Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame innovatie: volledig elektrische graafmachines mét afstandsbediening
In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de bouw- en infrastructuursector heeft Limach sinds 2018 elektrische graafmachines ontwikkeld.

Duurzame innovatie: volledig elektrische graafmachines mét afstandsbediening

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de bouw- en infrastructuursector heeft Limach sinds 2018 elektrische graafmachines ontwikkeld. Naast de integratie van een accupakket, een elektrisch-hydraulische aandrijflijn en het geavanceerde Limach elektronica systeem, zijn de graafmachines uitgerust met een batterijwisselsysteem. Dit maakt de graafmachines van Limach niet alleen volledig emissievrij maar ook uniek. 

Het gebruik van elektronische afstandsbedieningen van Tele Radio speelt een cruciale rol bij het batterijwisselsysteem. Limach is toonaangevend en innovatief met de ontwikkeling en productie van de beste emissievrije graafmachines, die de bouw- en infra sector radicaal verduurzamen. 

‘’Bij Limach werken we iedere dag aan een beter werk- en leefklimaat voor iedereen. ’Door de combinatie van bewezen techniek en geavanceerde technologie blijven we continu in eigen huis door-ontwikkelen en finetunen’’, aldus Norbert ten Hove, R&D Manager en software engineer van Limach, die wij enkele vragen hebben gesteld.

Hoewel de radiografische afstandsbediening slechts een klein onderdeel vormt van de graafmachine, waarom heeft Limach er toch voor gekozen? ‘’Het gebruiksgemak van de zender maakt het bedienen van het unieke batterijwisselsysteem op de graafmachine een fluitje van een cent. De Tele Radio afstandsbediening bestuurt vier functies: het heffen/zakken en vergrendelen/ontgrendelen van de batterijpakketten. Bovendien geeft de zender de machinist de vrijheid om rond de machine te lopen terwijl hij de batterijpakketten plaatst of verwijdert. Hierdoor kan hij altijd de beste zichtpositie innemen, wat zelfstandig en veilig werken mogelijk maakt. Kortom, het gebruik van een afstandsbediening op een graafmachine biedt tal van voordelen, waaronder vrijheid, veiligheid en efficiëntie tijdens het werk.’’ 

‘’De positieve ervaringen die we hebben gehoord van andere samenwerkingspartners hebben ons overtuigd om ook voor Tele Radio te kiezen”, gaat Norbert ten Hove verder. “Bovendien beschikt de ontvanger over een CANopen interface, waardoor de integratie met ons systeem een eenvoudige klus was.’’ Voor Norbert ten Hove zijn de bedieningen van Tele Radio een absolute aanrader. ‘’Zeker. De afstandsbediening werkt altijd, heeft een goed bereik en integratie in een eigen systeem is bij gebruik van CANopen zo geregeld.’’ Norbert ten Hove is verantwoordelijk voor het aansturen van het R&D team bij Limach en schrijft tevens de software voor de elektrische onderdelen van de Limach machines. Als software engineer zorgt hij ook voor de integratie met externe systemen zoals de afstandsbedieningen van Tele Radio.  

Tele Radio TIGER systeem

De zender die Limach gebruikt is de Tele Radio TIGER (TG-T9). Deze PLe, SIL3 gecertificeerde afstandsbediening beschikt over 8×2-staps knoppen waarmee 16 verschillende functies kunnen worden aangestuurd, is voorzien van een robuuste behuizing, heeft beschermingsgraad IP66 en is verkrijgbaar met 433 of 915 MHz frequentie. De ontvanger (TG-R4) beschikt over 7 relais, is PLe, SIL3 gecertificeerd, heeft beschermingsgraad IP66 en is verkrijgbaar met 433 en 915 MHz frequentie. 

Tele Radio

Tele Radio levert universele, draadloze afstandsbesturingen en maatwerkoplossingen voor industriële aandrijvingen en besturingen. Onze producten dragen bij aan een comfortabelere en veiligere werkplek. Als enige in Nederland voorzien van het officieel, extern gecertificeerde SIL3, PLd en PLe veiligheidsniveau.       ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details