Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
De voordelen van meeneemheftrucks

De voordelen van meeneemheftrucks

Volgens Febetra, de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners, zit de transportsector al meer dan 15 jaar in de lift. Ondanks inspanningen om vervoer over spoor of water aantrekkelijker te maken, gebeurt nog steeds 75 % van het goederentransport over ons wegennet. Die gestage stijging vertaalt zich naar een nog steeds groeiend voertuigenpark en daar kan de meeneemheftruck letterlijk op meesurfen.

Wereldwijd bestaat de markt uit ongeveer 7.000 units waarvan de helft in Europa actief is, voornamelijk in België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De markt van de opbouwkranen op vrachtwagens is ongeveer 10 keer zo groot. De voordelen van een ‘heftruck om mee te nemen’ zijn nochtans legio. De chauffeur is onafhankelijk voor het laden en lossen van zijn vrachtwagen en hij is niet langer gebonden aan tijden, aan beschikbaar personeel of aan een heftruck op locatie. Dit heeft niet alleen voordelen op het bedrijventerrein, maar ook op de particuliere markt. Waar een vrachtwagen met opbouwkraan gebonden is aan een actieradius van een paar meter, kan de meeneemheftruck de lading midden op de werf droppen.

3D-Lift is een bedrijf gespecialiseerd in meeneem­heftrucks en exclusief verdeler van het merk Manitou.

Toepassingen

Toepassingen zijn terug te vinden in heel uiteenlopende sectoren. De bouwsector apprecieert de ruwterreincapaciteiten en het hoge hefvermogen voor laden en lossen van allerhande materialen op werven. Industriële toepassingen vindt men terug in de gassector voor het laden en lossen van flessen of voor boxen in de waste- en recyclingsector. Tentenbouwers kunnen het veld inrijden met hun materiaal en ook grote en volumineuze of lange lasten vormen geen probleem.

De voordelen van een ‘heftruck om mee te nemen’ zijn legio.

Telescopische arm

Meeneemheftrucks zijn in te delen in een aantal categorieën. Zowat alle merken bieden trucks aan met een mast, te vergelijken met een klassieke heftruck. Manitou, gekend van de verreikers, biedt daarnaast ook een gamma aan met telescopische arm. Het voordeel van deze laatste is dat men zonder extra hulpstukken (een pantograaf) steeds een volledige vrachtwagen van één kant kan lossen. Perfect voor gebruik in een stedelijke omgeving. Er bestaan meeneemheftrucks voor industriële toepassingen, meestal lichtgewicht machines met aangepaste banden en uiteraard de 3-wiel aangedreven ruwterrein machines. Naast de klassiek sturende machines zijn er ook modellen met 4-weg sturing. Als alle wielen in dezelfde richting gedraaid worden kunnen deze toestellen zich lateraal verplaatsen. Dit is één van de weinige machines waarmee 6 m lange isolatiepanelen door een poort gereden kunnen worden. De trucks wegen doorgaans ongeveer 2 tot 2.5 ton en hebben ongeveer dezelfde hefcapaciteit.

Wie zag nog niet de woorden ‘vuil’ of ‘vies’ achter op een vrachtwagen geschreven? De meeneemheftruck hangt inderdaad op de meest ondankbare plek. Opspattend water, vuil, stof, steenslag, zout… Zaakvoerder van 3D-lift, Dimitri Dejonckheere, stelt: “Wij leveren onze heftrucks enkel af met een speciale metallisatiecoating. We staan de klant ook bij tijdens de opbouw van de structuur waarin de meeneemheftruck vasthaakt en in bepaalde gevallen kan geopteerd worden voor onboard-oplossingen, zodat de heftruck zich zelfstandig in de trailer kan hijsen.”

Naast de klassiek sturende machines zijn er ook modellen met 4-weg sturing.

 

3D-Lift is een bedrijf gespecialiseerd in meeneemheftrucks en exclusief verdeler van het merk Manitou. Het bedrijf heeft een indrukwekkend portfolio en de bedrijfssticker hangt zowat op 50 % van alle meeneemheftrucks op de weg. Medezaakvoerster Evelyne Dupont is verantwoordelijk voor de verkoop en weet als geen ander dat dit niet lukt zonder service: “Voor noodgevallen zijn we nagenoeg 24 op 24 en 7 op 7 bereikbaar. In de verkoop bieden we Manitou aan, maar in de werkplaats vind je alle merken terug.”

In een groeiende sector is just in time belangrijker dan ooit. Een vrachtwagen die stilstaat omdat er even geen heftruck of chauffeur beschikbaar is, hoort niet meer tot deze tijd. “Het just in time-gebeuren maakt dat we heel kort op de bal moeten spelen. Omdat stilstand alleen maar geld kost beschikken we over een aantal vervangtoestellen die we al dan niet met eigen trailers kunnen verhuren. We hebben klanten in heel uiteenlopende sectoren, van De Panne tot Arlon”, besluit Evelyne Dupont.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details