Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Demodagen in teken van elektrische machines

Demodagen in teken van elektrische machines

In Noord-Europa is er een groeiende vraag naar hybride en volledig elektrisch (bouw)materieel en dat is een goede zaak. Bij Verhoeven Grondverzetmachines zien ze die ontwikkeling ook. De importeur/dealer van de merken Takeuchi en Schäffer liet tijdens de recent gehouden Demodagen van beide merken een elektrische variant zien.

Op de vestingen in Zeewolde en Maarheeze werden medio november speciale Takeuchi & Schäffer Demodagen gehouden. Op het buitenterrein was het uiteraard druk, want daar kon in de zandbak met een keur aan machines demo worden gedraaid. Maar ook in de hal was het een komen en gaan van belangstellende vaklui. Niet alleen vanwege de vloeibare versnaperingen en geanimeerde gesprekken, maar vooral ook vanwege de beide elektrische machines waarmee kon worden gewerkt. Met name het ontbreken van dieselgeluid riep veel reacties op. Immers, elektrische machines zoemen meer dan dat ze kuchen. Dat beide machines zonder stank en geluidsoverlast in een nagenoeg dichte hal aan de slag waren viel minder op, maar is natuurlijk essentieel voor de gebruiksmogelijkheden van deze elektrische machines. 

Veel gezonder

Er is een duidelijke reden om over te stappen op ‘andere’ brandstoffen: minder vervuiling en minder gezondheidsklachten door de uitstoot van nare stoffen. Daarvan zijn vele bronnen en bouwmaterieel is er daar één van. Naast het negatieve klimaateffect levert al deze uitstoot zowel binnenstedelijk als in het landelijk gebied ook nog eens geluids- en stankoverlast op. In Nederland kwam daar recentelijk nog een ander probleem bij, dat van de stikstofuitstoot nabij Natura 2000-gebieden. Dat is de reden waarom daar nu een groot deel van de bouwactiviteiten stilligt. Zoiets kan ook in andere landen gebeuren en blijkt daarmee ook een goede reden om andere aandrijfmethoden voor bouwmaterieel in te zetten.

Veel belangstelling voor het prototype van de elektrische Takeuchi TB220e tijdens de Demodagen van Verhoeven Grondverzetmachines.

Twee elektrische varianten

Het van oorsprong Japanse Takeuchi en de Duitse machinefabriek Schäffer zijn beiden bezig met het ontwikkelen van (volledig) elektrisch aangedreven machines voor de bouw, agrarische sector en industrie. Van Takeuchi was tijdens de demodagen het prototype te zien (en te testen) van minigraver TB220e. Van Schäffer stond – en reed  – er de compacte wiellader 24e, de iets aangepaste opvolger van de al in 2017 op de markt gebrachte 23e.

Elektrische graafmachines

De ontwikkeling van de eerste volledig elektrische minigraver van Takeuchi is op dit moment nog in volle gang, maar het prototype is veelbelovend, zo blijkt uit de reacties tijdens de Demodagen. Minigraver TB220e heeft een bedrijfsgewicht van 1.940 kg en levert dezelfde prestaties als de iets lichtere reguliere TB216 met dieselmotor. Met een volledig opgeladen accu kan de TB220e een normale werkdag aan en dat betekent in de praktijk 4 tot 5 uur volop draaien.

Uit het brede programma minigravers liet Verhoeven ook een tweetal hybride machines zien: de 1.310 kg zware TB210RH en de 1.905 kg zware TB216H. Door het omdraaien van een schakelaar verandert de dieselmachine in een elektrische en kan hij met vergelijkbare capaciteiten en bediening nu ook in gebouwen aan de slag, bijvoorbeeld voor sloopwerk.

Onder de motorkap van de Schäffer 24e is ruimte voor een tweede accupakket, waarmee niet alleen langer kan worden doorgewerkt, maar dat ook als extra ballast dienst doet.

Elektrische wiellader

De circa 2.400 kg zware Schäffer 24e is een volledig elektrische wiellader: emissievrij en aangedreven door een elektromotor die wordt gevoed vanuit betrouwbare en duurzame lithium-ion batterijen. Het motorvermogen is 21 kW, de hefkracht 1.900 kg en de maximale rijsnelheid ligt op 20 km/u. Deze wiellader beschikt over twee oplaadopties: een ingebouwde standaardlader, die gewoon aan het stopcontact kan worden gehangen (230 V / 16 A), en een zogenaamde externe poweraccu (400 V / 32 A). Via deze optie is de wiellader in slechts 30 minuten weer tot 80 % bij te laden, zodat er weer een middag mee kan worden gewerkt. Voor langer doorwerken is het mogelijk om een tweede accupakket te laten inbouwen, waarmee tevens extra ballast aan de achterzijde wordt verkregen. Door tijdens het remmen energie op te wekken wordt de accu gedurende de dag gedeeltelijk weer bijgeladen. Bij de garantie op het accupakket wordt gesproken over 5.000 laadprocessen of 5 jaar, afhankelijk van wat zich het eerste voordoet.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details