder verlies aan stabiliteit. De lange rupsen houden ook de bodemdruk zeer laag, waardoor de spiderbooms ook op een lastige grondslag veilig inzetbaar zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details