Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Drakkar: multi-talent van het JOSKIN gamma

Drakkar: multi-talent van het JOSKIN gamma

In 2011 stelde de Belgische fabrikant van landbouwmachines JOSKIN een volledig nieuw machineconcept voor dat een revolutie teweegbracht in de wereld van het landbouwtransport: de Drakkar. Het gaat om een aanhangwagen met een afvoerband gecombineerd met een bewegende voorwand! Hij kan worden gebruikt voor het vervoer van alle soorten goederen (kuilvoer, graan, pulp, bieten, aardappelen, groenten, enz.) gedurende het hele jaar, zodat de landbouwer zijn machine optimaal kan benutten.

Een goed doordacht ontwerp, een maximale nuttige lading!

Het lage ontwerp van de machine zorgt voor een groter laadvolume – met name doordat de afvoerband alleen aan de achterkant van de laadbak wordt opgerold – en verbetert de stabiliteit van de machine met een zwaartepunt dicht bij de grond. De Polyfont zijwanden verminderen ook het leeggewicht van het voertuig, waardoor het laadvermogen toeneemt.

Oprolling van de afvoerband aan de achterkant van de machine door twee hydraulische motoren

Revolutionair lossysteem

De Drakkar heeft een uniek en zeer snel lossysteem met een hermetische afvoerband gecombineerd met een bewegende voorwand. Dit revolutionaire systeem zorgt voor het veilig lossen zonder kippen, zelfs in loodsen of lage plaatsen, zonder het vervoerde materiaal samen te drukken. Ongeacht het type product is de snelheid bij het lossen van de Drakkar geoptimaliseerd tot minder dan 1 minuut.

Hermetische afvoerband

De hermetische en dempende afvoerband wordt door twee krachtige hydraulische motoren naar een haspel aan de achterzijde van de machine getrokken. Aangezien de bodemplaat geribd en geperforeerd is, is er geen zuignap-effect, waardoor de afvoerband gemakkelijk en zonder tractie kan glijden. De bodemplaat van de laadbak heeft ook het voordeel dat hij zelfreinigend is, zodat vuil onder de afvoerband wordt vermeden.

Bewegende voorwand

Bij het lossen wordt de voorwand door de afvoerband naar de achterkant van de laadbak getrokken. Hij begeleidt het materiaal zonder het samen te persen voor een volledige lediging in één fase, en zonder residu’s. Hij oefent geen druk uit op het materiaal en zorgt dankzij de rubberen lippen voor een optimale afdichting tijdens het hele losproces. Het is dus een “trekkend” systeem, geen “duwsysteem”, met alle voordelen van dien: geen verdichting van de vervoerde goederen, continu lossen, geen druk op de zijwanden, enz.

Achterdeur met grote opening

Om efficiënt te lossen, heeft de Drakkar een achterdeur met grote opening. Dankzij de grote uitslag (40 cm) boven de laadbak gebeurt het lossen gemakkelijk en zonder verstoppingen. Voor het lossen van bepaalde materialen is het beter de deur slechts lichtjes te openen, of gesloten te laten en te lossen via de daarvoor bestemde graanschuiven (3 graanschuiven van 60 x 27 cm).

Beproefd chassis en onderstel

De Drakkar kan gekoppeld worden aan alle trekkers, ook die met banden met een grote diameter. De dissel, die bijna horizontaal onder het chassis is aangebracht, zorgt voor een perfecte treklijn, waardoor het voertuig gemakkelijker te trekken is dan met bijvoorbeeld een korte, naar beneden hellende dissel. De hydraulische sleepvoet “verdwijnt” volledig wanneer de Drakkar in de aangekoppelde stand staat. Hij is immers volledig in de dissel geïntegreerd, wat een ideale bodemvrijheid biedt. Hetzelfde geldt voor het mechanisme van de gedwongen besturing op de dissel. De Drakkar is dus voorbereid op moeilijke werkomstandigheden (rijsporen, modder, enz.), aangezien geen mechanische onderdelen lager dan de koppeling zijn geplaatst. De smalle pijlvormige dissel biedt een zeer hoge weerstand en maakt een grote stuurhoek mogelijk. Bovendien is hij standaard uitgerust met een vering (mechanisch voor de dubbelassers en hydraulisch voor de drieassers), die de gebruiker een optimaal rijcomfort biedt voor lange werkdagen. De hydraulische achterbumper kan worden opgeklapt wanneer hij niet nuttig is, bijvoorbeeld tijdens het lossen, en voorkomt zo ophoping van materiaal. Hij voldoet volledig aan de Europese standaarden voor een goedkeuring.

De JOSKIN onderstellen zijn bij klanten altijd bekend geweest om hun goede tractie en rijcomfort. De beproefde Roll-Over bogie en Hydro-Tandem/Tridem systemen bieden stabiliteit en betrouwbaarheid in alle omstandigheden, alsook een ongeëvenaard rijcomfort dat de bestuurder zal waarderen. Dankzij hun unieke ontwerp passen ze zich onmiddellijk aan verschillende terreinen aan om de perfecte balans van de trekker-aanhangwagen combinatie te handhaven. Hun plaats op het voertuig wordt altijd berekend en bepaald naargelang de gekozen uitrusting, zodat een optimale verdeling van de belasting tussen het onderstel en de koppeling wordt verkregen.

envoudig gebruik

Vele functies van de Drakkar worden “elektrohydraulisch” bediend via een kastje in de cabine. Met dit gebruiksvriendelijke en intuïtieve systeem kan men bijvoorbeeld de disselvering aanpassen, de aandrijving van de afvoerband beheren, de opening van de deur regelen… Bovendien is het lossen/laden (van balen, pallets…) ook gemakkelijk rechtstreeks vanaf de achterkant van de machine mogelijk dankzij de 2 bedieningskastjes die aan weerszijden van de laadbak zijn geplaatst. Als optie kan de machine ook via ISOBUS worden bediend, hetzij rechtstreeks via de trekkerterminal, hetzij via een compatibele ISOBUS-terminal.

Dankzij het bedieningskastje heeft de gebruiker altijd de controle over het voertuig!

Nog meer veelzijdigheid

Alle Drakkars zijn standaard voorzien van verschillende voorafuitrustingen om verschillende opties gemakkelijk te kunnen monteren, zowel bij de bestelling als achteraf (zelfs jaren na de aankoop). Enkele van de interessante opties zijn: Duo-Cover afdeknetten of hermetische dekzeilen, hydraulische opzetschotten, overlaadvijzels, hydraulisch neerklapbare zijden, en nog veel meer!

Meer weten

Ontdek het Drakkar gamma op de JOSKIN website en configureer de machine die aan uw behoeften voldoet via de nieuwe online configurator.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details